Health Club Logo

Glutamin

Glutamin čini skoro 60% svih slobodnih aminokiselina u telu. U velikim količinama se nalazi u mišićima i crevima…


Glutamin

je neesencijalna je aminokiselina, što znači da je organizam može sam proizvesti.
Glutamin čini skoro 60% svih slobodnih aminokiselina u telu. U velikim količinama se nalazi u mišićima i crevima.

Glutamin – uslovno esencijalna aminokiselina

Ovaj naziv glutamin je dobio s obzirom na činjenicu da se koncentracija glutamina značajno smanjuje kada je organizam izložen većem stresu: kod bolesti, nakon operacija, kod opekotina, infekcija, gladi i ono što je veoma bitno za sportiste nakon iscrpljujućih treninga visokog inteziteta.
U takvim situacijama potrebe za glutaminom premašuju količinu glutamina koju organizam može da proizvede i zato je neophodno da se glutamin dodatno unosi u organizam putem suplemenata.

Uloga glutamina

Glutamin ima brojne uloge u organizmu, nabrojaćemo samo neke od njih:

  • Transport azota
  • Ima ulogu u lučenju hormona rasta
  • Predstavlja izvor aminokiselina
  • Sinteza proteina
  • Proizvodnja nukleinskih kiselina
  • Sinteza glikogena
  • Izvor energije
  • Spečavanje katabolizma
  • Jačanje imunog sistema
  • Ubrzava oporavak…

Glutamin u sportu

Glutamin predstavlja jedan od najvažnijih sportskih suplemenata. Njegova uloga kod sportista je višestruka, kao prvo sprečava katabolizam mišića pri napornim i isrpljujućim treninzima, pored toga pojačava imunitet sportista, a isto tako glutamin je veoma bitan prilikom oporavka sportista nakon napornih treninga i takmičenja.

Neka novija istraživanja su pokazala da je glutamin odličan u uništavanju i otklanjanju produkata mlečne kiseline.

Uzimanje glutamina

U zavisnosti od konstitucije i telesne mase osobe kao i od fizičkih napora kojima je izložena, dnevna doza glutamina se kreće od 10-20g, u nekim slučajevima dnevna doza glutamina se povećava na 30g i više.

Glutamin se uzima odmah nakon treninga i neposredno pred spavanje.

Glutamin je nestabilan u rastvoru, te je potrebno voditi računa da se konzumira odmah nakon rastvaranja. Kao i većinu suplemenata i glutamin je najbolje piti sa čistom vodom.

Glutamin se uzima kroz duži vremenski period, ta praksa se pokazala kao mnogo efikasnija od kratkoročnog uzimanja ovog suplementa.

Većina proteinskih suplemenata u svom sastavu ima glutamin, pa ukoliko kombinujete glutamin sa nekim proteinom vodite računa o tome.


13.07.2012.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram