Health Club Logo

Tribulus Terrestris

Tribulus terrestris je nesteroidni preparat biljnog porekla koji na prirodan način bez, klinički dokazano, ikakvih posledica povećava proizvodnju vlastitog testosterona…


Tribulus Terrestris

je nesteroidni preparat biljnog porekla koji na prirodan način bez, klinički dokazano, ikakvih posledica povećava proizvodnju vlastitog testosterona. Testosteron, kao što znamo, podstiče sintezu proteina i nakupljanja azota u mišićima, a to su procesi koji sportistima omogućavaju razvoj nove mišićne mase i snage, kao i brži oporavak nakon intezivnih treninga. Pored toga, imuni sistem se znatno poboljšava, smanjuje se holesterol u krvi i na kraju se opšte psihološko stanje podiže na viši nivo.

Delovanje Tribulus Terrestrisa

Tribulus terrestris podstiče hipofizu na jaču sekreciju lutenizirajućeg hormona (LH) koji daje signal testisima da proizvedu veću količinu testosterona.

Uzimanje Tribulus Terrestrisa

Uzimanje Tribulusa trebalo bi trajati duže od 8 nedelja i to kontinuirano. Doziranje se kreće od 750 do 1500 mg dnevno i tu dozu bi trebalo podeliti na dva do 3 dela tako da se tribulus uzima svakih 8 sati jer je dokazano da tribulus upravo toliko vremena ostaje aktivan u telu. Takvom disciplinovanom upotrebom može se povećati vlastita proizvodnja testosterona za čak 40-70%.
Posle 8 nedelja telo počinje shvatati da tribulus šalje lažne signale te onemogućava dalju povišenu proizvodnju testosterona. Tada treba napraviti pauzu od 2 nedelje jer je toliko dovoljno da telo opet počne reagovati na tribulus pa se može ponoviti ciklus od 8 nedelja. Takva šema uzimanja tribulusa od 8 nedelja uzimanja i 2 nedelje pauze se može ponavljati koliko želite puta.
Osim muškaraca i žene mogu izvući velike koristi od uzimanja tribulusa, klinički studije su pokazale da žene koje uzimaju tribulus imaju mnogo manje problema u menopauzi. Sportiskinje mogu izgubiti masno tkivo te povećati masu i snagu. Jedino je poželjno da žene prekinu uzimanje tribulusa 5 dana pre menstruacije ili jedno određeno vreme pre planirane trudnoće.

Proseksualno delovanje Tribulus Terrestrisa

Pored gore navedenog Tribulus terrestris ima i proseksualno delovanje, naime u Bugarskoj se tribulus odavno koristi za lečenje impotencije te poboljšanje plodnosti. Već nakon nekoliko dana muškarci će dobiti jače i učastalije erekcije dok će žene osetiti veću seksualnu želju. Osim povećanog libida i seksualne moći, studije su pokazale i znatno povećanje plodnosti kod oba pola.

(Izvor: „Doručak šampiona”, Goran Tepšić i Charlie Francis)


13.04.2012.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram