Kinoa je u poslednje vreme postala veoma popularna u ishrani, naročito kod onih osoba koje vode računa o tome da se zdravo hrane. Kinoa je sa razlogom to postaja jer pruža mnoštvo koristi našem organizmu.
Biljka kinoa (quinoa) potiče sa Anda u Južnoj Americi i od davnina se koristi kao hrana i kao lek. Kinoa ne spada u sortu žitarica, iako se priprema, konzumira i sadrži jednake nutritivne vrednosti kao i žitarice, ali zapravo spada u porodicu trava. Ona je seme biljke iz identične porodice kojoj pripadaju spanać i cvekla.
Kinoa je u poslednje vreme postala veoma popularna u ishrani, naročito kod onih osoba koje vode računa o tome da se zdravo hrane. Kinoa je sa razlogom to postaja jer pruža mnoštvo koristi našem organizmu. Nabrojaćemo samo neke od njih.
ZDRAVSTVENI BENEFITI KINOE
- 100 g semenki kInoe (zrna) daje 368 kalorija. Zrna kinoe su umeren izvor energije, a njihov kalorijski sadržaj može se podudarati sa sadržajem nekih glavnih žitarica kao što su pšenica, kukuruz, pirinač itd.
- Zrno kinoe sadrži 14-18g proteina na 100 g. Oni sadrže gotovo sve esencijalne aminokiseline potrebne ljudskom telu, posebno lizin, kojeg inače, ima u veoma ograničenim količinama u žitaricama poput pšenice, kukuruza, pirinča…
- Kinoa je jedna od glavnih namirnica bez glutena. Gluten je protein prisutan u određenim žitaricam poput pšenice, i može izazvati nelagodu stomaka i dijareju kod pojedinaca koji imaju osetljivost na gluten ili celijakiju (trajna nepodnošljivost glutena).
- Zrno kinoe je bogat izvor rastvorljivih i nerastvorljivih dijetalnih vlakana. 100 g obezbeđuje 7 g ili 18,5% dnevne potrebe za vlaknima. Vlakna povećavaju masu hrane i na taj način pomažu u sprečavanju opstipacije ubrzavanjem kretanja kroz creva. U stvari, gastrointestinalno tranzitno vreme hrane je znatno smanjeno. Takođe se veže za toksine, pomaže u njihovom izlučivanju iz creva, i na taj način pomažu u zaštiti sluznice debelog creva od karcinoma. Takođe, dijetalna vlakna se vezuju za žučne soli (proizvedene iz holesterola) i smanjuju njihovu reapsorpciju u debelom crevu, čime pomažu u snižavanju nivoa LDL-holesterola u serumu.
- Zrno kinoe je odličan izvor vitamina B-kompleksa, vitamina-E (a-tokoferola) i esencijalnih masnih kiselina kao što su linoleinska kiselina i a-linolenska kiselina,(18: 3). 100 g zrna sadrži 184 µg ili 46% dnevno potrebnih nivoa folata (B9).
- Mlada (zelena) kinoa (lišće i izdanci) i cvetovi su odlični izvori vitamina A, folata i antioksidanata, poput luteina, karotena, kriptoksantina i zeaksantina. Semenke žutog i crvenog tipa takođe su bogate ovim antioksidansima. Sve u svemu, ova jedinjenja deluju kao moćni antioksidanti uklanjajući štetne slobodne radikale iz tela i na taj način ga štite od karcinoma, infekcije, starenja i degenerativnih neuroloških bolesti.
- Kinoa je odličan izvor minerala poput gvožđa, bakra, kalcijuma, kalijuma, mangana i magnezijuma. Bakar je potreban za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Gvožđe je neophodno za formiranje crvenih krvnih zrnaca. Magnezijum opušta krvne sudove što dovodi više kiseonika do mozga i ima lekovite efekte na depresiju i glavobolju. Cink je kofaktor mnogih enzima koji regulišu rast i razvoj, stvaranje sperme, varenje i sintezu nukleinskih kiselina. Kalijum je važna komponenta ćelijskih i telesnih tečnosti koji pomaže u kontroli otkucaja srca i krvnog pritiska. Ljudsko telo koristi mangan kao kofaktor moćnog antioksidativnog enzima superoksid dismutaze.
VAŽNO
Neoprano seme kinoe sadrži u svom spoljnom omotaču saponin, triterpenoidno jedinjenje. Saponin ima gorak ukus koji, kada se konzumira, može rezultirati bolovima u stomaku, nadimanjem i laksativnim dijarejama. Prirodno, ovo prekrivanje zrna štiti ih od insekata i ptica.
Listovi kinoe i glavice cvetova sadrze oksalnu kiselinu i pre jela ih treba blanširati u kipućoj vodi.
NUTRITIVNA VREDNOST KINOE
Nutrijent |
Nutritivna vrednost |
PDU% |
Energija |
368 Kcal |
18,5% |
Ugljeni hidrati |
64,16 g |
49% |
Proteini |
14.12 g |
35% |
Ukupna masnoća |
6,07 g |
20% |
Holesterol |
0 mg |
0% |
Dijetalna vlakna |
7 g |
18,5% |
Vitamini
Folati (B9) |
184 µg |
46% |
Niacin (B3) |
1.520 mg |
9.5% |
Riboflavin (B2) 0,318 mg |
24% |
Tiamin (B1) |
0,360 mg |
30% |
Vitamin A |
14 IU |
0,5% |
Vitamin E |
2,44 mg |
17% |
Vitamin K |
0 |
0% |
Elektroliti
Natrijum |
5 mg |
<1% |
Kalijum |
563 mg |
12% |
Minerali
Kalcijum |
47 mg |
5% |
Bakar |
0,590 mg |
65,5% |
Gvožđe |
4,57 mg |
57% |
Magnezijum |
197 mg |
42% |
Mangan |
2.003 mg |
87% |
Fosfor |
457 mg |
65% |
Selen |
8,5 mg |
15% |
Cink |
3,10 mg |
28% |
Fito-hranjive materije
Karoten-b |
8 mg |
- |
Kripto-ksantin-b |
1 mg |
- |
Lutein-zeaksantin |
163 µg |
- |
Izvor: nutrition-and-you.com