Health Club Logo

POVREDE LIGAMENATA KOLENA

Zbog svoje kompleksne i suptilne gradje veoma je neotporan prema štetnim faktorima, što često dovodi do sportskih povreda kolena.


Zglob kolena je najveći i najsloženiji zglob ljudskog tela, predstavlja ključnu sponu koja obezbedjuje uspravan hod. Zbog svoje kompleksne i suptilne gradje veoma je neotporan prema štetnim faktorima, što često dovodi do sportskih povreda kolena. Sportista može primetiti različite simtome i tegobe vezane za zglob kolena. Obično se radi o diskretnim i jedva primetnim tegobama, mada se nekada mogu pojaviti i ozbiljni problemi i simptomi.

Tegobe u zglobu kolena najčešće se javljaju nakon povrede koje se sportista pouzdano seća – navodi da je osetio kao da je nešto puklo u kolenu, imao je osećaj da je koleno prošetalo, javio se bol.

Kako nastaju povrede?

Povrede ligamenata kolena najčešće se javljaju kada dođe do:

 • prekoračenja pozicije stabilnosti kolenog zgloba.
 • nagla promena smera pri trčanju,
 • usporavanje,
 • doskok i slično često imaju za posledicu kidanje ( rupturu ) prednjeg ukrštenog ligamenta.

Često je povreda jednog ligamenta udružena sa povredama drugih delova kolena tj. drugih ligamenata ili same zglobne kapsule, meniskusa ili hrskavice. Pri povredjivanju ligamenta se može čuti zvuk koji podseća na lomljenje štapića.

Zglob kolena predstavlja zglob po tipu šarke, zbog čega spada u grupu manje pokretnih zglobova. U zglobu kolena se obavljaju pokreti savijanja (fleksije) i opružanja (ekstenzije), a pri savijenom kolenu moguća je i spoljašnja i unutrašnja rotacija. Stabilizatori kolena se dele na pasivne (ligamenti kolena i meniskusi) i aktivne (mišići kolena)

Po učestalosti povreda ligamenata kolena u sportskomedicinskoj praksi na prvom mestu su:

 • kolateralni ligamenti,
 • prednji ukršteni ligamenti
 • zadnji ukršteni ligamenti.

Simptomi koji ukazuju na povredu?

1) Istegnuće ligamenta – umereni bol sa unutrašnje strane kolena, bez izraženog otoka, podliva, koleno je stabilno. Bol se pojačava na pritisak.

2) Parcijalno kidanje ligamenta – prisutan je bol koji se pojačava pri pokretu, prisutan je manji otok u predelu ligamenta, koleno je stabilno.

3) Kompletno kidanje ligamenta – jak bol, hod je značajno otežan, prisutan je izraženiji otok i podliv sa unutrašnje kolena, koleno je nestabilno.

Istegnuće ligamenta, a posebno prednjeg ukrštenog je česta sportska povreda. Osnovni zadatak prednjeg ukrštenog ligamenta je da poveća stabilnost kolenog zgloba.

Istegnuće ligamenta se relativno brzo rešava, dok naprsnuća sa sobom povlače i kidanje hrskavice kolena (meniskusa, najčešće medijalnog). Povreda nastaje usled jakog i silovitog udarca u koleno i iskretanja kada je koleno savijeno i hiperekstenziji (kada je ispruženo).

Ova povreda je česta u:

 • kontaktnim sportovima,
 • sportovima sa loptom,
 • zimskim sportovima,
 • gaženjem fudbalske ili teniske lopte.

Javlja se bol, otok, i krv unutar kolena. Kretanje je ograničeno, javlja se ukočenost kolena. Koleno je nestabilno, a simptomi se mogu razviti za nekoliko sati.

Dijagnostika

Povrede kolena se najpre dijagnostikuju kliničkim pregledom od strane lekara specijaliste sportske medicine ili rehabilitacije. Potrebno je uzeti opširnu anamnezu od pacijenta, posebno o mehanizmu povređivanja. Zatim uraditi detaljan klinički pregled zajedno sa testovima specifičnim za svaki ligament i meniskus. Pored kliničkog pregleda neophodno je uraditi i neku od metoda dijagnostičke vizualizacije:

 • Radiografiju (RTG),
 • Ultrazvučno snimanje kolena,
 • Magnetna rezonanca (MR) kolenog zgloba
 • ili artroskopiju kako bi se tačno i sa sigurnošću utvrdilo kakva je povreda u pitanju i koliki je stepen oštećenja ligamenata ili meniskusa kolena.

Lečenje

Lečenje zavisi od toga koji ligament je povređen i kolikog stepena je oštećenje. Lečenje koletaralnih ligamenata se u najvećem broju slučajeva vrši neoperativno, metodama fizikalne terapije.

Treba što pre krenuti sa lečenjem:

 • najpre terapijom hlađenja-krioterapijom,
 • analgetskim terapijama laserom
 • elektroprocedurama
 • kineziterapija
 • magnetoterapija
 • ultrazvučna terapija.

Lečenje ukrštenih ligamenata kolena može biti neoperativno – fizikalnim procedurama i operativno -hirurškim putem. Fizikalnom terapijom se leče povrede I i II stepena.. Program lečenja je sličan programu koji se primenjuje posle povrede kolateralnih ligamenata. Obavezno koristimo ortozu za koleni zglob koja obezbeđuje stabilnost kolenog zgoba i obezbeđuje proces zarastanja ligamenata. Koriste se svi modaliteti fizikalne terapije. U početku je veoma važna terapija hlađenjem tj. krioterapija . Poseban akcenat u funkcionalnom oporavku pacijenata je na kineziterapiji tj vežbanjem pod stručnim nadzorom i obukom fizioterapeuta.

Izvor: drgaletic.rs


17.05.2019.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram