Health Club Logo

SUPERSERIJE

Pod superserijom se podrazumeva izvođenje dve vežbe za antagonističke mišićne grupe i to tako da se vežbe izvode neposredno jedna za drugom, dakle bez pauze.


Superserija

podrazumeva izvođenje dve vežbe za antagonističke mišićne grupe i to tako da se vežbe izvode neposredno jedna za drugom, dakle bez pauze.

Antagonistički mišići su oni koji deluju u suprotnim smerovima, tj mišići antagonisti se suprotstavljaju i ograničavaju izvođenje odreženog pokreta dok su mišići agonisti oni koji vrše pokret (npr. biceps-triceps, kvadriceps-nožni biceps).

Prednosti superserija su sledeće

  1. Pošto se antagonisti nalaze u istom području tela, poboljšana je snabdevenost krvlju tog područja.
  2. Pošto postoji veći potencijal za snabdevenost tog područja krvlju, tamo se transportuje više kiseonika i hranjivih materija, te je ubrzano odvođenje produkata mlečne kiseline.
  3. Poboljšana fleksibilnost.
  4. Povremeno uključivanje superserija u trening je korisno jer time ”šokirate” mišiće promenom metode treninga a na taj se podstiče napredak.

Primeri superserija

  • Sedeći pregib sa jednoručnim tegovima + Sedeća triceps ekstenzija
  • Nožna ekstenzija + Nožna fleksija
  • Potisak šipke iza glave sedeći + Zgibovi
  • Pauze između superserija su male 1-2 minuta.

21.01.2012.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram