Health Club Logo

ANEMIJA USLED NEDOSTATKA GVOŽĐA

Anemija usled nedostatka gvožđa javlja se kada je unos gvožđa mali tokom dužeg vremenskog perioda ili se gvožđe gubi usled krvarenja.


Gvožđe je esencijalni mineral za sintezu hemoglobina u ljudskom telu. Anemija usled nedostatka gvožđa javlja se kada je unos gvožđa mali tokom dužeg vremenskog perioda ili se gvožđe gubi usled krvarenja.

FUNKCIJE GVOŽĐA KOD LJUDI

 • Eritrociti (crvena krvna zrnca) sadrže protein koji se naziva hemoglobin. Svaki hemoglobin vezuje četiri atoma gvožđa. Gvožđe u hemoglobinu vezuje kiseonik kada prolazi kroz krvne sudove pluća i oslobađa ga u tkivima. Nakon što otpusti kiseonik gvožđe iz hemoglobina vezuje ugljen dioksid, nus-proizvod disanja, vraća ga u pluća i oslobađa u spoljašnju sredinu. Drugi moleku proteina koji u svojoj strukturi sadrži gvožđe je mioglobin koji prenosi kiseonik do mišića i stoga je esencijalan za ćelijsku aktivnost u svim tkivima.
 • Mnogi enzimi koji su uključeni u metaboličke procese takođe sadrže gvožđe. Neophodno je za ćelijsku deobu, ćelijski rast i za sintezu molekula DNK. Takođe je neophodan u metabolizmu proteina.
 • Gvožđe igra važnu ulogu u prenosu kiseonika u citohromima, molekulima koji učestvuju u proizvodnji energije.
 • Tiroidni hormoni, koji regulišu metaboličke procese uključuju gvožđe u svojim strukturama. Gvožđe je uključeno u stvaranju vezivnog tkiva nekoliko neurotransmitera u mozgu.

UZROK NASTANKA NEDOSTATKA GVOŽĐA

Deficit gvožđa u organizmu može da nastane usled:

 • povećanog gubitka gvožđa (hronična, mala krvarenja iz digestivnog trakta, čir, hijatusna hernija, divertikuloza, tumori digestivnog trakta, produžena menstrualna krvarenja, tumori materice, paroksizmalna noćna hemoglobinurija),
 • loše apsorpcije (ahlorhidrija, odstranjenje želuca, resekcija želuca, celijačna bolest),
 • povećane potrebe (pubertet, trudnoća, dojenje),
 • nedovoljnog unošenja gvožđa hranom…

SIMPTOMI ANEMIJE USLED NEDOSTATKA GVOŽĐA

Usled anemije pri naporu se javlja umor, malaksalost, razdražljivost i otežano disanje, lupanje srca, glavobolja, otežano gutanje. Fizičkim pregledom uočavaju se bledilo kože i sluzokoža, atrofija sluzokože jezika, angularni stomatitis, koilonihija (lomljivost noktiju), kosa je suva, lomljiva, istanjena i lako opada. Bolesnici su manje otporni i imaju češće infekcije disajnih i urinarnih puteva. Relativno često se javljaju neuralgije i vazomotorni poremećaji, koji se gube sa korigovanjem anemije. Rezultati krvi pokazuju smanjenje broja eritrocita, vrednosti hemoglobina i hematokrita.

LEČENJE

Lečenje nedostatka gvožđa se sastoji od uzimanja preparata gvožđa. Oralni dijetetski suplementi gvožđa se primenjuju za povećavanje nivoa gvožđa u krvi i tzv. “popunjavanje tkivnih rezervoara” i moraju se kontinuirano unositi nekoliko meseci, uz ishranu bogatu gvožđem i dijetetske suplemente na bazi vitamina C, koji će povećati njegovu resorpciju. U teškim oblicima ponekad je potrebno primeniti transfuzije koncentrovanih eritrocita. Naravno, neophodno je lečenje etiološkog uzroka anemije (otklanjanjem uzroka koji su doveli do razvoja same bolesti).

PREPORUČENI DNEVNI UNOS GVOŽĐA?

Od ukupne količine gvožđa u ljudskom telu, više od polovine je distribuirano u crvenim krvnim ćelijama. Kod odraslog muškarca težine 80 kg oko 2500 mg gvožđa prisutno je u hemoglobinu i oko 500 mg u mioglobinu. Potreba za gvožđem povećava se u trudnoći i tokom dojenja, tokom odrastanja i kod adolescenata. Sve rezervne količine gvožđa čuvaju se na siguran način u obliku feritina deponovanog u jetri, koštanoj srži i slezini, gde čekaju da budu ponovo iskorišćene.

Preporučen dnevni unos (PDU) za vegetarijance je 1,8 puta veći nego za ljude koji jedu meso. To je zato što je hem-gvožđe iz mesa više dostupno od ne-hem gvožđa iz biljnih namirnica.

KATEGORIJA STAROSNA GRUPA PDU
Dojenčad 0-6 meseci 6 mg
Dojenčad 6-12 meseci 10 mg
Deca 1-10 godina 10 mg
Dečaci(mlađi) 11-18 godina 12 mg
Odrasli muškarci od 19 mg i više
Žene 11-50 godina 15 mg
51 i više 10 mg
Trudnice 30 mg
Dojilje 15 mg

PRIRODNI IZVORI GVOŽĐA

Količina resorbovanog gvožđa iz creva je obično znatno niža od količine koja je uneta hranom i u velikoj meri zavisi od njegovog oblika i potrebe organizma za ovim mineralom. Kao što je ranije pomenuto, gvožđe se u hrani može nalaziti u dva oblika – hem i nehem. Hem gvožđe se efikasnije resorbuje iz digestivnog trakta (od 15% do 35% od unosa), zbog čega ima i veću biološku raspoloživost od nehem gvožđa, koje se u proseku resorbuje od 10% do 20% od unesene količine.

Hrana bogata hem gvožđem:

 • meso (govedina, jagnjetina, svinjetina)
 • živina (pačetina, piletina, ćuretina)
 • iznutrice (svinjska, pileća, ćureća džigerica; jagnjeći, goveđi, svinjski bubrezi)
 • riba (skuša, pastrmka, brancin, tunjevina i sardine iz konzerve)
 • plodovi mora (hobotnica, ostrige, škampi, školjke, kraba)

Hrana bogata nehem gvožđem:

 • povrće (spanać, paradajz pire, krompir, špargla, kelj)
 • mahunarke (soja, beli pasulj, grašak, sočivo, leblebije)
 • orašasti plodovi (badem, lešnik, makadamija orah, pistaći, indijski orah)

Mnoge namirnice kao što su hleb, pahuljice i drugi proizvodi od žitarica redovno se obogaćuju gvožđem, kako bi se sprečila pojava deficita ovog minerala u populaciji. Prelazne mlečne formule za bebe se, na primer, obogaćuju sa maksimalno 12mg gvožđa po litru, zbog toga što njegov sadržaj u majčinom mleku nažalost nije dovoljan da zadovolji rastuće potrebe beba starijih od 6 meseci (iako se gvožđe iz humanog mleka resorbuje čak 3 puta bolje od gvožđa iz formule).

Postoje brojni faktori koji utiču na resorpciju gvožđa. Među značajnijim su vitamin C (poreklom iz hrane ili dijetetskih suplemenata), meso, živina, riba i plodovi mora, koji imaju sposobnost da povećaju resorpciju nehem gožđa ukoliko se konzumiraju u toku istog obroka. Biljni fitati i tanini, sa druge strane, imaju potpuno suprotan efekat. Kalcijum iz hrane (uglavnom iz mlečnih proizvoda) i dijetetskih suplemenata smanjuje biološku raspoloživost i nehem i hem gvožđa, zbog čega bi trebao da se izbegava najmanje 2 sata pre ili posle unošenja gvožđa.

Osobe koje konzumiraju pravilno izbalansiranu, mešovitu ishranu, imaju manji rizik za razvijanje deficita gvožđa, u poređenju sa vegetarijancima i veganima, za koje se procenjuje da imaju približno 1,8 puta veće potrebe.

Izvor: nutrition-and-you.com
eko-farm.com
stetoskop.info


08.11.2019.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram