Health Club Logo

L-TRYPTOPHAN (L-TRIPTOFAN)

Triptofan je esencijalna aminokiselina što znači da ga organizam ne može sam sintetisati već se triptofan mora uneti putem namirnica ili dodataka ishrani.


Triptofan je esencijalna aminokiselina što znači da ga organizam ne može sam sintetisati već se triptofan mora uneti putem namirnica ili dodataka ishrani.

DEJSTVO TRIPTOFANA

Nakon resorpcije L-triptofan se u telu kovertuje u 5-HTP (5-hyrdoxytryptophan), nakon toga u serotonin, melatonin i vitamin B6 (nicotinamide). Serotonin i melatonin se važni neurotransmiteri (prenosnici informacija između nervnih ćelija) koji igraju ključnu ulogu u normalizaciji sna, raspoloženju, kontroli bola, crevnoj peristaltici i mnogim drugim funkcijama organizma. Povećan nivo serotonina smanjuje potrebu za ugljenim hidratima pa je triptofan odličan i u borbi protiv gojaznosti.

Brojne studije su pokazale da uzimanje triptofana ima blagotvorne učinke:

  • protiv nesanice, triptofan poboljšava kvalitet sna
  • kod blažih oblika depresije, pobojšava raspoloženje povećanjem serotonina (hormona sreće)
  • ublažava bolove
  • kod regulisanja telesne mase, jer potiskuje osećaj gladi i želje za ugljenim hidratima

DOZIRANJE

L- triptofan se uzima 1g-3g dnevno. Ukupnu dnevnu količinu treba podeliti na 2-3 dela koja se uzimaju na prazan stomak a poslednji deo se uzima neposredno pred spavanje.

NEŽELJENA DEJSTVA

Kada se koristi u normalnom opsegu doza, neželjeni efekti triptofana su retki i generalno blagi. Najčešće prijavljeni neželjeni efekti uglavnom su gastrointestinalne prirode i uključuju gorušicu, bolove u stomaku, nadimanje, mučninu, povraćanje, proliv i gubitak apetita. Glavobolja i pospanost su takođe uobičajeni neželjeni efekti.

Najčešće se neželjeni efekti pojavljuju kod prekomernih doza (preko 6g dnevno), takođe L – triptofan ne bi trebalo kombinovati sa antidepresantima.‚

Upotreba triptofana zajedno sa ovim i drugim supstancama koje povećavaju nivo serotonina može prouzrokovati serotoninski sindrom. Serotoninski sindrom se javlja kada postoji višak serotonina u mozgu.

Simptomi serotoninskog sindroma uključuju prekomerno znojenje, iritaciju, groznicu, brzu promenu krvnog pritiska, uznemirenost, konfuziju ili maniju i nepravilan otkucaj srca. U teškim slučajevima, ako se ne leče, serotoninski sindrom može biti fatalan.

PRIRODNI IZVORI L- TRIPTOFANA

Triptofanom obiluje meso (naročito govedina, jagnjetina, ćuretina i piletina), riba (najviše losos, bakalar, sardina, tunjevina), a ima ga u mleku i jajima.

Mnoge biljne namirnice bogate su triptofanom – patlidžan, krompir, sočivo, soja, pasulj, spanać, raštan, heljda, kajsija, banana, raž, zob, suncokretove i bundevine semenke…

Triptofan sadrže i mahune, tikvice, karfiol, celer, grašak, paradajz, šampinjoni, cvekla, crni i beli luk.


19.07.2018.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram