Health Club Logo

Melatonin

Melatonin je građen uglavnom od esencijalne aminokiseline triptofan. Za razliku od mnogih drugih, ovu aminokiselinu telo ne može sintezovati pa je moramo uzimati sa hranom…


Melatonin

je vrlo zanimljiv hormon koji proizvodi hipofiza. Kod dece nalazimo najveće koncentracije, dok se s godinama starosti produkcija tog hormona postupno smanjuje. Mnoga su istraživanja u poslednje vreme potrvrdila njegovu važnu ulogu pri određenim funkcijama u telu.

Uloga melatonina

To je pre svega regulisanje tzv. cirkadijalnog ritma odnosno ritma budnost-san. Melatonin smanjuje stres i osigurava nastanak sna. Isto tako, deluje kao snažni antioksidans te daje pozitivan podsticaj celom endokrinom, imunom i nervnom sistemu.

Izvor Melatonina

Melatonin je građen uglavnom od esencijalne aminokiseline triptofan. Za razliku od mnogih drugih, ovu aminokiselinu telo ne može sintezovati pa je moramo uzimati sa hranom. Triptofan je vrlo važan jer se njegovim unošenjem stvara i neurotransmiter serotonin. Jedan deo ukupne količine serotonina zatim se u hipofizi pretvara u melatonin. Takva konverzija se najefikasnije odvija za vreme sna tokom noći.

Melatonin produžava životni vek?

Melatonin je glavni hormon koji podešava unutrašnji sat organizma. Hipofiza ga proizvodi svake noći kako bismo lakše zaspali. Ovaj hormon naučnici su otkrili još 1958. godine te ga još od tad intezivno istražuju. Međutim, tek je poslednjih godina privukao znatniju pažnju.

To iznenadno zanimanje podstaklo je saznanje da malatonin ne uzrokuje samo duboki san. Naime, postignuti su odlični rezultati kada je standardnoj terapiji protiv povećanja prostate te različitih oblika raka pridodat i melatonin. Smanjenje holesterola, kao i povoljan uticaj na reproduktivni sistem takođe su jasno uočeni. Pojavile su se i neke naznake da bi uzimanje melatonina moglo produžiti životni vek.

Eksperimenti na miševima pokazali su produženje životnog veka od 20% u odnosu na prosek, što je posledica davanja melatonina sredovečnim životinjama. Takvi rezultati otvorili su mnogo novih pitanja i teorija o ulozi ovog hormona u procesima starenja.

No niko još uvek sa sigurnošću ne može preporučiti dugotrajno uzimanje melatonina u svrhu produženja životnog veka, svi naučnici se slažu kako su potrebne nove, vrlo opsežne i dugotrajne studije na velikom broju dobrovoljaca, koje bi u potpunosti potvrdile sadašnja nagađanja.

Međutim, činjenica je da neki od istaknutih istraživača već godinama sami uzimaju određene količine melatonina verujući u njegovu delotvornost. Pri tome doze od 1 do 10mg dnevno pri dugotrajnoj upotrebi nisu pokazale nikakve štetne posledice.

Upotreba melatonina u sportu

Glavna svrha zbog koje sportisti koriste melatonin je njegova sposobnost da izazove nastanak dubokog sna. Naime, sportisti često imaju problem sa snom te pate od nesanice, posebno posle teških treninga kad dugo ne mogu zaspati jer centralni nervni sistem (CNS) još uvek bez potrebe radi „sto na sat“ trošeći ogromnu količinu energije uzalud. Iskusni profesionalci žele po svaku cenu izbeći to stanje pa pribegavaju raznim merama.

Bodibilderi neretko koriste jake sedative posebno ako su pre treninga uzeli neke stimulanse u većoj dozi što nije retkost. Takav grubi pristup „podizača i spuštača“ je opasan na duge staze. Većina sportista će radije pokušati prirodnijim metodama. Tu melatonin dolazi do punog izražaja.Kočenje CNS-a posle treninga može se uspešno postići sprečavajući bespotrebno trošenje te sportista može bez teškoća utonuti u san.

Sportisti koji često putuju s jednog kraja sveta na drugi, menjajući pri tome brojne vremenske zone, vrlo često pate od neugodnog poremećaja koji se u engleksom jeziku označava terminom „jet lag“. Kod osobe koja nije navikla na to, javljaju se brojni simptomi, a najštetniji je hroničan zamor te samim tim i drastičan pad fizičkih sposobnosti. Mnogi su takmičari, među njima uglavnom profesionalni teniseri, potvrdili veliku delotvornost melatonina u borbi s neugodnostima koje izaziva nagla promena velikog broja vremenskih zona.

I na kraju mora se napomenuti još jedna vrlo važna situacija u kojoj nam melatonin može uveliko pomoći. Naime, kod stanja hronične pretreniranosti vrlo često se javljaju i razni poremećaji sna. Kroz normalizaciju sna on će sprečiti dalje iscrpljivanje organizma te tako pospešiti oporavak.


08.08.2012.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram