Health Club Logo

UŽIVAJTE U KISELOM KUPUSU I DOBROBITIMA KOJE ON DONOSI

Kiseli kupus je u osnovi fermentisani kupus. Fermentacija je metoda konzerviranja hrane koja potiče još od pre 2.000 godina.


Kiseli kupus je u osnovi fermentisani kupus. Fermentacija je metoda konzerviranja hrane koja potiče još od pre 2.000 godina. Tokom procesa fermentacije, stvaraju se korisni probiotici ili „žive bakterije“, a upravo ovi probiotici čine kiseli kupus toliko korisnim za naše zdravlje.

Kiseli kupus je, takođe, dobar izvor dijetnih vlakana i sadrži vitamine C i K, kalijum, kalcijum i fosfor.

KOJE ZDRAVSTVENE KORISTI DOBIJAMO OD KISELOG KUPUSA?

Blagotvorni probiotici koji se nalaze u kiselom kupusu važni su za zdravlje probavnog sistema, iako je potrebno još istraživanja da se utvrdi na koji tačno način deluju bakterije koje se nalaze u kiselom kupusu i drugoj fermentisanoj hrani, znamo da oni „hrane“ dobre bakterije u našim crevima i mogu pomoći u borbi protiv upala tj. inflamatornih procesa.

Istraživanje je pokazalo da probiotici pomažu u smanjenju nekih probavnih simptoma kao što su gas, nadimanje, zatvor i mogu biti korisni onima koji pate od stanja poput Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa.

Sve je više istraživanja o važnosti dobrih bakterija u crevima za podršku ukupnom zdravlju, uključujući i to, kako probiotici iz hrane kao što je kiseli kupus mogu smanjiti rizik od stanja poput depresije i Alzheimerove bolesti.

Kiseli kupus takođe sadrži enzime koji pomažu organizmu da razgradi hranu na manje i lakše probavljive molekule što zauzvrat pomaže telu da apsorbuje više hranljivih sastojaka.

MOŽE LI KISELI KUPUS POBOLJŠATI VAŠ IMUNI SISTEM?

Većina našeg imunološkog sistema nalazi se u našim crevima, pa je zahvaljujući njegovim blagotvornim svojstvima koja ima na creva, lako videti kako kiseli kupus takođe može biti od koristi vašem imunološkom sistemu. Dobre bakterije iz kiselog kupusa pomažu u očuvanju zdrave sluznice našeg probavnog sistema. Zdrava creva sprečavaju da neželjene materije ili toksini „procure“ u naše telo i na taj način izazovu imuni odgovor. Te iste bakterije takođe mogu podržati naša prirodna antitela i umanjiti rizik od infekcija.

Može li kiseli kupus pomoći kod gubitka kilograma?

Neka istraživanja pokazuju da konzumiranje namirnica bogatih probioticima, poput kiselog kupusa, može umanjiti rizik od gojaznosti i pomoći u gubitku kilograma, mada je potrebno više istraživanja u ovoj oblasti. Kiseli kupus je dobar izvor vlakana koji nam pomažu da duže ostanemo siti.

Šta je sa visokim sadržajem soli u kiselom kupusu?

Kiseli kupus sadrži veliku količinu soli. Samo 50g kiselog kupusa obezbediće otprilike trećinu preporučenog dnevnog unosa natrijuma za odraslu osobu, iz tog razloga pripazite na unos soli kroz ostale namirnice ukoliko u ishranu dodate kiseli kupus.

Izvor: bbcgoodfood.com


25.12.2019.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram