Health Club Logo

POVREDA KOLENA - POVREDA I LEČENJE PREDNJIH UKRŠTENIH LIGAMENATA

Koleno je jedan od najkompleksinijih zglobova u ljudskom telu i zbog svoje specifičnosti često je izložen povredama.


Koleno je jedan od najkompleksinijih zglobova u ljudskom telu i zbog svoje specifičnosti često je izložen povredama.

Koleno pri uspravnom stavu nosi oko 70% telesne težine a pri savijenim nogama čak 90% naše težine. Takođe su izuzetno opterećeni u samom treningu ili u toku takmičenja gde na njih deluju izuzetno velike sile. Takođe ovaj zglob obzirom da ima jednostavan pokret fleksije mora da osigura nepomičnost u drugim smerovima, na stranu i nazad.

Zglob kolena čine tri kosti – butne, potkolene i čašice (femura, tibije i patele). Pored toga između potkolene i butne kosti nalaze se dva jastučića – meniskusi, i dva ukrštena ligamenta.

Uzroci bola u kolenu mogu biti različiti. Najčešće su to zapaljenski procesi, degenerativni procesi, povrede, statičke deformacije . Ove bolove imaju i meteoropate, kao i mladi nekada pri naglom rastu. U postavljanju dijagnoze veoma je važna anamneza, pregled reumatologa koji utvrdjuje prisustvo otoka, lokalnog crvenila, bola, lokalno povećane temperature kolena kao i obim pokreta. Zatim slede snimanja ultrazvukom i magnetna rezonanca koja daje najviše odgovora, kao i artroskopija.

Povreda prednjih ukrštenih ligamenti

Prednji ukršteni ligament (ACL), je ligament unutar kolena koji spaja butnu kost (femur) i cevanicu (tibia).
Ligament dug 4 cm, potpuno je zategnut prilikom ekstenzije (opružanja) kolena i postavljen je dijagonalno.

Prednji ukršteni ligamenti imaju ključnu ulogu u obezbeđivanju stabilnosti kolena, i sprečavanju odvajanja zglobnih površina i kretanje tibije put napred. Sačinjeni su od čvrstog fibroznog tkiva i imaju funkciju kontrole preteranih pokreta u zglobu kolena.

Jedna od najčešćih povreda zgloba kolena je upravo povreda prednjih ukrštenih ligamenata i ujedno pucanje ligamenata je jedna od najozbiljnijih povreda.

Uzroci povrede prednjih ukrštenih ligamenata

Ova povreda obično nastaje u toku bavljenja sportom. Oko 80% povreda ukrštenih ligamenata u sportu ne nastaje usled kontakta sa protivnikom. Povreda najčešće nastaje prilikom doskoka i kontakta sa podlogom. Povreda ligamenta je najčešće udružena sa povredama medijalnog kolateralnog ligament, ali ukoliko je povreda ozbiljnija dolazi do povrede i medijalnog meniskusa.

Ova povreda je česta u većini disciplina koja u svojim kretanjima sadrže nagle promene pravca kretanja, eksplozivna kretanja i slično. To su fudbal, odbojka, košarka, tenis, skijanje, borilačke discipline .

Sama povreda nastaje usled rotacije kosti natkolenice i potkolenice u suprotnim smerovima dok je puna težina tela oslonjena na nogu. Javlja se u vidu istegnuća, kao parcijalna ili totalna ruptura.

Simptomi su bol, otok, izlivanje krvi unutar kapsule, nestabilnost zgloba, smanjena pokretljivost, povećana mobilnost tibije put napred u odnosu na femur…

Lečenje prednjih ukrštenih ligamenata

Statistički podaci govore da od lečenje svih povreda kolena, 30% nosi rekonstrukcija prednjih ukrštenih ligamenata.

Kod ozbiljnije povrede celokupan oporavak traje šest meseci, ali se savetuje da se sa ozbiljnijom fizičkom aktivnošću sačeka do osmog meseca. Tada su sportisti u potpunosti spremni da se vrate na teren bez bojazni ulaska u bilo kakav duel, a ostali pacijenti spremni za obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Ukoliko se radi samo o istegnuću ligamenta, oporavak je brži i kraći. Većina pacijenata oseti olakšanje u roku od nekoliko dana nakon povrede. Obično se oseti poboljšanje, nestanak bola, smanjenje otoka, međutim tada se obično pojavljuje problem sa stabilnošću kolena. Za lečenje se koriste fizikalne, a po smanjenju otoka i kineziterapijske procedure

Ako je u pitanju pucanje, tj.ruptura ligamenta, primenjuje se operativno lečenje tj. Rekonstrukcija (presađivanje novog tkiva na popucali ligament).

Rekonstruktivna hirurgija je uspešna u 90% slučajeva, tako da mali broj ljudi posle operacije ima bolove ili osećaj nestabilnosti kolena.

Rehabilitacija nakon operativnog zahvata započinje odmah, po izlasku iz bolnice. Uključuje se fizikalna terapija za smanjenje bola, otoka, za povećanje cirkulacije i metabolizma, masaža samog kolena, čašice, okolnih mišića i tetiva (IT Band), ali i elektrostimulacija za vraćanje snage mišića prednje lože.

Uključuje se kineziterapijski tretman, statičke vežbe, i vežbame istezanja za vraćanje amplitude pokreta, najpre ekstenzije, a potom i fleksije.

Posle 4. nedelje od operacije pacijent dobija pun oslonac na povređenu nogu.

Uključuju se i drugi oblici kineziterapije sa i bez opterećenja.

Do 16. nedelje od operacije se rade vežbe za jačanje donjih ekstremiteta, a nakon toga se uključuju i vežbe za jačanje celog kinetičkog lanca, kao i lagano trčanje.

U 17. nedelji pacijent je spreman da krene sa skokovima.

Izvor: drgaletic.rs
www.masterphysical.net


15.03.2018.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram