Health Club Logo

LEČENJE BOLA U ZGLOBU RAMENA - POVREDE I OPORAVAK ZGLOBA RAMENA

Rame je izuzetno pokretljiv zglob i mora biti dobro kontrolisan od strane mišića i ligamenata koji okružuju zglob.


Zglob ramena čine kost nadlaktice i lopatična kost. Zglobna površina kosti nadlaktice je konveksna, zaobljena dok je zglobna površina lopatične kosti konkavna odnosno udubljena. Glavu kosti nadlaktice i čašicu lopatične kosti okružuju i vezuju ligamenti koji daju čvrstinu i drže zglob ramena na mestu.

Rame je izuzetno pokretljiv zglob i mora biti dobro kontrolisan od strane mišića i ligamenata koji okružuju zglob. Zamor, pretreniranost, loša tehika zamaha, loša gipkost, ranije povrede zgloba…sve su ovo uzroci koji mogu dovesti do oštećenja čašice zgloba, burzitisa, oštećenja kapsule ramena, hrskavice i slično.

Povrede koje često pogađaju zglob ramena se dešavaju ukoliko su sile koje deluju na rame prevelike, dolazi do istegnuća ili kidanja vezivnog tkiva. To omogućava zglobnim površinama da se odvoje jedna od druge više nego što je uobičajeno i tako nastaje nestabilan ili labav zglob. Kod pojave kao što je nestabilno rame, glava kosti nadlakta se pomera iz čašice i može izazvati subluksaciju ili dislokaciju odnosno iščašenje ramena. Labavo rame se obično pojavljuje sa jedne strane, odnosno u jednom zglobu ramena. U oba zgloba ramena može da se pojavi kod plivača.

U lečenju povreda i oštećenja zgloba ramena koriste se metode fizikalne terapije

LEČENJE BOLA U ZGLOBU RAMENASMRZNUTO RAME

To je oboljenje tj komplikacija, koja može nastati posle mnogih povreda i oboljenja ramena, i retko nastaje bez traume. Smrznuto rame je još uvek nedovoljno razjašnjeno i dovodi u iskušenje lekara svojom otpornošću na terapiju.

Pored skoro svih povreda ramena smrznuto rame ili adhezivni kapsulitis mogu da komplikuju i hirurške intervencije u ramenoj regiji a može da se pojavi i kao komplikacija šećerne bolesti, hemiplegije, oboljenja štitaste žlezde itd. Zapaženo je i da se javlja češće kod psiholabilnih osoba, sklonih depresiji i osoba koje su izložene povećanom stresu, kao i kod osoba koje imaju malu toleranciju na bol.

Simptomi i faze

Postoje 4 faze oboljenja ako je nastalo nakon neke povrede i 3 faze ako je nepoznatog uzroka.

Prva faza: U početku počinje sa umerenim i difuznim bolovima spontano pri pokretima ramena i sa malim ograničenjem pokreta.

Druga faza: Zatim dolazi do sve jače bolnosti i pogoršanjem noću a rame postaje sve manje pokretno i dolazi do njegovog „ukočenja“.

Treća faza: Evidetno se smanjuje obim pokreta naročito abdukcije (odmicanje) i rotacije.

Poslednja faza: Pacijent ne može da podigne ruku i teško izvodi svakodnevne aktivnosti.

Ovaj proces češće nastaje kod osoba starijih od 50 godina. Uklanjanje bola i ukočenosti zgloba ramena se može postići primenom odgovarajućeg fizikalnog lečenja.

Lečenje

U prvoj bolnoj fazi terapija treba da počne što ranije. Uz medikamentnu terapiju analgeticima treba primeniti metode fizikalne terapije kao što su: Krioterapija , Elektroterapija , Laseroterapija, Ultrazvučna terapija , Kineziterapija

Sa kineziterapijom treba početi što pre, da se održi i poveća obim pokreta. Izvode se blage potpomognute i pendularne vežbe. Neohodno je i da pacijent radi kasnije aktivne vežbe i vežbe snage kako bi što pre uspostavio oporavak.

S obzirom da pacijenti u tom bolnom stadijumu oboljenja otežano mogu da izvode vežbe tj kineziterapiju, slabost mišića tretiramo elektromiostimulacijom tj. kompjuterskim jačanjem mišića.

LEČENJE BOLA U ZGLOBU RAMENAKALCIFIKAT RAMENA I BURSITIS

U strukturi zgloba ramena postoje dve velike sluzne kese (burze) u ramenu koje olakšavaju pokrete okolnih mišića i smanjuju trenje:

• Subakromijalna
• Subdeltoidna.

One su u neposrednom kontaktu sa rotatornim omotačem i kod nekih povreda ili mikrotrauma može doći do iritacija tih burzi. Iz za sada nepoznatih razloga u tkivu rotatornog omotača ramena može da dodje do stvaranja naslaga kalcijumovih soli. Te naslage pogoršavaju zapaljenje burze tj. burzitis ramena. Kalcifikat može lako da se otkrije radiografijom (RTG).

Simptomi su: u akutnom stadijumu veoma jaki bolovi spontano, u mirovanju i u toku noći. Aktivni i pasivni pokreti ramena su veoma bolni i ograničeni, a često postoji i otok ispod akromiona.

Ako se ne leči na vreme, dolazi do hroničnog stadijuma sa fibroziranjem i zadebljanjem zidova burze i praktično dolazi do stvaranje čvrste capsule

Lečenje

Kalcifikat ramena se može lečiti sa svim klasičim fizikalnim procedurama (kineziterapija, laseroterapija, elektroterapija, ultrazvučna terapija itd ) koje uglavnom daju nedovoljne i slabije rezultate naročito kod upornih i ozbiljnijih kalcifikata.Takođe i burzitis ramena se može tretirati fizikalnom terapijom ali uglavnom bezuspešno.

Zato je kod kod upornih kalcifikata u ramenu a i burzitisa ramena indikovana terapija radijalnim udarnim talasima – Shock Wave (ESWT) koja daje odlične rezultate i u potpunosti „topi“ i otklanja naslage kalcifikata ramena. Oštećeno tkivo se postepeno regeneriše i zaceljuje. Stimuliše metabolizam i poboljšava krvnu cirkulaciju.

Shockwave – terapija radijalnim udarnim talasima je moderan i visoko efektivan metod lečenja povreda i bolova. Shockwave termin se odnosi na pulsiranje mehaničkog pritiska koji se širi kao talas u sredini; oni su čujni visoko energetsko zvučni talasi.

Koristi se i elektroterapija tj Kompjutersko jačanje mišića koje je neophodno zbog slabljenja i atrofije mišića ramene regije usled bolnosti i smanjenog korišćenja ramena. Sastoji se od nekoliko vrsta kompjutera u zavisnosti koja mišićna grupa treba da se ojača do čak 70-90%.

LEČENJE BOLA U ZGLOBU RAMENANESTABILNO RAME

Nestabilno rame je relativno česta pojava koju karakteriše slabljenje vezivnog tkiva koje okružuje zglob ramena, usled kojeg se kosti zgloba pomeraju iz ležišta.

Ukoliko su sile koje deluju na rame prevelike ili izazovu povredu, dolazi do istegnuća ili kidanja vezivnog tkiva. To omogućava zglobnim površinama da se odvoje jedna od druge više nego što je uobičajeno i tako nastaje nestabilan ili labav zglob. Kod pojave kao što je nestabilno rame, glava kosti nadlakta se pomera iz čašice i može izazvati subluksaciju ili dislokaciju odnosno iščašenje ramena. Labavo rame se obično pojavljuje sa jedne strane, odnosno u jednom zglobu ramena. U oba zgloba ramena može da se pojavi kod plivača.

Terapija

Većina pacijenata se oporavi uz primenu odgovarajućih metoda fizikalne terapije. Potrebno je od nekoliko nedelja do nekoliko meseci da se postignu optimalni rezultati. U slučajevima kad pacijent ne reaguje na terapiju, može se preporučiti hirurški zahvat, koji je praćen rehabilitacijom. Pacijenti koji imaju oštećenja i na okolnom tkivu, hrskavici, kostima, tetivama, obično imaju znatno duži period oporavka.

Primena fizikalne terapije nakon iščašenja ramena je od ključnog značaja za brz oporavak i vraćanje zgloba u funkciju. Od metoda fizikalne terapije najčešće se primenjuju: Masaža , Elektroterapija , Akupunktura , Krioterapija , Termoterapija, Hidroterapija, Kineziterapija, Imobilizacija.

LEČENJE BOLA U ZGLOBU RAMENAPLIVAČKO RAME

Plivačko rame predstavlja termin koji pokriva čitav spektar oštećenja u zglobu ramena koji nastaju usled dugotrajnih i velikih naprezanja. Pošto postoji mnoštvo različitih delova zgloba ramena koji se mogu oštetiti i na koje može uticati zamah kod plivanja, bol može biti lokalnog karaktera u blizini samog zgloba pa sve do bola koji se prostire celom dužinom od vrata niz ruku do šake.

Ova povreda – oštećenje ne nastaje akutno već dugotrajnim ponavljanjem pokreta i stalnim naprezanjem. Više od trećine vrhunskih plivača iskusi bol u predelu ramena za vreme svoje karijere

Lečenje

Plivačko rame je česta povreda, odnosno oštećenje. Čašica ramena ima izuzetno važnu funkciju i mišići moraju da je drže stabilnom i „na mestu“. Ukoliko to nije slučaj može doći do povreda poput subluksacije iščašenja i burzitisa.

Najčešće metode koje se koriste u lečenju plivačkog ramena su: Masaža , Elektroterapija , Akupunktura , Krioterapija , Termoterapija, Hidroterapija, Kineziterapija.

Izvor: drgaletic.rs


11.01.2019.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram