Health Club Logo

VODIČ ZA ČAJEVE - PRIPREMA I LEKOVITA SVOJSTVA

Predstavljamo Vam način pripreme, lekovita svojstva kao i moguće neželjene efekte velikog broja čajeva…


Predstavljamo Vam način pripreme, lekovita svojstva kao i moguće neželjene efekte velikog broja čajeva:

Zeleni čaj

Priprema: Prelijte jednu do dve kašikice Zelenog čaja sa 2-3dl vode koja je zagrejana na 75-80°C. Nakon 2-3 minuta procedite čaj. Kada sipate čaj u šolju videćete sićušne trunke čaja koje plivaju svuda po njemu i koje se na kraju istalože na dnu. To je normalna pojava, Ako želite, ispijte i to.

Lekovita svojstva: Zeleni čaj pokazuje jako antikancerogeno dejstvo, sprečava razvoj ateroskleroze (začepljenja krvnih sudova) i srčanih oboljenja, ubrzava metabolizam i sagorevanje masti. Takođe, snižava nivo holesterola, pa se primenjuje i kod povećnog nivoa holesterola u krvi. Zeleni čaj sadrži fluoride, koji sprečavaju razvoj karijesa. Bogat je antioksidansima, koji sprečavaju razvoj oštećenja ćelija u organizmu. Koristi se kod infekcija, prehlada smanjujući oštećenja ćelija pod dejstvom virusa. Preparati zelenog čaja se primenjuju lokalno za tretman virusnih infekcija (groznica – herpes virus, polne bradavice), kao i kod problema sa zadahom iz usta, ranicama u usnoj duplji ili čestim infekcijama grla.

Neželjeni efekti: Teoretski zeleni čaj može smanjiti usvajanje gvožđa, pa se ne preporučuje upotreba kod anemije. Zeleni čaj se ne preporučuje u slučaju alergije na kofein, kod nesanice, epilepsije. Neželjena dejstva uključuju: žgaravicu, iritaciju želuca i smanjenje apetita. Kod unosa većih doza zelečonog čaja mogu se javiti usled prisustva kofeina: nesanica, ubrzan rad srca, povećan krvni pritisak, pojačano izlučivanje tečnosti.
Crni čaj

Priprema: Stavite jednu do dve kašikice Crnog čaja u 2-3dl vode koja je zagrejana na 95-100°C. Nakon 3-5 minuta procedite čaj.

Lekovita svojstva: Crni čaj pomaže kod niskog pritiska i glavobolje kao posledice niskog pritiska. Deluje preventivno protiv srčanih oboljenja, infarkta, arteroskelroze, Parkinsonove bolesti. Dobar je diuretik, pa pospešuje izmokravanje. Antioksidansi koje ima u sebi deluju antikancerogeno. Preporučuje se kao napitak u slučaju potrebe za smanjenjem telesne težine. Ispoljava pozitivne efekte kod dijabetesa tipa 2. Nadražuje respiratorne organe, poboljšava ventilaciju pluća i olakšava disanje.

Neželjeni efekti: Ako se preteruje sa upotrebom, količinski i dugotrajno, može da izazove nesanicu, razdražljivost, otežano varenje, zatvor i druge neželjene efekte. Postoje osobe kojima jednostavno ne odgovara crni čaj. Ovaj čaj nije preporučljiv za decu, trudnice i dojilje. Osobe sa visokim pritiskom ne bi trebalo da piju crni čaj.

Beli čaj

Priprema: Prelijte jednu do dve kašikice Belog čaja sa 2-3dl vode koja je zagrejana na 75-80°C. Nakon 2-3 minuta procedite čaj.

Lekovita svojstva: Beli čaj je jak antioksidans, zatim on snižava krvni pritisak i holesterol, štiti srce i krvne sudove, jača kosti, ima antibakterijsku i antivirusnu ulogu, povoljno deluje na zube i desni, kao i na kožu.

Žuti čaj

Priprema: Prelijte jednu do dve kašikice Žutog čaja sa 2-3dl vode koja je zagrejana na 75-80°C. Nakon 2-3 minuta procedite čaj.

Lekovita svojstva: Žuti čaj raspolaže antioksidansima koji se mogu pohvaliti veoma jakim protivupalnim, antioksidansnim i antikancerogenim dejstvom. Antioksidansi kojima obiluje spadaju u grupu katehina/polifenola a oni spadaju u najsnažnije koje je moguće uneti ishranom. Žuti čaj raspolaže i dijetalnim enzimom EGCG koji efikasno pomaže razgradnji masnih ćeija, doprinosi boljoj probavi, apsorpciji i metabolizmu. otklanja umor, poboljšava raspoloženje…

Roiboos (Crveni) čaj

Priprema: Stavite jednu do dve kašikice Roiboos čaja u 2-3dl vode koja je zagrejana na 95-100°C. Nakon 5 minuta procedite čaj.

Lekovita svojstva: Sadrži snažne antioksidanse, preporučuje se za osobe koje muči razdražljivost, glavobolja, poremećaj spavanja, nesanica, nervna napetost, blaga depresija ili hipertenzija. Pomaže kod problema sa želudcem i želudačnom kiselinom. Roibos se može koristiti za umirenje grčeva kod beba. Ima umirujuće dejstvo na kožu, oslobađa od svraba i iritacije kože ,kao što su ekcemi, osip i akne, kada se direktno primeni na zahvaćenu površinu.

Neželjeni efekti: Iako ovaj napitak ne izaziva neželjena dejstva i nuspojave,generalno rooibos čaj se ne preporučuje kod oboljenja jetre i bolesti bubrega..

Uvin čaj

Priprema: Jednu kafenu kašiku uvinog lista preliti šoljom (200ml) ključale vode. Sud poklopiti, ostaviti da stoji 15 min i nakon toga procedite čaj.

Lekovita svojstva: Koristi se kod infekcija mokraćnih puteva i u čajnim mešavinama u kombinaciji sa biljkama koje podstiču izlučivanje mokraće.

Neželjeni efekti: Ne preporučuje se tokom trudnoće i dojenja kao ni kod dece mlađe od 12 godina.

Čaj od kamilice

Priprema: Supenu kašiku cveta kamilice preliti šoljom (200ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 5-10 minuta, procediti.

Lekovita svojstva: Za ublažavanje grčeva, upala, kao antiseptik, za eliminisanje gasova, za umirenje. Za lečenje raznih zapaljenja kože i sluzokože, ispiranje rana, opekotina i ekcema, za olakšanje varenja, kod proliva, kod hemoroida, kod upale mlečne žlezde.

Neželjeni efekti: Tokom trudnoće i dojenja izbegavati upotrebu većih doza preparata od kamilice.
Kod osoba alergičnih na neku od biljaka iz familije Asteraceae može doći do unakrsne alergijske reakcije. Velike doze mogu zbog prisustva kumarina da utiču na terapiju antikoagulansima.

Čaj od koprive

Priprema: Jednu kafenu kašičicu usitnjenog korena koprive preliti sa 150 ml hladne vode, zagrejati do ključanja i posle 10 minuta procediti. Supenu kašiku lista koprive preliti sa 200 ml hladne vode, brzo zagrejati do ključanja. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta. Procediti i piti.

Lekovita svojstva: List koprive se koristi kod pojačanih menstrualnih krvarenja i krvarenja iz hemoroida ; kod povišenog nivoa šećera u krvi ; za pospešenje lučenja mokraće. Koren koprive se koristi kod benignog i malignog adenoma prostate

Neželjeni efekti: Sveža biljka izaziva burne rekacije na koži.

Hibiskus

Priprema: Kafenu kašičicu cveta hibiskusa preliti šoljom (200ml) ključale vode, ostaviti da stoji 10 minuta, procediti.

Lekovita svojstva: Za olakšavanje izmokravanja, kao preventiva povišenom krvnom pritisku, kod blago povišenog krvnog pritiska.

Nana

Priprema: Kafenu kašičicu lista nane preliti šoljom (200ml) ključale vode, sud poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta pa procediti.

Lekovita svojstva: Za ublažavanje grčeva, eliminisanje gasova, olakšanje varenja, ublažavanje žučnih tegoba, kao blago sredstvo za umirenje. Kod akutne i hronične upale želudačne i crevne sluzokože, nadimanja i kamena u žuči.

Artičoka

Priprema: Kafenu kašičicu lista artičoke preliti šoljom (200 ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta. Procediti i piti.

Lekovita svojstva: Za olakšavanje izmokravanja, lučenja žuči, sniženje nivoa holesterola i lipida u krvi i poboljšanje funkcija jetre. Za sniženje nivoa holesterola i lipida u krvi.

Neželjeni efekti: Zbog nedostatka podataka o toksičnosti upotrebu treba izbegavati tokom trudnoće i dojenja. Kod osoba alergičnih na neku od biljaka iz familje Asteraceae može doći do unakrsne alergije.

Kantarion

Priprema: Jednu supenu kašiku herbe kantariona preliti šoljom (200ml) ključale vode, ostaviti da stoji 10 minuta, procediti.

Lekovita svojstva: Aktivni sastojci kantariona deluju antidepresivno (kao MAO inhibitori) pa se koristi u tretmanu lakših depresija, uzbuđenja, nervoze, nemira i tegoba u menopauzi. Pokazuje povoljno dejstvo u tretiranju viralnih i retroviralnih infekcija. U narodnoj medicini kod upala, kao antiseptik, za skupljanje tkiva. Svež nadzemni deo kantariona koristi se za izradu kantarionovog ulja koje se koristi za zarastanje rana i zaceljenje opekotina i kod hemoroida.

Neželjeni efekti: Hipericin može kod osetljivih osoba izazvati fotosenzibilizaciju, pa se ne preporučuje sunčanje tokom terapije prepratima kantariona.

Šipak

Priprema: Jednu do dve kafene kašičice usitnjenog ploda potopiti u 200ml hladne vode, ostaviti da se natopi, potom prokuvati i procediti.

Lekovita svojstva: Kao tonik i blago sredstvo za skupljanje tkiva kod letnjih dečjih proliva. Deluje kao blago sredstvo za izmokravanje, koristi se kao čaj za uživanje i vitaminski napitak.

Majkina Dušica

Priprema: Jednu kafenu kašičicu herbe majkine dušice preliti šoljom (200ml) ključale vode, ostaviti da stoji 10 minuta, procediti.

Lekovita svojstva: Kao sredstvo za iskašljavanje i antiseptik kod upale disajnih organa. U narodnoj medicini za olakšanje varenja, eliminisanje gasova, kao antiseptik i sredstvo za kupke.

Brusnica

Priprema: Jednu kafenu kašičicu brusnice preliti šoljom (200ml) ključale vode, ostaviti da stoji 5-10 minuta, procediti.

Lekovita svojstva: Efikasnost brusnice u tretmanu urinarnih infekcija je potvrđena, a dokazano je da sprečava pričvršćivanje bakterija za zidove mokraćne bešike. Brusnica pokazuje antibakterijsko dejstvo protiv Escherichie coli, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa i Proteus mirabilis. Zahvaljujući prisustvu bioflavonoida, sprečava i nastanak oboljenja desni, srca i krvnih sudova, ateroskleroze (suženja krvnih sudova), komplikacija dijabetesa. Komponente ploda brusnice takođe sprečavaju prijanjanje Helicobacter pylori na zid želudačne sluznice. H. pylori je izazivač čira na želucu. Brusnica sadrži i moćne antioksidanse, koji štite ćelije organizma od oštećenja. Postoje i istraživanja o efektima brusnice na sprečavanje nastanka ćelija raka i njihovog širenja po organizmu, kod raka dojke i debelog creva.

Zova

Priprema: Dve kafene kašike cveta zove preliti šoljom (200 ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta. Procediti i piti.

Lekovita svojstva: Kao sredstvo za pospešenje znojenja i kod upala sluzokože. Takođe olakšava izmokravanje i pražnjenje creva. Za preznojavanje kod gripa i nazeba i kod hronične upale nosne sluzokože ili sinusa.

Neželjeni efekti: Preterana upotreba može dovesti do sniženja nivoa kalijuma u krvi.

Čaj od đumbira

Priprema: Jednu do dve kafene kašike pripremljenog đumbira preliti šoljom (200 ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10-15 minuta. Procediti i piti.

Lekovita svojstva: Đumbir je dobar antioksidans, antiseptik, analgetik, antikoagulans a njegova lekovita svojstva dokazala su i mnoga naučna istraživanja. Tradicionalna medicina ga najčešće preporučuje kao prirodni lek protiv raznih vrsta upala, prehlade, kašlja i nadimanja. Koristan je za podsticanje apetita, podstiče cirkulaciju i preznojavanje. Čaj od đumbira se koristi kao lek protiv gorušice, menstrualnih bolova, glavobolje i migrene.

Neželjeni efekti: Prekomerna upotreba može dovesti do iritacije usne šupljine, mučnine proliva i gorušice. Čaj od đumbira se ne preporučuje trudnicama (još uvek podeljena mišljenja), osobama koje imaju problema sa kamenom u žuči kao i osobama koji imaju problem sa visokim krvnim pritiskom. konzumiranje čaja od đumbira neposredno pre spavanja može dovesti do nesanice i nemirnog sna. Takođe nije dobro istovremeno uzimati lekove za proređivanje krvi i upotrebljavati čaj od đumbira. Među lekove sa kojima ne bi trebalo mešati đumbir spadaju i aspirin i ibuprofen.

Yerba Mate

Priprema: Jednu do dve kafene kašikice Yerba Mata čaja preliti šoljom vode(200 ml) zagrejane na 75-80°C. Ostaviti da stoji 5-10 minuta. Procediti i piti.

Lekovita svojstva: Yerba Mata čaj se često koristi kao sredstvo za mršavljenje jer vrši supresiju apetita i ubrzava probavu. Bogat je izvor vitamina (posebno vitamina B-kompleksa) i minerala, dok u isto vreme ima prirodno visok nivo antioksidansa. Yerba Mata čaj pozitivno deluje na raspoloženje kao i na otklanjanje umora.

Neželjeni efekti: Uzimanje Yerba Mata čaja se ne preporučuje trudnicama i dojiljama, kao ni mlađim osobama i osobama koji imaju srčane tegobe (povišen krvni pritisak…).

Neven

Priprema: Jednu do dve kafene kašike cveta nevena preliti šoljom (200ml) ključale vode. Sud poklopiti, ostaviti da stoji 10-15 min a zatim čaj procediti.

Lekovita svojstva: Aktivni sastojci nevena deluju protivupalno, antiseptično, ublažuju grčeve, deluju na zaustavljanje krvarenja, ubrzavaju zarastanje rana, polisaharidi deluju imunostimulišuće. Ekstrakt nevena pokazuje i citostatičku i antitumorsku aktivnost. U terapiji čira na želudcu i dvanaestoplačnom crevu, kod poremećaja menstrualnog ciklusa i kod bolnih menstruacija, kod hemoroida, proširenih vena, ekcema i upalnih procesa na koži

Rtanjski čaj (Vrijesak)

Priprema: Jednu supenu kašiku herbe rtanjskog čaja preliti šoljom (200ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10-15 min. Procediti i piti.

Lekovita svojstva: Kao antiseptik, sredstvo za olakšanje varenja i ublažavanje tegoba kod nadutosti, za ublažavanje upale mokraćnih kanala, organa za disanje i varenje. Spolja se koristi kod upala kože i sluzokože. U narodnoj medicini koristi se kao “muški čaj”, kao začin, dodatak jelima od mesa i ribe.

Čaj od lista jagode

Priprema: Kafenu kašiku lista jagode preliti sa 200ml ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji pola sata, a zatim čaj procediti.

Lekovita svojstva: List jagode sadrži tanine, flavonoide, leukoantocijane i vitamin C.
U narodnoj medicini se koristi kod proliva i kao sastojak čajnih mešavina kod bolesti jetre, kao domaći čaj.

Neželjeni efekti: Osobe alergične na jagode ne bi trebale koristiti ovaj čaj.

Čaj od lipe

Priprema: Supenu kašiku lipovog cveta preliti šoljom (200ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta zatim čaj procediti i zasladiti po želji.

Lekovita svojstva: Kao sredstvo za olakšanje znojenja kod infekcija praćenih povišenom temperaturom, groznicom i kašljem. U narodnoj medicini se koristi kao sredstvo za izmokravanje, olakšanje varenja, smirenje grčeva i za umirenje.

Neželjeni efekti: Ne preporučuje se srčanim bolesnicima.

Čaj od lista maline

Priprema: Jednu kafenu kašičicu lista maline preliti šoljom (200ml) ključale vode, ostaviti da stoji 10 minuta, procediti.

Lekovita svojstva: List maline sadrži organske kiselina, polipeptide, tanine, flavonoide, vitamin C
Aktivni sastojci iz lista maline deluju na stezanje tkiva i ublažavanje proliva. Koristi se za ispiranje kod blagih infekcija usne duplje. U narodnoj medicini se koristi za olakšavanje porođaja.

Neželjeni efekti: Novija istraživanja ukazuju na prisustvo komponenti antagonističkog delovanja na matericu, pri čemu preovlađuje stimulirajući efekat. Stoga se ne preporučuje upotreba tokom trudnoće, a za olakšanje porođaja isključivo pod lekarskim nadzorom.

Čaj od žalfije

Priprema: Jednu kafenu kašiku žalfije preliti šoljom (200ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 5 min, procediti i piti.

Lekovita svojstva: Lekoviti sastojci žalfije deluju antibakterijski, protivupalno, površinski skupljaju tkivo i smanjuju lučenje znoja. U obliku vodenog ekstrakta i tinkture, list žalfije se primenjuje spolja za ispiranje i premazivanje sluznica kod zapaljenja usta i grla. Čaj od žalfije pije se kod poremećaja varenja i povećanog lučenja znoja.

Neželjeni efekti: Ne preporučuje se upotreba žalfije tokom trudnoće i dojenja. Čaj od žalfije ne treba piti duže od dve nedelje zbog mogućeg ispoljavanja toksičnih efekata usled prisustva tujona.

Čaj od belog sleza

Priprema: Jednu supenu kašiku iseckanog korena preliti sa 200 ml predhodno prokuvane i ohlađene vode i uz povremeno mućkanje ostaviti 30-60 minuta a zatim procediti kroz tanak sloj pamuka. Više puta dnevno piti pripremljeni napitak po želji zaslađen medom.
Deci davati po jednu kašiku mlakog čaja na svaka dva sata.

Lekovita svojstva: Koren belog sleza sadrži sluzi, asparagin, kalcijum oksalat, pektine, skrob, tanin, fenolne kiseline. Aktivni sastojci belog sleza povoljno utiču na smirenje kašlja. Koristi se i za oblaganje nadražene kože i sluzokože disajnih organa i organa za varenje, i kao sastojak čajnih mešavina kod upala mokraćnih puteva

Neželjeni efekti: Neželjeni efekti nisu poznati. U slučaju istovremene upotrebe sintetskih lekova, sluzi iz belog sleza mogu umanjiti njihovu resorpciju.

Čaj od aronije

Priprema: Supenu kašiku usitnjenog lista aronije preliti sa 200 ml ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 5-10 minuta. Čaj procediti i piti.

Lekovita svojstva: Čaj od lista aronije dobar je za lečenje stomačnih tegoba kao I za ispiranje rana. Aronija čisti organizam od štetnih materija. Pošto čisti telo od teških metala, preventivno deluje na maligna obolenja.

Čaj od lista kupine

Priprema: Supenu kašiku lista kupine preliti sa 200 ml ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 15 minuta. Čaj procediti i piti.

Lekovita svojstva: Aktivni sastojci deluju na skupljanje tkiva i smirenje upale crevne sluzokože. Kupinov list se preporučuje kod akutnih proliva i za ispiranje kod upala sluzokože usne duplje. Usled stimulisanja lučenja insulina blago deluje i na sniženje nivoa šećera u krvi. Fermentisani list koristi se i kao zamena za ruski ili indijski čaj, plod se koristi u ishrani

Čaj od lista borovnice

Priprema: Supenu kašiku lista borovnice preliti sa 200 ml ključale vode. Sud poklopiti i posle 10 minuta procediti.

1-2 kafene kašike ploda borovnice preliti sa 200 ml hladne vode, sud poklopiti i ostaviti da prenoći. Sutradan zagrejati do ključanja i procediti.

Lekovita svojstva: Za sniženje nivoa šećera u krvi, za prevenciju i lečenje bolesti organa za varenje, bubrega, organa za disanje, kod reumatizma i hemoroida, za čišćenje krvi. Plod se koristi kod proliva i blažih slučajeva enteritisa.

Neželjeni efekti: Zbog nedostatka podataka o toksičnosti ne preporučuje se samomedikacija listom borovnice.

Hajdučka trava

Priprema: Jednu kafenu kašičicu herbe hajdučke trave preliti šoljom (200ml) klučale vode, ostaviti da stoji 10 minuta, procediti i piti.

Lekovita svojstva: Kao sredstvo za olakšavanje tegoba organa za varenje, za poboljšanje apetita, eliminisanje gasova, regulisanje lučenja žuči, kod bolova i grčeva u stomaku, kod amenoreje
U narodnoj medicini za kupke kao antiseptik i sredstvo protiv upala.

Neželjeni efekti: Kao i ostale biljke iz porodice Asteraceae, može da izazove alergijske reakcije.

Čaj od lista crne ribizle

Priprema: Jednu do dve kafene kašičice lista crne ribizle preliti šoljom (200ml) ključale vode, ostaviti da stoji 5 minuta, procediti.

Lekovita svojstva: Čaj od listova crne ribizle preporučuje se kod bolnog mokrenja, dijareje, grčeva, migrena, upornog kašlja, ali i kao preventivno sredstvo protiv stvaranja peska u mokraćnoj bešici.

Čaj od dunjinog lista

Priprema: Jednu supenu kašiku dunjinog lista preliti sa 200ml ključale vode, ostaviti da odstoji 30 minuta, potom procediti i piti.

Lekovita svojstva: Osušen list se koristi protiv proliva

Bosiljak

Priprema: Supenu kašiku herbe bosiljka preliti šoljom ključale vode, ostaviti da stoji 15 minuta, procediti i piti.

Lekovita svojstva: U narodnoj medicini za podsticanje apetita, kao sredstvo za olakšavanje eliminacije gasova, olakšavanje izmokravanja. Koristi se i spolja, za ispiranje grla.

Neželjeni efekti: Ne preporučuje se upotreba tokom trudnoće i dojenja, kao ni u dečjem uzrastu.

Čaj od maslačka

Priprema: Kafenu kašičicu usitnjenog korena maslačka preliti sa 200 ml hladne vode, zagrejati i pustiti da ključa 5 minuta i ostaviti da stoji 10 minuta a zatim čaj procediti i piti pre jela.

Kafenu kašiku lista maslačka preliti sa 200 ml ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 15 min. Procediti i piti.

Lekovita svojstva: Kao gorko sredstvo za podsticanje apetita i lučenja žuči. Podstiče izlučivanje mokraće, olakšava pražnjenje creva. Koristi se kod upale žučne kese, kamena u žuči, poremećaja varenja, mišićnog reumatizma i kao sastojak u preparatima za lečenje virusnog hepatitisa.

Neželjeni efekti: Može izazvati alergijske reakcije kod osetljivih osoba.

Čaj od bagrema

Priprema: Kafenu kašičicu cveta bagrema preliti šoljom (200ml) ključale vode, ostaviti da stoji 10 minuta, procediti i piti.

Lekovita svojstva: Koristi se za iskašljavanje i olakšanje lučenja žuči.

Neželjeni efekti: Koristi se samo cvet. Kora i plod sadrže toksične sastojke. Ne preporučuje se za samolečenje.

Bokvica

Priprema: Jednu supenu kašiku lista bokvice preliti šoljom (200ml) ključale vode, ostaviti da stoji pola sata, procediti i piti.

Lekovita svojstva: Ženska bokvica: za olakšavanje mokrenja i zaustavljanje krvarenja
Muška bokvica: kod upale sluzokože disajnih organa, usta i grla. Deluje na skupljanje tkiva, a ima i antibakterijsko dejstvo. Spolja se koristi kod zapaljenskih promena na koži i za ispiranje rana. U narodnoj medicini kod upale bešike sa krvarenjem, kod hemoroida koji krvare, hroničnog bronhitisa, bolova u želucu.

Neželjeni efekti: Veće doze mogu izazvati laksativni efekat i dovesti do sniženja pritiska.
Izbegavati upotrebu tokom trudnoće.

Čaj od korena čička

Priprema: Jednu kašičicu usitnjenog korena čička preliti sa oko 200 ml hladne vode, kratko prokuvati, sud poklopiti i posle 10 minuta procediti i piti.

Lekovita svojstva: Za pospešenje izlučivanja mokraće, kod reumatskog artritisa, gihta, anoreksije, kožnih osipa, ekcema i psorijaze.

Neželjeni efekti: Zbog nedostatka podataka o toksičnim efektima ne preporučuje se upotreba tokom trudnoće i dojenja.

Čaj od cveta gloga sa listom

Priprema: Jednu kafenu kašiku cveta gloga sa listom preliti šoljom (200ml) ključale vode. Sud poklopiti, ostaviti da stoji 10 minuta. Procediti i piti.

Lekovita svojstva: Kod blažih oblika oslabljenog srca, povećava prokrvljenost srčanog mišića, deluje kao blagi aniaritmik i u prevenciji povišenog krvnog pritiska.

Neželjeni efekti: Ne preporučuje se tokom trudnoće i dojenja, kao ni za samolečenje.

Čaj od lavande

Priprema: Jednu do dve kafene kašike cveta lavande preliti šoljom ( 200 ml ) ključale vode, ostaviti da stoji 10 minuta pa procediti i piti.

Lekovita svojstva: Kao blagi sedativ, za ublaženje grčeva, eliminisanje gasova, olakšanje varenja i lučenja žuči. U narodnoj medicini se koristi kod nervne iscrpljenosti i uzbuđenja, poremećaja sna i stomačnih problema usled nervoze.

Čaj od lista breze

Priprema: Supenu kašiku lista breze preliti sa 200ml ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta. Procediti i piti.

Lekovita svojstva: Za olakšanje izmokravanja i kod upale i infekcije mokraćnih kanala, u kombinaciji sa drugim uroantisepticima i diureticima i za sprečavanje formiranja peska u bubrezima. Pupoljci se koriste za olakšavanje izmokravanja i lučenja žuči. U narodnoj medicini se koristi kod reume i artritisa. Koristi se i sok iz mladog drveta breze u rano proleće koji se pije kod gihta, reume, upale bešike ili bubrega.

Čaj od lista duda

Priprema: Supenu kašiku lista duda preliti sa 200ml ključale vode. Sud poklopiti i posle 10 minuta procediti i piti.

Lekovita svojstva: Kao diuretik i kod šećerne bolesti.

Čaj od peršuna

Priprema: Jednu kafenu kašičicu semena/lista/korena preliti sa 200ml ključale vode, ostaviti da stoji 10-15 minuta i procediti. Piti vruć čaj između obroka.

Lekovita svojstva: Kao jako sredstvo za olakšavanje izmokravanja i ublaženje grčeva. U narodnoj medicini kod menstrualnih tegoba, bolnih menstruacija, za pospešenje lučenja mleka kod dojilja i sredstvo za olakšanje varenja.

Neželjeni efekti: Ne preporučuje se upotreba bez nadzora lekara kod oštećenja bubrega i tokom trudnoće, jer veća količina etarskog ulja može iritirati organe za varenje i bubrežni parenhim.

Čaj od pelena

Priprema: Jednu kafenu kašičicu herbe pelena preliti šoljom (200ml) ključale vode, ostaviti da stoji 10 minuta, procediti i piti.

Lekovita svojstva: Kao aromatično gorko sredstvo za poboljšanje varenja, stimuliše i olakšava lučenje žuči i eliminisanje gasova. Za poboljšanje apetita ukoliko se uzima pre obroka

Neželjeni efekti: Ne preporučuje se upotreba tokom trudnoće i dojenja.

Izvor: Moć bilja


27.10.2014.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram