Health Club Logo

Indeks telesne mase (BMI- Body mass index)

Indeks telesne mase je pokazatelj uhranjenosti pojedinca i validan je za osobe starije od 20 godina…


Indeks telesne mase ili Body mass index

je pokazatelj uhranjenosti pojedinca i validan je za osobe starije od 20 godina. Indeks telesne mase se ranije često koristio za proveru opšteg stanja uhranjenosti populacije u mnogim zdravstvenim istraživanjima. Popularnost je stekao zbog svoje paktičnosti i jednostavnosti izvođenja (za njegovu primenu dovoljni su vaga i metar).

Međutim, kako indeks telesne mase ne uzima u obzir telesnu kompoziciju (procenat masnog,mišićnog i koštanog tkiva) njegova upotreba je dosta ograničena. On nije validan za sportiste, posebno ne za one sportiste gde je količina mišićnog tkiva presudna za uspeh u datom sportu (bodibilding, dizanje tegova… ).

Potrebna oprema: Poželjno bi bilo kada bi se merenje radilo pomoću medicinske vage i antropometra ali merenje se može, u nedostatku bolje opreme, uraditi i sa običnom kućnom vagom i metrom.

Izvođenje testa: Meri se telesna masa i telesna visina ispitanika i dobijeni rezultati se unesu u formulu BMI (ITM) = TM(kg) / TV(m)² , gde je TM telesna masa u kg a TV telesna visina u metrima na kvadrat.

Rezultati:

B M I Stepen uhranjenosti Rizik za bolesti
Ispod 14 Teška neuhranjenost Vrlo visok
14 – 18 Neuhranjenost Umeren
18 – 21 Normalna težina Nizak
21 – 23 Idealna težina Nizak
23 – 25 Normalna težina Nizak
25 – 30 Gojaznost Umeren
30 – 35 Teška gojaznost Visok
Preko 35 Ekstremna gojaznost Ekstremno visok

17.07.2012.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram