Health Club Logo

SEMENKE SUNCOKRETA - ZDRAVA GRICKALICA

Semenke suncokreta su odličan izvor esencijalnih masnih kiselina, vitamina i minerala.


Semenke suncokreta su odličan izvor esencijalnih masnih kiselina, vitamina i minerala. Suncokretove semenke se koriste i za ekstrakciju jestivog ulja, pa tako, osim što se jedu, kao možda najpopularnija i najzastupljenija grickalica, koristi se i u kuhinji za pripremu raznih jela.

ZDRAVSTVENE KORISTI SEMENKI SUNCOKRETA

  • Ukusne i hrskave semenke suncokreta se smatraju zdravom hranom. Imaju veliku energiju; 100 g semenki sadrži oko 584 kalorija. Bez obzira na to, one su bogat izvor zdravih materija poput minerala, antioksidanata i vitamina.
  • Veliki deo njihovih kalorija potiče od masnih kiselina. Semenke suncokreta su posebno bogate polinezasićenom linolnom masnom kiselinom, koja u njima čini više od 50% masnih kiselina. Takođe su dobar izvor mono-nezasićene oleinske kiseline koja pomaže kod snižavanja LDL ili “lošeg holesterola” i povećava HDL ili “dobar holesterol” u krvi. Istraživačke studije ukazuju da mediteranska ishrana bogata mononezasićenim mastima pomaže u sprečavanju bolesti koronarnih arterija i moždanog udara.
  • Kao i u drugim semenkama i orasima, suncokret je takođe odličan izvor proteina koji su sastavljeni od kvalitetnih aminokiselina koje su neophodne za rast poput triptofana , naročito kod dece. Samo 100 g semenki daje oko 21 g proteina (37% dnevno preporučenih vrednosti).
  • Takođe, semenke suncokreta sadrže polifenolna jedinjenja koja pogoduju zdravlju, kao što su hlorogena kiselina, kininska kiselina i kofeinske kiseline. Ova jedinjenja su prirodni antioksidanti koji pomažu u uklanjanju štetnih molekula oksidanta iz tela. Dalje, hlorogena kiselina pomaže smanjenju nivoa šećera u krvi ograničavajući razgradnju glikogena u jetri. Glikogen igra važnu ulogu u stvaranju energije za fizičke aktivnosti.
  • Dalje, semenke su zaista vrlo bogat izvor vitamina E; sadrže oko 35,17 g na 100 g (oko 234% RDA). Vitamin-E je snažan antioksidans rastvorljiv u lipidima, potreban za održavanje integriteta ćelijske membrane sluznice i kože štiteći je od štetnih radikala bez kiseonika.
  • Suncokretove semenke su jedan od najboljih izvora vitamina B-kompleksa koji je dobar za: nervni sistem, zdravu kožu, mišićni tonus, pomaže gastrointestinalnom traktu, daje energiju. Pomaže: kosi, očima, jetri i sluzokoži usta. Učestvuje u metabolizmu ugljenih hidrata, masti i proteina. Suncokret je odličan izvor vitamina B-kompleksa, u koji spadaju: niacin, folna kiselina, tiamin (vitamin B1), piridoksin (vitamin B6), pantotenska kiselina i riboflavin.
  • Semenke suncokreta su neverovatan izvor folne kiseline. 100 g zrna sadrži 227 µg folne kiseline, što je oko 37% preporučenog dnevnog unosa. Folna kiselina je neophodna za sintezu DNK. Kada se daje budućim majkama tokom perioda začeća, to može sprečiti oštećenje neuralne cevi kod bebe.
  • Niacin i piridoksin su drugi vitamini B kompleksa koji se obilno nalaze u semenkama suncokreta. Otprilike 8,35 mg ili 52% dnevnog potrebnog nivoa niacina obezbeđuje samo 100 g semenki. Niacin pomaže smanjenju nivoa LDL-holesterola u krvi. Pored toga, pojačava GABA aktivnost u mozgu, što zauzvrat pomaže u smanjenju anksioznosti i neuroze.
  • Semenke suncokreta su neverovatno bogat izvor mnogih esencijalnih minerala. Kalcijum, gvožđe, mangan, cink, magnezijum, selen i bakar su posebno koncentrovani u semenkama suncokreta. Mnogi od ovih minerala igraju vitalnu ulogu u mineralizaciji kostiju, proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, izlučivanju enzima, proizvodnji hormona, kao i u regulaciji aktivnosti srčanih i skeletnih mišića.

Samo jedna šaka suncokreta dnevno pruža veći deo preporučenog nivoa fenolnih antioksidanata, minerala, vitamina i proteina.

NUTRITIVNA VREDNOST SEMENKI SUNCOKRETA

Nutrijent Nutritivna vrednost %PDU
Energija 584 Kcal 29%
Ugljeni hidrati 20 g 15%
Protein 20.78 g 37%
Ukupno masti 51.46 g 172%
Holesterol 0 mg 0%
Dijetna vlakna 8.6 g 23%

Vitamini

Folna kiselina – B9 227 µg 57%
Niacin – B3 8.335 mg 52%
Pantotenska kiselina – B5 1.130 mg 22%
Pirodoksin – B6 1.345 mg 103%
Riboflavin – B2 0.355 mg 27%
Tiamin 1.480 mg 123%
Vitamin A 50 IU 1.7%
Vitamin C 1.4 2%
Vitamin E 35.17 mg 234%

Elektroliti

Natrijum 9 mg 1%
Kalijium 645 mg 14%

Minerali

Kalcijum 78 mg 8%
Bakar 1.800 mg 200%
Gvožđe 5,25 mg 63%
Magnezijum 325 mg 81%
Mangan 1.950 mg 85%
Fosfor 660 mg 94%
Selen 53 µg 96%
Cink 5.00 mg 45%

Fito-nutrijenti

Karoten-ß 30 µg -
Kripto-ksantin-ß 0 µg -
Lutein-zeaksantin 0 µg -

Izvor: nutrition-and-you.com


18.09.2019.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram