Health Club Logo

DOBROBIT TRENINGA SNAGE ZA MLADE SPORTISTE

Dobro osmišljeni treninzi snage za decu mogu biti višestruko korisni ako su primenjeni na odgovarajući način.


Dobro osmišljeni treninzi snage za decu mogu biti višestruko korisni ako su primenjeni na odgovarajući način.
Prema većini naučnih istraživanja obavljenih poslednjih dvadeset godina, deca mogu znatno da povećaju snagu ( nezavisno od rasta i zrelosti), ako je trening sa opterećenjem dovoljno dug i dovoljno intezivan.

Pored povećanja snage, prednosti treninga snage ogledaju se i u poboljšanju ostalih fizioloških sistema dece kao što su snaga i gustina vezivnog tkiva i poboljšanja fizičkog postignuća, kao i u zaštiti od povreda.

Glavne prednosti treninga snage za decu su:

  • povećana mišićna snaga i lokalna mišićna izdržljivost
  • poboljšanje sportskog postignuća
  • zaštita od sportskih povreda
  • sticanje navike vežbanja

Za mlade sportiste bez prethodnog iskustva u treningu snage, skoro svaka vrsta treninga donosi izvesno poboljšanje snage. Mlađi pojedinci bez iskustva u treningu sa opterećenjem ne mogu u potpunosti da razumeju promenljive vrednosti programa kao što su intezitet, serije i obim vežbanja.

Nakon 8 nedelja progresivnog treninga sa opterećenjem, beleži se porast mišićne snage i do 74%. U proseku svaki porast 30-50% obično se uočava kod dece nakon kratkotrajnog programa treninga sa opterećenjem ( osam do dvadeset nedelja). koliko su ta povećanja povezana sa motoričkim efektom učenja u ranoj fazi treninga ostaje tek da se utvrdi.

Kada mladi sportista prestane da trenira, na scenu stupa tzv. detrenažni fenomen i ako je pauza duga, on gubi prednost u fizičkoj snazi nad vršnjacima koji nisu trenirali jer njima brzina prirasta snage usled razvoja organizma pomaže da ga sustignu.

Očigledno je da mladi sportisti koji žele da održe dostignuti nivo snage moraju kontinuirano da vežbaju više od jednom nedeljno.

SMANJENI RIZIK OD POVREDE

Opterećenja i zahtevi sportske aktivnosti ne stimulišu rast i razvoj mišićnog i vezivnog tkiva. Stoga najveća dobrobit treninga snage može biti mogućnost da se deca što bolje pripreme za učešće u sportskim i rekreativnim aktivnostima i da se značajno smanji rizik od povrede.

Neke prednosti treninga snage koje pozitivno utiču na zdravlje i fizičku kondiciju sportista, a koje se mogu postići ako su treninzi snage pravilno osmišljeni i ako se pravilno sprovode su:

  • smanjen odgovor krvnog pritiska u reakciji na stres
  • poboljšanje gustine kostiju
  • poboljšanje telesnog sastava
  • poboljšanje psihičkog stanja

Izvor: Nauka i praksa u treningu prakse (2006), Vladimir Zaciorski i Vilijem Kremer


21.06.2018.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram