Health Club Logo

RAZLIKA IZMEĐU KONCENTRATA I IZOLATA, PROTEINA DOBIJENIH IZ SURUTKE (WHEY)

Dva osnovna oblika proteina iz surutke koja se mogu naći u prodaji su koncentrat i izolat. Osnovna razlika između ova dva oblika je


Protein iz surutke je možda najzastupljeniji i najprodavaniji sportski suplement. Protein iz surutke (whey) sadrži sve esencijalne amino kiseline, bogat je amino kiselinama razgranotog lanca (BCAA) i glutaminom i odličan je izbor za sve rekreativne i profesionalne sportiste koji imaju pojačane potrebe za unosom proteina.

Dva osnovna oblika proteina iz surutke koja se mogu naći u prodaji su koncentrat i izolat. Osnovna razlika između ova dva oblika je količina odnosno procenat proteina koji se u njima nalazi. Drugačijom obradom u procesu proizvodnje u izolatu se dobija oko 90%, dok koncentrat sadrži oko 80% proteina, što znači da se iz 100g kupljenog proizvoda u izolatu dobija oko 90g proteina dok se kod koncetrata dobija oko 80g proteina.

Što se tiče sastava aminokiselina i kvaliteta proteina gotovo da ne postoji nikakva razlika između izolata i koncentrata.

Zbog većeg procenta proteina izolat sadrži manju količinu ugljenih hidrata, masti kao i laktoze u odnosu na koncantrat. Upravo zbog toga je izolat bolji izbor za one koji striktno vode računa o unosu ugljenih hidrata i masti kao i za one koji su intolerantni na laktozu.

Međutim, izolat je često dosta skuplji od koncentrata a s obzirom da ne postoji razlika u kvalitetu proteina i sastavu aminokiselina između ova dva oblika proteina, koncentrat je sigurno mnogo ekonomičniji izbor jer se za istu cenu može dobiti veća količina proteina ako se zanemari koji gram ugljenih hidrata i masti više.

Pored koncentrata i izolata u prodaji se može naći i hidroizolat. Hidrolizati su delimično razloženi izlaganjem proteina toploti, kiselinama ili enzimima koji razdvajaju veze lanaca amino kiselina što im omogućava bržu apsorbciju nego kod izolata i koncetrata. Ali ako se uzme u obzir da su i koncentrat i izolat brzoapsorbujući proteini onda ova malo razlika u brzini apsorbcije ne igra značajnu ulogu u odnosu na značajnu razliku u ceni.

Ono na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine je to što na mnogim pakovanjima proteina piše 100% whey protein, pa se kupci često dovode u zabludu da taj proizvod sadrži procenat od 100% proteina što nije tačno. To što piše 100% whey protein nam samo govori da je 100% proteina u tom proizvodu dobijeno iz surutke tj. da je surutka jedini izvor proteina u tom proizvodu.

U tabeli ispod je prikazana razlika između izolata i koncentrata na porciju od 100kcal proizvoda

Whey Isolate (izolat) Whey Concentrate (koncentrat)
Protein 23 grama 18 grama
Ugljeni h. 1 gram 3.5 grama
Masti 0 grama 1.5 gram
Laktoza Do 1 grama Do 3.5 grama
Cena Skuplji Jeftiniji

11.09.2018.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram