Health Club Logo

"PLANK" TEST

Ovim testom, se pre svega, meri izdržljivost u snazi posturalnih mišića


Potrebna oprema: Za izvođenje ovog testa potrebna vam je ravna neklizajuća površina i štoperica.

Izvođenje testa: Iz početne pozicije za sklek spustite se na podlaktice u tzv. PLANK (eng.) poziciju. Telo je potpuno pravo i tako ostaje sve vreme tokom izvođenja ovog testa. Kada se ispitanik postavi u “plank” poziciju merilac uključuje štopericu. Test je završen kada ispitanik više nije u mogućnosti da se zadrži u zadatoj poziciji, tada merilac zaustavlja štopericu i beleži vreme. Merilac ne treba da toleriše bilo kakvo odstupanje ispitanika od zadatog položaja (ako telo više nije u potpunosti ravno, spuštanje ili dizanje karlice, savijanje nogu…).

Svrha testa: Ovim testom, se pre svega, meri izdržljivost u snazi posturalnih mišića, poznatijih kao “core” (eng.), tj. mišića koji su zaduženih za pravilno držanje tela a to su mišići leđa i trbušni mišići.

Rezultat: U tabeli su prikazane orijentacione vrednosti sa kojima možete da uporedite rezultate vašeg testa.

Ocena Vreme
Odlično > 6 minuta
Veoma dobro 4-6 minuta
Iznad proseka 2-4 minuta
Prosečno 1-2 minuta
Ispod proseka 30-60 sekundi
Loše 15-30 sekundi
Veoma loše < 15 sekundi


15.03.2017.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram