Health Club Logo

PREDRASUDE I DOBROBITI TRENINGA SNAGE ZA ŽENE

Pogrešna uverenja sportiskinja o treningu snage rezultirala su brojnim neodgovarajućim treninzima koji su ograničili razvoj snage.


Sportiskinje koje se pridržavaju odredjenih programa za trening snage mogu postići sledeće efekte:

  • ojačati kosti i smanjiti rizik od osteoporoze,
  • ojačati vezivna tkiva koja povećavaju stabilnost zglobova i pomažu u zaštiti od povrede,
  • povećati funkcionalnu snagu za bavljenje sportskim i svakodnevnim aktivnostima,
  • povećati bezmasnu telesnu masu i smanjiti nefunkcionalne masne naslage,
  • ubrzati metabolizam povećanjem mišića i smanjenjem sadržaja masti,
  • poboljšati samopouzdanje,
  • imati bolje rezultate u aktivnostima specifičnim za odredjeni sport.

Međutim, na pomenute prednosti može negativno uticati niz različitih faktora, kao što je isključivo korišćenje trenažera ili korišćenje previše malih opterećenja, kao i korišćenje uvek istog opterećenja i istim intezitetom. S obzirom na to da trening snage može uticati na gotovo svaki sistem u organizmu, primereni kondicioni programi za sportiskinje mogu biti ključni faktor uspeha.

Pogrešna uverenja sportiskinja o treningu snage rezultirala su brojnim neodgovarajućim treninzima koji su ograničili razvoj snage.

PREDRASUDE ZBOG KOJIH IZOSTAJU SPORTSKI REZULTATI

Prva predrasuda: trening snage utiče na povećanje mase i težine

Trening snage zapravo pomaže smanjenju telesne masti i povećanju mišićne mase, istina, te promene mogu izazvati blago povećanje ukupne težine pošto su mišići teži od masti. Osim toga, znatno se povećava snaga, a neznatno se povećava obim gornjeg dela tela, dok obim donjeg dela tela ostaje isti. Samo onim ženama koje imaju genetsku predispoziciju za hipertrofiju i koje mnogo i intezivno treniraju može se znatno povećati obim ekstremiteta.

Druga predrasuda: žene treba da treniraju drugačije od muškaraca

Žene često koriste trenažere, izvode spore, kontrolisane pokrete plašeći se povrede ako koriste slobodne tegove, vežbe manuelnog opterećenja, eksplozivnost ili vežbe u kojima se kao otpor koristi sopstveno telo.

U stvari, nijedan dokaz ne ukazuje da su žene na treningu snage podložnije povredama nego muškarci. I jedni i drugi rizik od povrede smanjuju ako poštuju odgovarajuća uputstva i tehnike treniranja. Svi učesnici u treningu snage treba da slede program po kome se intezitet i opterećenje postupno povećavaju.

Štaviše, vežbe treba da oponašaju biomehaničku strukturu i brzinu kretanja koja je karakteristična za sport kojim se sportiskinja bavi. Najbolji način da se to postigne jesu vežbe zatvorenog kinetičkog lanca kojim se aktivira više zglobova i mišićnih grupa, kao i celokupan opseg pokreta koji su specifični za određeni sport.

Treća predrasuda: žene treba da izbegavaju trening sa velikim opterećenjem i velikim intezitetom

Ženama se obično preporučuje da u vežbama snage koriste ograničeno opterećenje (lake tegove). Takva opterećenja često nisu dovoljna da bi se proizvela fiziološka adaptacija, a svakako su mnogo manja od onih koje obično koriste muškarci.

Većina žena može da vežba intezivnije i više nego što se ranije verovalo. U stvari, trening sportiskinja treba da bude dovoljno intezivan da bi kosti, mišići, hrskavice, ligamenti i tetive počeli da se prilagođavaju. Ako intezitet vežbanja nije dovoljan da stimuliše telo da se prilagođava, fiziološki učinak može biti najmanji mogući.

Izvor: “Nauka i praksa u treningu snage” , Dr Vladimir M. Zaciorski i Dr Vilijem J. Kremer


07.11.2018.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram