Health Club Logo

KAKO DA OJAČATE IMUNITET ?

Imunitet predstavlja sposobnost organizma da se odbrani od infekcija, bolesti ili neke druge biološke ili hemijske opasnosti. Loša ishrana, stres, neuredan život i mnogi drugi faktori utiču da imunitet oslabi i da organizam postane mnogo podložniji bolestima. Ovo su neke od preporuka kojim možete ojačati svoj imunitet i tako postati otporniji na sve negativne spoljašnje […]

Imunitet predstavlja sposobnost organizma da se odbrani od infekcija, bolesti ili neke druge biološke ili hemijske opasnosti. Loša ishrana, stres, neuredan život i mnogi drugi faktori utiču da imunitet oslabi i da organizam postane mnogo podložniji bolestima. Ovo su neke od preporuka kojim možete ojačati svoj imunitet i tako postati otporniji na sve negativne spoljašnje uticaje:

5 SAVETA ZA JAČI IMUNITET

1. Odgovarajući san

Nedostatak sna može rezultovati smanjenjem proizvodnje antitela za borbu protiv infekcija u vašem telu, što povećava šanse da podlegnete virusnim bolestima, poput prehlade ili gripa. Većini odraslih osoba treba 7-8 sati kvalitetnog sna svake noći da bi se osećali odmornim i da bi podržali svoj imuni sistem. Dobre navike spavanja , izbegavanje ili smanjivanje izlaganja plavoj svetlosti sa ekrana i redovni izlasci napolje na sunčevu svetlost tokom dana, pomažu u održavanju zdravog cirkadijalnog ritma koji je neophodan za zdrav san i jačanje imunog sistema.

2. Zdrava ishrana

Raznovrsna i dobro izbalansirana ishrana zasnovana na integralnoj hrani koja izbegava preveliku količinu šećera, je najbolji način da ojačate vaš imuni sistem. Obavezno uključite namirnice koje sadrže ove ključne hranljive sastojke:

  • Vitamin A (kao beta karoten)

- Slatki krompir, šargarepa, crvena paprika, tamno lisnato zelje poput kelja i spanaća, kajsije i tikvice sve su sjajni izvori beta karotena, preteča vitamina
A, što je od vitalnog značaja za zdravlje imunoloških funkcija.

  • Vitamin C

- Citrusna hrana poput narandže, grejpa, mandarina, limuna i limete prirodno je bogata vitaminom C, ali su i paprike, jagode, kivi i papaja.

  • Vitamin E

- Orasi i semenke svih vrsta su ukusan način da unesete više vitamina E u svoju ishranu.

  • Cink

Dobri izvori cinka su crveno meso, živinsko meso, morski plodovi, pasulj, semenke i orasi.

Održavanje zdravih creva

Dodavanje hrane bogate probioticima u vašu ishranu je odličan način za jačanje imuniteta, jer se više od 70% tkiva povezanih sa imunim sistemom nalazi u crevima. Prirodno fermentisana hrana kao što su kiseli kupus, kiseli krastavci, kefir i jogurt ukusni su načini za poboljšanje zdravlja creva (i na taj način poboljšanja vašeg imunog sistema).

Aktivnosti za smanjenje stresa

Sve što na zdrav način smanji nivo stresa održavaće optimalnu funkciju imunog sistema. Neki od najboljih načina za smanjenje stresa uključuju vežbanje ili svakodnevno „kretanje“, izlazak napolje (čak i kad je vruće, hladno, kiša itd.), Odvajanje vremena za uživanje u hobijima, provođenje vremena sa prijateljima i porodicom, meditaciju, čitanje, kupanje u toploj kupki ili uživanje u masaži.

Suplementacija

Ukoliko nemate adekvatnu ishranu vodite računa da nedostatak određenih vitamina i minerala nadoknadite kroz određene suplemente za podršku zdravom imunom sistemu. Tu se pre svega misli na multivitamine i multiminerale, zatim vitamin C, vitamin D, vitamin E, folnu kiselinu, gvožđe, selen, cink. Zatim neki od preparata poput Echinacea (ehinacea), Aloe vera (aloja vera), Ginseng (žen-šen), Kurkuma…

ZAKLJUČAK

Iako nema garancija da ćete postati otporni na sve bolesti ukoliko se pridržavate ovih preporuka , sigurno će vam pomoći da ojačate vaš imuni sistem i samim tim poboljšate celokupno zdravlje, a bolje zdravlje znači i bolji kvalitet života!

Izvor: therealfoodrds.com

sistemu:


13.11.2019.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram