Health Club Logo

KOJI ZNACI NAM GOVORE DA JE MOŽDA NEOPHODNA OPERACIJA KOLENA?

Hronični problemi sa kolenom će u krajnjoj slučaju vaš život učiniti mnogo stresnijim. Evo nekih ključnih znakova da će vam možda trebati operacija kolena.

Bez obzira da li samo šetate ulicom ili igrate fubal, kolena uvek trpe odredjen napor. Kolena igraju ključnu ulogu u vašoj ukupnoj mobilnosti. Hronični problemi sa kolenom će u krajnjoj slučaju vaš život učiniti mnogo stresnijim. Evo nekih ključnih znakova da će vam možda trebati operacija kolena.

STALNI BOL

Posle početne povrede kolena, normalno je da nekoliko dana osećate bol. Medjutim, hronična bol je definitivno razlog za zabrinutost. Stalna neprijatnost će s vremenom početi da vam smeta. Ako rutinski posežete za lekovima protiv bolova samo da biste prebrodili bol tokom dana, operacija kolena mogla bi biti sledeći korak na vašem putu ka oporavku.

PROBLEMI PRI NORMALNOM HODU

Sposobnost hoda je nešto što puno ljudi uzima zdravo za gotovo. Kada imate problem sa kolenom, hodanje može postati veliki izazov. Jednostavne dnevne aktivnosti, poput hodanja do posla, činiće se kao težak zadatak. S vremenom biste mogli čak i da počnete da vučete nogu dok hodate.

KADA FIZIKALNA TERAPIJA NE DAJE REZULTATE

Pre nego što preporuče operaciju, većina lekara će vam prvo predložiti da probate sa fizikalnom terapijom. To je najmanje invazivni način za oporavak od povrede kolena. Glavni cilj terapeuta je da vas što pre “vrati na noge”. Dok fizikalna terapija deluje kod nekih ljudi, drugima će na kraju ipak operacija biti neophodna.

GUBITAK INTERESA ZA FIZIČKOM AKTIVNOŠĆU

Problemi s kolenom definitivno mogu uzrokovati da osoba izgubi interesovanje da bude aktivna. Nažalost, nedostatak vežbanja može dovesti do izuzetno lošeg zdravlja i prekomernog debljanja. Takodje, sedentarni način života za mnoge ljude jednostavno nije zabavan, pogotovo onima koji su ranije uživali u fizičkoj aktivnošću, vežbanju i sportu.

NEDOSTATAK STABILNOSTI KOLENA

Povredjene koleno ima tendenciju da rezultira velikom nestabilnošću. Ako osećate da vam koleno u bilo kom trenutku može “iskočiti”, odmah morate preduzeti akciju. Problem će se sa starenjem samo pogoršavati.

ZAKLJUČAK

Uvek razmotrite sve opcije sa vašim lekarom, učinite sve što je u vašoj moći ukoliko možete da bez operacije nastavite normalno da funkcionišete, medjutim, ukoliko je operacija zaista neophodna onda je nemojte odlagati. Najbolji uvid u stanje vašeg kolena lekari dobijaju putem magnetne rezonance.

Izvor: midatlanticorthonj.com


16.08.2019.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram