Health Club Logo

INTERKOSTALNA (MEĐUREBARNA) NEURALGIJA

Interkostalna (međurebarna) neuralgija je jak, sevajući bol koji najčešće počinje u predelu leđa i poput pojasa se širi ka prednjem zidu grudnog koša.


Interkostalna (međurebarna) neuralgija je jak, sevajući bol koji najčešće počinje u predelu leđa i poput pojasa se širi ka prednjem zidu grudnog koša. Obično je prisutan stalni, tupi bol, sa povremenim napadima jakog, sevajućeg bola.

UZROCI INTERKOSTALNE NEURALGIJE

Interkostalna neuralgija je posledica oštećenja interkostalnog (međurebarnog) nerva. Najčešće nastaje usled herpes zoster infekcije, povrede interkostalnog nerva (posledica preloma rebara ili povrede leđa ili grudi) ili usled pritiska na nerv zbog upalnih degenerativnih promena u kičmenom stubu.

DIJAGNOZA INTERKOSTALNE NEURALGIJE

Dijagnoza je relativno laka i postavlja se na osnovu prisustva tipičnog, pojasnog bola u grudnom košu. Radiološki pregledi su korisni u cilju otkrivanja patoloških procesa kao eventualnih uzroka neuralgije (prelom rebara, tumori). Međutim, klinički simptomi interkostalne neuralgije vrlo su slični simptomima brojnih bolesti unutrašnjih organa, naročito srca. Zato se mnogi bolesnici, uplašeni napadom interkostalne neuralgije, javljaju kardiologu ili samoinicijativno počnu uzimati lekove za srce. Važno je istaknuti da u patologijama kardiovaskularnog sistema postoje prateće promene u pulsu i BP. Kada su zahvaćeni interkostalni živci ovaj uzorak je odsutan. Osim toga, s sindromom bola, koji je povezan s oštećenim srčanim funkcijama, promena položaja tela ne utiče na intenzitet neugodnih osećaja. Kad se nastavi napad interkostalne neuralgije, svaki pokret, kao i duboko disanje, izazivaju povećanje bola.

Zbog toga, veoma je važna odgovarajuća dijagnoza i adekvatno lečenje neuralgije, kako se nebi otežalo stanje bolesnika. A gubitak vremena može dovesti do vrlo ozbiljnih komplikacija.

LEČENJE INTERKOSTALNE NEURALGIJE

  • Terapija medikamentima (analgetici i blokade, nesteroidni protuupalni lijekovi, vitamini);
  • Ograničavanje pokretljivosti kičme (grudnog koša) na nivou oštećenja, nošenje korseta;
  • Fizioterapeutski tretman;
  • Ručna i refleksna terapija;
  • Masaža i fizioterapija.
  • Otklanjanje bolesti koja je dovela do interkostalne neuralgije (herpes zoster; bolesti pluća; tumorski…)

Kod kuće, kao lokalna terapija, upotrebljuju se kreme i masti s protivupalnim i analgetičkim učincima. Zbog učinaka njihovih komponenti, poboljšava se cirkulacija krvi u zahvaćenom području i dolazi do opuštanja mišića.

Izvor: bol.rs


04.11.2019.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram