Health Club Logo

POVEZANOST E-CIGARETA SA BOLESTIMA PLUĆA

Prva studija o dugoročnim uticajima elektronskih cigareta na zdravlje otkriva da su ovi uređaji…


Prva studija o dugoročnim uticajima elektronskih cigareta na zdravlje otkriva da su ovi uređaji povezani sa povećanim rizikom od hroničnih bolesti pluća, pokazalo je istraživanje objavljeno u American Journal of Preventive Medicine .

U istraživanje je bilo uključeno 32 000 odraslih u SAD-u. Nijedna osoba uključena u ovo istraživanje nije imala znakove plućne bolesti kada je studija započela 2013. godine.

Do 2016. godine, istraživači su otkrili da su ljudi koji su koristili e-cigarete za 30% više razvili hronične bolesti pluća, uključujući astmu, bronhitis i emfizem, za razliku od onih koji nisu koristili obične ili e-cigarete .

“Upotreba e-cigareta izaziva razvoj plućne bolesti u vrlo kratkom roku. Potrebno je samo tri godine”, rekao je autor studije Stanton Glantz iz “Center for Tobacco Control Research and Education” na Kalifornijskom univerzitetu, u San Francisku. Iako je studija bila usredsređena na ljude koji su uzimali nikotin, moguće je da su neki takođe koristili i THC proizvode, rekao je Glantz.

Oni koji su pušili obične cigarete imali su veći rizik od razvoja hroničnih bolesti pluća od onih koji su koristili samo e-cigarete. Ali studija je takođe otkrila da su mnogi odrasli pušači koji su iskušali e-cigarete koristili oba oblika duvana.
“Većina odraslih koji koriste e-cigarete i dalje puše u i obične cigarete”, rekao je Glantz za NBC Nevs. “A u tom slučaju, imaju rizik od pušenja plus rizik od e-cigarete.” Kombinovanje redovnih i e-cigareta više je nego udvostručilo rizik od razvoja hroničnih bolesti pluća , pokazalo je istraživanje.

Istraživanje je pokazalo čvrste dokaze da korišćenje elektronskih cigareta može naneti fizičku štetu, bilo da se radi o hemijskim opeklinama plućnog tkiva, toksičnim metalima koji ostavljaju trajne ožiljke na plućima, ulju vitaminu E koje začepljuje pluća, pa sve do eksplodiranja baterija u e-cigaretama što je bio slučaj kad je mladić iz Teksasa, star 24 godine, preminuo nakon što mu je u lice eksplodirala baterija elektronske cigarete .

Odvojena studija objavljena u “American Journal of Preventive Medicine”, otkrila je da se trend upotrebe različitih “vape” proizvoda proširuje i na tinejdžere koji sve češće koriste ove elektronske uređaje. Engleska reč vape istovremeno označava i elektronsku cigaretu i njenu upotrebu.

Istraživači sa “Nebraska Medical Center” u Nebraski, analizirali su podatke istraživanja iz 2017. godine, koje je obuhvatilo 14.560 tinejdžera. Dvanaest procenata reklo je da su koristili elektronske cigarete u prethodnih mesec dana. Tri četvrtine, iz ove grupe, izjavilo je da su koristili “vape” uređaje koji su u svom sadršaju imali nikotin, marihuanu, ili više supstanci, dok je jedna četvrtina rekla da je probala samo elektronske cigarete sa ukusima bez nikotina. Ista anketa ponovljena ove godine otkrila je da se broj tinejdžera koji su koristili “vape” udvostručio u odnosu na 2017. godinu.

“Potrebni su kontinuirani nadzor ponašanja mladih i strategije i intervencije za smanjenje upotrebe e-cigareta kod mladih,” rekao je Mohammad Siahpush, koautor istraživanja i dekan sa “Medical Center’s College of Public Health” na Univerzitetu u Nebraski. “Istina je da nijedan oblik duvana nije bezbedan”, dodao je on.

Izvor: nbcnews.com
rs.n1info.com


23.12.2019.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram