Health Club Logo

Kaiš za dizanje tegova

Kaiš za dizanje tegova treba da budeo nezaobilazan deo Vaše opreme ukoliko radite vežbe sa tegovima…


Kaiš za dizanje tegova

treba da budeo nezaobilazan deo Vaše opreme ukoliko radite vežbe sa tegovima koje mogu da opterete kičmeni stub, mišiće lumbalnog i trbušnog dela tela.
Osnovna funkcija kaiša za dizanje tegova je povećanje intraabdominalnog pritiska kao i učvršćivanje trbušnih mišića i mišića lumbalnog dela kičmenog stuba. Povećanjem intraabdominalnog pritiska smanjuje se opterećenje na međupršljenske kolutove a samim tim se smanjuje rizik od povreda kičmenog stuba. Smanjenju opterećenja na kičmeni stub svakako da doprinosi i pravilna tehnika izvođenja vežbe kao i pravilan način disanja. Pri radu sa velikim težinama treba duboko udahnuti i zadržati dah, što dodatno pojačava intraabdominalni pritisak čime se uz upotrebu kaiša za dizanje tegova i pravilnom tehnikom izvođenja vežbe može smanjiti pritisak na kičmene pršljenove i do 40%. Pored toga upotrebom kaiša za dizanje tegova koji učvršćuje trbušne mišiće smanjujete rizik od pojave bruha (hernije).

Kaiš koristite samo kada radite sa većim težinama (preko 75% od maksimuma), korišćenjem kaiša u radu sa manjim kilažama smanjili bi napredak u jačanju mišića lumbalnog dela pa bi u tom slučaju korišćenje kaiša dalo negativne efekte.

Kaiš se postavlja nazad na lumbalni deo, sa strane preko vrhova karlične kosti da bi se napred blago spuštao prema donjem delu trbuha gde se kaiš zateže i zakopčava (kaiš treba da je čvrsto zategnut ali ne previše).


21.01.2012.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram