Health Club Logo

ZAŠTO JE VAŽNO DA NOSITE ADEKVATNU OBUĆU TOKOM VEŽBANJA?

Danas se na tržištu sportske opreme može naći obuća za gotovo svaku fizičku aktivnost.


Bez obzira da li aktivnost kojom se bavite uključuje trčanje, hodanje, skakanje ili rad sa tegovima, od velike je važnosti da imate adekvatnu obuću za datu aktivnost. Ona vam pomaže da izbegnete nepotrebne povrede stopala i članaka, kao i da izbegnete nepovoljno delovanje na ostatak lokomotornog aparata, tu se pre svega misli na kolena i kičmu.

TIPOVI SPORTSKE OBUĆE

Danas se na tržištu sportske opreme može naći obuća za gotovo svaku fizičku aktivnost. Patike za trčanje su lagane i imaju posebno napravljene đonove koji apsorbuju udare stopalom o tlo. Patike za košarku su dizajnirane tako da čuvaju skočne zglobove prilikom doskoka, za tenis postoje patike za svaku vrstu podloge na kojoj se igra( šljaka, tvrda podloga i trava) sa fleksibilnim đonovima koji omogućavaju brze promene pravca kretanja, patike za dizanje tegova sa povišenom petom i tvrdim đonom, patike za mali fudbal, patike za rukomet… Dakle, postoji specifična sportska obuća za gotovo svaku vrstu sportske aktivnosti. Vi treba da izaberete obuću u skladu sa aktivnoscu kojom se bavite, jer nije svaka sportska obuća dobra za svaku sportsku aktivnost. Npr, patike za dizanje tegova nisu dobar izbor ukoliko se bavite aerobikom i obrnuto.

BENEFITI OD ADEKVATNE SPORTSKE OBUĆE

Korišćenjem adekvatne sportske obuće ćete, pored toga što ćete izbeći gore navedene povrede zglobova i kičme, poboljšati i vaše sportske rezultate. Dobra obuća je nekada od presudnog značaja za konačan rezultat na utakmici ili takmičenju. Isto tako osećaćete se mnogo komfornije prilikom vežbanja i samo vežbanje će vam pričinjavati pravo zadovoljstvo.

SAVET PRI KUPOVINI PATIKA

Prilikom kupovine obuće bilo bi dobro da obuću isprobate poslepodne ili nakon treninga jer je tada stopalo veće kao i da obujete sportske čarape u kojima trenirate. Isto tako nemojte nikad kupovati obuću na “knap”, uvek ostavite prostora između najdužeg prsta i špica patika pola cm do cm.

Takođe, savetuje se da nikada ne kupujete patike a da ih pre toga niste probali. Kalupi i istih brendova se razlikuju, tako da vam broj 45 od istog proizvođača može biti uzak / širok ili samo malo kratak – dovoljno da vam usled udaranja prstiju u prednji zid nove patike naprave ozbiljan problem.

Ono što tražite jeste komforan osećaj u patikama za trčanje. Patika treba da bude “fit”, tj da dobro leži, ali noga unutra treba da ima prostor. Posebno je važno da je peta fiksirana u patici i da tu imate dobar osećaj da vam noga čvrsto leži u patici.

Nije problem ako patika čak i malo više šeta u prednjem delu gde su vaši prsti. Prsti prilikom udarca u podlogu se šire, tako da treba da postoji mesto za njih gde će moći slobodno da se ispruže i rašire.

I na kraju, sve pa i sportska obuća ima svoj vek trajanja, kod intezivnijeg korišćenja sportska obuća mora češće da se menja, što često može da bude ozbiljna stavka u kućnom budžetu. Trudite se da u svakom momentu obezbedite sebi adekvatnu obuću jer je ona od ključnog značaja za dobrobiti vežbanja.

Izvor: www.livestrong.com
www.trcanje.rs


23.05.2018.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram