Health Club Logo

Kalcijum, magnezijum, cink

Kalcijum, magnezijum i cink ključni su minerali u važnim vitalnim procesima…


Kalcijum, magnezijum i cink ključni su minerali u važnim vitalnim procesima. Suplementi koji sadrže kombinaciju ova tri minerala potrebni su, pre svega, sportistima koji usled velikih napora imaju potrebu za unosom dodatnih količina ovih supstanci kao i starijim osobama kao odlična prevencija od osteoporoze. Ovaj preparat se posebno preporučuje osobama koje imaju problem sa grčevima u mišićima.

Kalcijum se najvećim delom (99%) nalazi u koštanom sastavu. Posebno ga je važno dovoljno uneti ishranom u dečijem uzrastu, za vreme rasta. Nedovoljan unos, posebno kod žena u starijim godinama, može dovesti do smanjene gustine kostiju – osteopenije i osteoporoze. U mišićnom sustavu kalcijum je neophodan za kontrakcije poprečno-prugaste i glatke muskulature te za kontrakcije srčanog mišića. Kalcijum reguliše otpuštanje neurotransmitera, a uključen je i u procese zgrušavanja krvi.

Magnezijum se u organizmu nalazi u kostima (60%) i serumu, a učestvuje u nizu enzimskih procesa (Krebsov ciklus, sinteza proteina i nukleinskih kiselina). Učestvuje i u stvaranju energije (ATP), transportu glukoze u ćelije i neuromuskularnom prenosu nadražaja. Važan je i u procesu zgrušavanja krvi te za relaksacionu fazu mišićne aktivnosti.

Cink je uključen u metabolizam proteina, masti, ugljenih hidrata, sintezu proteina, aminokiselina i metabolizamu kostiju. Esencijalni je mineralni sastojak u moćnom antioksidansu superoksid dezmutazi (SOD) te povoljno utiče na imunološki sistem. Takođe, doprinosi boljim kognitivnim funkcijama, učenju i koncentraciji i doprinosi stabilizaciji raspoloženja.

Preporučena doza: Preporučene dnevne doze ovih minerala za odrasle su za kalcijum oko 1000mg (1200mg za osobe preko 50god), magnezijum oko 400mg za muškarce i oko 300mg za žene i cink oko 10mg (11mg za muškarce i 8mg za žene). Preparati koji sadrže kombinaciju ova tri minerala obično u svom sastavu po jednoj tableti imaju oko 350mg kalcijuma, 150mg magnezijuma i 8mg cinka. Kod izbalansirane ishrane dovoljan je unos jedne do dve tablete dnevno koja se uzima uz obrok.

Moguća neželjena dejstva: Mnogi minerali mogu uticati na apsorpciju pojedinih lekova. Ne koristiti ovaj preparat u toku dva sata po uzimanju lekova. Izbegavajte ovaj proizvod u slučaju ranijih tegoba sa kamenom u bubregu.


27.04.2015.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram