Health Club Logo

Bandaže za kolena

Osnovna namena bandažera za kolena je prevencija povreda zgloba kolena u radu sa velikim opterećenjima…


Uloga bandažera za kolena

Osnovna namena bandažera za kolena je prevencija povreda zgloba kolena u radu sa velikim opterećenjima. Oni služe kao podrška kolenima pri izvođenju čučnjeva sa maksimalnim težinama i težinama bliskim maksimalnim. Iako bi glavna namena bandažera trebala da bude prevencija povreda, mnogi dizači tegova ih koriste prvenstveno da bi povećali svoj maksimum u čučnju. Naime, bandažeri za kolena su napravljeni od elastičnog materijala tako da pored preventivne uloge bandažeri pomažu dizačima tegova da podignu veće kilaže u čučnju pružajući im pomoć u najdubljoj tački čučnja tako što deluju poput opruge, pa tako dizači koji znaju da iskoriste pomoć bandažera mogu da poboljšaju svoj maksimum i do 10%.

Kada se koriste bandaže za kolena?

Bandažeri za kolena se koriste samo u radu sa težinama bliskim maksimalnim koje se rade rade u serijama od najviše 5 ponavljanja (najčešće 2-3), u suprotnom ukoliko se često oslanjate na pomoć bandaža za kolena pregibači i opružači kukova i kolena se neće razviti do one mere do koje bi trebalo što kasnije može da predstavlja ozbiljan problem. Pored toga, neka istraživanja su pokazala da se prilikom korišćenja bandažera povećava trenje između čašice kolena i butne kosti tako što se dodatno vrši pritisak na čašicu što može da dovede do povrede. Iako postoje oprečna mišljenja o korišćenju bandažera za kolena prilikom izvođenja čučnjeva savet je da ukoliko se ne bavite ozbiljno dizanjem tegova nema potrebe da ih koristite.

Kako se bandažiraju kolena?

Postoji nekoliko načina na koji se stavljaju bandaže, ali bez obzira koji način se izabere, bandažeri se uvek stavljaju na opruženu nogu u sedećem položaju . Osnovni način na koji se stavljaju bandaže je spiralno na gore. Pre nego što počnete da bandažirate kolena urolajte bandažere u 2 rolne (to uradite i svaki put kada skinete bandaže).

Počnite tako što ćete postaviti jedan kraj neznatno ispod zgloba kolena i onda pređite jednom preko tog kraja i zatim motajte bandaže prema gore za pola širine sve dok ne dođu iznad kolena, tada provucite drugi kraj ispod bandaža. Iskusni dizači na kraju dodatno obmotaju bandaže unakrsno tako da pojačaju efekat bandažera. U zavisnosti od toga sa kojom kilažom radite čučanj zategnućete bandaže slabije ili jače (kod pokušaja maskimuma bandažeri se uz pomoć asistenta maksimalno zategnu).

Vremenom bandaže gube svoju elastičnost i tada se trebaju zameniti novim. Stare bandažere nemojte bacati nego ih koristite za rad sa manjim kilažama dok ćete nove koristite u radu sa maksimalnim kilažama.


25.05.2012.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram