Health Club Logo

5-HTP (5-hidroksi-L-triptofan)

Ovaj preparat je direktni hemijski prethodnik vrlo važnom neurotransmiteru serotoninu.


Ovaj preparat je direktni hemijski prethodnik vrlo važnom neurotransmiteru serotoninu.

Delovanje 5 HTP-a

Dodatno uzimanje 5-HTP-a značajno povećava količinu serotonina koja je na raspolaganju nervnom sistemu za pravilno funkcionisanje. Takvo povećanje nivoa ovog neurotransmitera uzrokuje poboljšano raspoloženje, a kod mnogih osoba čak i izlaz iz dugotrajne depresije.

Osim za takve učinke 5-HTP je vrlo pogodan i prilikom držanja raznih dijeta. Poznato je da za vreme istih, nivo serotonina značajno opada, što uzrokuje jaku glad odnosno izuzetnu potrebu za unosom ugljenih hidrata. Tu se mnoge osobe jednostavno slome i pojedu tri kutije keksa nakon što su se duže vreme striktno pridržavale dijete. 5-HTP može u velikoj meri pomoći da do takvih ispada uopšte ne dođe.

Kako se uzima 5-HTP ?

Pola sata ili sat pre planiranog obroka uzmite 25mg 5-HTP-a i želja za ugljenim hidratima će nestati. Isto tako, uzimanje 5-HTP-a 30-60 minuta pre odlaska na spavanje, uveliko će vam pomoći da lako zaspete.

Zbog izuzetno jakog delovanja na mozak, ukupnu dnevnu količinu od 75-100 mg 5-HTP-a ne bi trenali prekoračiti.

Osobe koje uzimaju neki od lekova iz grupe inhibitora monoamino oksidaze (MAO) nikako ne bi smele istovremeno koristiti i 5-HTP.


13.10.2012.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram