Health Club Logo

KOJU HRANU TREBA DA JEDETE A KOJU DA IZBEGAVATE AKO VAS BOLI STOMAK?

Kada vas boli stomak ili osećate mučninu kao da biste mogli povraćati, poslednje što želite je da pojedete nešto što će pogoršati Vaše trenutno stanje.


Kada vas boli stomak ili osećate mučninu kao da biste mogli povraćati, poslednje što želite je da pojedete nešto što će pogoršati Vaše trenutno stanje. Situacija može biti još gora ako pored bola u stomaku i povraćanja imate i dijareju. Međutim, neke namirnice mogu da vam pruže neophodne hranljive materije, a da pritom ne pogoršaju stanje. Ovo su neki od saveta koji bi Vam mogli pomoći ukoliko budete imali problem sa stomakom:

POČNITE SA TEČNOŠĆU

Ako ne možete zadržati čvrstu hranu, nema smisla da je jedete. Stvari poput sportskih napitaka, bistra supa ili kokosova voda sadrže minerale koji su vam potrebni poput kalijuma, kalcijuma i natrijuma (soli).

BANANE

Banane se lako probavljaju i imaju puno kalijuma – koji je važan mineral koji se najviše gubi ako imate dijareju ili ako povraćate.

PIRINAČ

I to običan beli pirinač. Integralni i tamni pirinač – inače zdravije tipove pirinča – teže je probaviti, posebno kad je stomak već u problemima. Skrobna namirnica sa malo vlakana, poput belog pirinča, takođe može pomoći u učvršćivanju stolice i zaustavljanju dijareje koja može nastupiti zajedno sa stomačnim tegobama.

KUVANE JABUKE

Lako su probavljive i sadrže puno hranljivih materija, uključujući pektin – vrstu vlakana koja se rastvaraju u vodi. Mogu dodati masu u stolicu i pomoći da se oslobodite dijareje.

TOST

Jednostavni tost od belog hleba bolji je od celovitih žitarica bogatih vlaknima kada Vas boli stomak. Celovito zrno ima vlakna koja su dobra kada niste bolesni, ali mogu da pogoršaju stanje kada Vas boli stomak, posebno ako imate dijareju ili mučninu.

NAREDNI KORACI

Ako se gore navedene namirnice zadrše u stomaku, možete početi da se namirnicama poput pečenog krompira i možda nekih pilećih prsa. Nakon što se osetite bolje i ako ne budete imali dijareju u narednih 24 do 48 sati, možete pokušati da dodate malo voća i povrća.

IZBEGAVAJTE MLEČNE PROIZVODE

Mleko, sir i sladoled su namirnice koje treba naširoko da izbegavate ukoliko imate uznemiren stomak. Mlečni proizvodi se teže vare, delom i zato što imaju masnoće. Običan, nemasni jogurt ponekad može da dođe u obzir ali započnite sa malim količinama i sačekajte da vidite kako će Vaš organizam reagovati.

IZBEGAVAJTE PRŽENU HRANU

Pržena hrana ima puno ulja i masti, pa je teže za probavu. Pržena hrana nije sjajna čak ni kada ste zdravi, ali ukoliko već imate problem sa stomakom onda će pržena hrana dodatno da pogorša trenutno stanje.

IZBEGAVAJTE GAZIRANE NAPITKE

Mehurići mogu biti problem, jer gasovi ulaze u vaš probavni sistem. A ako odjednom unesete puno šećera, to može pogoršati dijareju – ne postoji brži način da šećer unesete u krvotok nego da ga pijete.

NEMOJTE JESTI ZAČINJENU HRANU

To je verovatno poslednja stvar koju treba da uzimate na uznemireni stomak – i postoji razlog za to. Vaš probavni sistem će morati da radi mnogo jače da bi probavio ovakvu vrstu hrane, a to može samo da Vam pogorša bolove u stomaku. Držite se blažih namirnica dok se ne počnete osećati bolje.

NEMOJTE JESTI SIROVO VOĆE I POVRĆE

Odlični su kad ste zdravi. Ali kada imate uznemiren stomak, vlakna u njima – koja obično omogućavaju stolici da lako prolazi kroz creva – mogu pogoršati stvari. Najbolje je sačekati dok vam ne bude bolje da ih vratite u svoju ishranu. Počnite s malim porcijama kuvanog povrća i sokova.

ODRŽAVAJTE VAŠ STOMAK “SREĆNIM”

Izbalansirana ishrana sa puno voća i povrća može pomoći da Vaš probavni sistem bude zdrav, a vaš imuni sistem jak i spreman za borbu protiv stvari koji bi mogli uznemiriti vaš stomak. Izbegavajte “okidače” koji bi mogli uznemiriti Vaš stomak, tu se pre svega misli na gazirane napitke i namirnice koje sadrže velike količine šećera, i naravno, koliko god možete izbegavajte stresne situacije.

Izvor: webmd.com


24.02.2020.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram