Health Club Logo

Zamene za obrok (Meal replacement)

Kao što sam naziv govori ovi preparati imaju za cilj da zamene kompletan obrok, pa tako sadrže sve važne sastojke koje treba da sadrži jedan obrok: izbalansiran odnos proteina, ugljenih hidrata, masti, vlakana,vitamina i minerala…


Preparati koji zamenjuju obrok

Kao što sam naziv govori ovi preparati imaju za cilj da zamene kompletan obrok, pa tako sadrže sve važne sastojke koje treba da sadrži jedan obrok: izbalansiran odnos proteina, ugljenih hidrata, masti, vlakana,vitamina i minerala…

Dve vrste preparata koje zamenjuju obrok

Zamene za obrok najčešće koriste osobe koje su na posebnom režimu ishrane i koje imaju za cilj da smanje telesnu masu i nasuprot njima koriste ih sportisti koji imaju pojačanu potrebu za unosom hranjivih materija kao i oni koji žele da povećaju telesnu masu. Pa tako, postoje dve vrste suplemenata koji se koriste kao zamene za obrok, jedni su predviđeni za one koji žele da smanje telesnu masu i ti preparati imaju malu kalorijsku vrednost i nizak procenat masti, i postoji druga vrsta zamene za obrok u koje spadaju preparati koji sadrže visok procenat proteina i kvalitetnih ugljenih hidrata.

Šta treba da sadrže preparati koji zamenjuju obrok ?

Prva stvar koja se gleda kod ovih preparata je količina proteina, ona bi trebala da iznosi minimum 30-40g po serviranju, pored proteina zamene za obrok treba da sadrže i kompleksne ugljene hidrate. Kvalitetne zamene za obrok imaju i širok spektar vitamina i minerala kao i dovoljnu količinu dijetnih vlakana (10-15g). Takođe bi trebale u svom sastavu da imaju i nezasićene masne kiseline.

Kada treba uzimati zamene za obrok?

Suplemente koji zamenjuju obrok, kao i sve druge suplemente, treba uzimati kada zaista postoji potreba za njima. To prvenstveno znači da ih treba uzimati kada niste u mogućnosti da pripremite zdrav obrok koji će sadržati sve što je potrebno da jedan kvalitetan obrok sadrži, kada nemate dovoljno vremena da spremite sebi obrok i kada usled napornih treninga postoji pojačana potreba za većim brojem obroka u toku dana.


10.06.2012.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram