Health Club Logo

Girja

Girja se sastoji od kugle i drške. Oblik girje veoma podseća na zvono pa se zbog toga često i naziva rusko zvono….


Girja je sportski rekvizit koji je nastao u Rusiji po nekim saznanjima početkom 18. veka. Girja je ubrzo postao nezaobilazan rekvizit u fizičkoj pripremi ruske vojske kao i pripremi dizača tegova i takmičara u borilačkim veštinama (boks, rvanje, džudo…) . 1948. godine održano je pvo zvanično takmičenje u podizanju girje a od 1974. godine proglašen je za nacionalni sport Rusije.
U drugoj polovini 20. veka girja je postala veoma popularan rekvizit u Americi i počela se masovno koristiti u trenažnim programima mnogih profesionalnih i rekreativnih sportista. Engleski naziv za ovaj rekvizit je kettlebell.

Girja se sastoji od kugle i drške. Oblik girje veoma podseća na zvono pa se zbog toga često i naziva rusko zvono.

Ovaj rekvizit je idealan za treninge izdržljivosti u snazi kao i za treninge eksplozivne snage.


21.01.2012.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram