Health Club Logo

SILIMARIN (SILYMARIN) - ZAŠTITA I OPORAVAK JETRE

Silimarin je ekstrakt biljke Silybum marianum, u našem narodu poznatije kao Gujina trava, Sikavica ili Mlečni čkalj.


Silimarin je ekstrakt biljke Silybum marianum, u našem narodu poznatije kao Gujina trava, Sikavica ili Mlečni čkalj. Silimarin predstavlja kompleks bioflavonoida, aktivnih sastojaka, koje čine tri komponente: silibinin, silidionin i silikristin. Ekstrakti gujine trave u obliku dodataka ishrani su standardizovani tako da sadrže 70-80% silimarina. U tradicionalnoj medicini Gujina trava se koristi već više od 2000 godina kod oboljenja jetre, slezine i bubrega.

DELOVANJE SILIMARINA

Silimarin ima antioksidativno dejstvo na tkivo jetre, pa može biti od koristi u preventivi rizika nastanka oštećenja jetre koje izazivaju razni toksini, kao što je alkohol, lekovi, bekterije, virusi, teški metali i dr. Silimarin štiti ćelije jetre (hepatocite) tako što blokira ulazak toksina i podstiče njihovo uklanjanje iz jetre. Takođe pospešuje regeneraciju ćelija i ima snažan antioksidativni učinak.

KADA SE UZIMA SILIMARIN

- za zaštitu tkiva jetre (hepatoprotektantsko dejstvo)
- podrška regeneraciji oštećenog tkiva jetre
- za smanjenje holesterola jetre i žuči
- ublažava upale
- kamen u žučnoj kesi
- dermatitis, psorijaza

DOZIRANJE:

Preporučena doza silimarina je 175 mg tri puta na dan, a osobama sa oštećenom funkcijom jetre i do 420 mg tri puta na dan u obliku standardizovanog biljnog ekstrakta. Prema rezultatima istraživanja i kliničkih studija, poboljšanje može da se očekuje posle 8 do 12 nedelja upotrebe. Kada dođe do poboljšanja, doza se smanjuje. Preventivne doze su oko 150 mg tri puta dnevno.

NEŽELJENI EFEKTI

Gujina trava je bezbedan preparat i nema utvrđenih neželjenih dejstava. Trudnice i žene u periodu dojenja moraju da konsultuju svog lekara ukoliko žele da koriste ovaj preparat.

Izvor: www.hiper.rs


14.06.2018.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram