Health Club Logo

DA LI PARADAJZ MOŽE DA NAS ZAŠTITI OD ŠTETNIH POSLEDICA ALKOHOLA?

Posledice, posle večeri, u kojoj smo popili nekoliko alkoholnih pića, poznati su mnogima od nas. Iako umereno konzumiranje alkohola može biti korisno za dugoročno zdravlje, preterano pijenje sigurno nije.


Naučne studije pokazuju da paradajz može zaštititi i jetru i mozak od oštećenja izazvanih konzumiranjem alkohola.

Posledice, posle večeri, u kojoj smo popili nekoliko alkoholnih pića, poznate su mnogima od nas. Iako umereno konzumiranje alkohola može biti korisno za dugoročno zdravlje, preterano pijenje sigurno nije.

Paradajz vas možda neće spasiti od glavobolje, vrtoglavice i zakrvavljenih očiju, koji su najčešći znakovi, ujutru nakon noćnog izlaska u kojem se konzumirao alkohol, ali istraživanje pokazuje da paradajz može zaštititi vaš mozak i jetru od oštećena koja alkohol ostavlja na ovim organima.

PARADAJZ UMANJUJE OŠTEĆENJE JETRE

Standardna količina jedne čaše alkoholnog pića sadrži oko 14 grama alkohola. To je ekvivalent 3,5dl običnog piva, 1,5dl vina ili 0,4dl destilisanog alkohola, poput votke koja sadrži 40% alkohola.

Enzimi u jetri razgrađuju alkohol koji pijemo. Ovo izaziva oksidativna oštećenja ćelija jetre i njenu upalu. Dr. Xiang-Dong Wang – direktor laboratorije za ishranu i biologiju karcinoma na “Friedman School of Nutrition Science and Policy at Tufts University” u Bostonu, i njegov tim testirali su efekta paradajza na pacove izložene alkoholu. U eksperimentima su, tokom 4 nedelje, koristili ekvivalent 100 grama konzumiranja alkohola, što je otprilike 7 standardnih alkoholnih pića, dnevno. Ovo oponaša hronični, prekomerni unos alkohola kod ljudi.

Ispitana su tri različita proizvoda od paradajza:

  • paradajz u prahu, koji je nutritivno ekvivalentan celom paradajzu
  • ekstrakt paradajza koji sadrži samo komponente rastvorljive u mastima
  • izolovani likopen, poznati antioksidans i crveni pigment koji daje paradajzu njegovu boju.

Paradajz u prahu, za razliku od ekstrakta paaradajza ili samog likopena, smanjio je efekte oštećenja alkoholom kod preko 90% pacova. Ovi rezultati su u skladu s ranijim nalazima ovog tima koji kažu da likopen sam po sebi ne sprečava oštećenje jetre, ali ukazuju na to da je ceo paradajz ključan za pozitivno delovanje.

Međutim, jetra nije jedini organ na koji utiče alkohol koji pijemo.

LIKOPEN MOŽE DA SPREČI UMERENA OŠTEĆENJA

Bilo da je alkohol dobar za dugoročno zdravlje ili ne, čak i umeren unos prouzrokuje oštećenja moždanih ćelija. Oksidativna oštećenja i upala ponovo se smatraju krivcima. Da li bi paradajz mogao da pomogne?

Ross Grant, vanredni profesor medicine na Univerzitetu u Sidneju u Australiji, i njegov istraživački tim pokazali su da ekvivalent dva standardna alkoholna pića uzrokuje oštećenje na DNK ćelijama mozga u roku od 15 minuta. Ali tretiranje takvih ćelija likopenom oko 3,5 sata pre izlaganja alkoholu značajno je smanjilo štetu. Zanimljivo je da je izolovani likopen zaštitio ćelije mozga, dok je ceo paradajz bio potreban da bi se videli slični efekti na jetru.

KOLIKO PARADAJZA JE POTREBNO?

Istraživački tim u studiji dr Wang, je koristio paradajz u prahu sa koncentracijom likopena od 12,46 miligrama dnevno. Prosečni unos likopena u Sjedinjenim Američkim Državama kreće se oko 9,4 miligrama dnevno. Autori objašnjavaju da se nivo, poput onog koji je korišćen u njihovoj studiji, lako može postići sa četiri paradajza srednje veličine ili sa trećinom šolje paradajz soka dnevno.

ZAKLJUČAK

Najbolji način da se izbegnu štetne posledice alkohola je, naravno, uzdržati se od pijenja. Međutim, ukoliko želite da popijete piće ili dva, dnevna doza paradajza bi trebala da zaštiti vaš mozak i jetru od oštećenja – bez obzira koji način konzumiranja paradajza ste odabrali.

Izvor: medicalnewstoday.com


11.12.2019.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram