Health Club Logo

PAPRIKA - RIZNICA VITAMINA C

Paprika sadrži mnoštvo vitamina i minerala, kao i moćnih antioksidanata. Što je paprika zrelija, viši je nivo ovih korisnih nutrijenata.

Slatka paprika, jedna je od najčešće korišćenih paprika iz porodice Capsicum annuum. Za razliku od svojih “rođaka” iz porodice capsicum, slatke paprike imaju karakterističan oblik zvona i hrskavu, gustu, mesnatu struktruru. U poređenju sa članovima čili-paprika, slatke paprike imaju drastično manju ljutinu koja se kreće od nule do veoma malih nivoa na skali za ljutinu. Paprika sadrži mnoštvo vitamina i minerala, kao i moćnih antioksidanata. Što je paprika zrelija, viši je nivo ovih korisnih nutrijenata.

ZDRAVSTVENI BENEFITI KOJE DONOSI PAPRIKA

  • Slatka paprika sadrži impresivnu listu hranljivih materija za koje je otkriveno da imaju lekovita svojstva. Za razliku od ljutih paprika, slatka paprika ima manje kalorija i masti. 100 grama obezbeđuje samo 31 kaloriju.
  • Slatka paprika sadrži malu količinu alkaloidnog jedinjenja kapsaicina koji blagotvorno deluje na zdravlje. Rane laboratorijske studije na eksperimentalnim sisarima ukazuju na to da kapsaicin ima antibakterijska, antikancerogena, analgetska i antidijabetička svojstva. Kada se umereno koristi, otkriveno je i da smanjuje nivo triglicerida i lošeg holesterola kod gojaznih osoba.
  • Sveže paprike, crvene ili zelene, su bogat izvor vitamina C. Ovaj vitamin je u visokim dozama koncentrisan naročito u crvenim paprikama. 100 g crvene paprike obezbeđuje oko 127,7 µg ili oko 213% naših dnevnih potreba za vitaminom C. Vitamin-C je moćan antioksidans rastvorljiv u vodi. Unutar ljudskog tela potreban je za sintezu kolagena. Kolagen je glavni strukturni protein u telu koji je potreban za održavanje integriteta krvnih sudova, kože, organa i kostiju. Redovno konzumiranje hrane bogate ovim vitaminom pomaže ljudskom telu da se zaštiti od skorbuta (skorbut je bolest koja nastaje usled dugotrajnog nedostatka vitamina C (askorbinske kiseline) u organizmu, a ispoljava se promenama u koži, sluznicama, vezivnom tkivu i zglobovima); Vitamin C, takođe, razvija otpornost protiv infektivnih uzročnika (pojačava imunitet) i uklanja štetne slobodne radikale iz tela.
  • Takođe sadrži veće količine vitamina A. 100 g slatke paprike ima 3131 IU ili 100% dnevnih potreba za vitaminom A. Pored toga, antioksidativni flavonoidi kao što su alfa i beta karoteni, lutein, zeaksantin i kriptoksantin takođe se nalaze u njima. Zajedno, ove antioksidativne materije u slatkim paprikama pomažu u zaštiti tela od štetnog dejstva slobodnih radikala nastalih tokom stresa i bolesti.
  • Slatka paprika ima visok nivo esencijalnih minerala. Neki od glavnih minerala u njemu su gvožđe, bakar, cink, kalijum, mangan, magnezijum i selen. Mangan koji telo koristi kao ko-faktor antioksidacijskog enzima superoksid dismutaze. Selen je antioksidans u tragovima koji deluje kao ko-faktor enzimu, superoksid dismutazi.
  • Slatka paprika je takođe dobar izvor vitamina B-kompleksa, kao što su niacin, piridoksin (vitamin B-6), riboflavin i tiamin (vitamin B-1). Vitamini B-kompleksa olakšavaju ćelijski metabolizam kroz različite enzimske funkcije

NUTRITIVNE VREDNOSTI SLATKE PAPRIKE

Nutrijent Nutritivna vrednost PDU%
Energija 31 Kcal 1,5%
Ugljeni hidrati 6,03 g 4%
Protein 0,99 g 2%
Ukupna masnoća 0,30 g 1%
Holesterol 0 mg 0%
Dijetna vlakna 2,1 g 5,5%

Vitamini

Folati 46 µg 12%
Niacin 0.979 mg 6%
Piridoksin 0,291 mg 22%
Riboflavin 0,085 mg 6,5%
Tiamin 0.054 mg 4.5%
Vitamin A 3131 IU 101%
Vitamin C 127,7 mg 213%
Vitamin E 1,58 mg 11%
Vitamin K 4,9 µg 4%
Natrijum 4 mg <1%
Kalijum 211 mg 4,5%

Minerali

Kalcijum 7 mg 1%
Bakar 0,017 mg 2%
Gvožđe 0,43 mg 5%
Magnezijum 12 mg 3%
Mangan 0,112 mg 5%
Fosfor 26 mg 4%
Selen 0,1 µg <1%
Cink 0,25 mg 2%

Fito-hranjive materije

Karoten-b 1624 mg -
Karoten-a 20 mg -
Kriptoksantin-b 490 mg -
Lutein-zeaksantin 51 µg -

Veoma je poželjno da, kad ste god u mogućnosti, papriku jedete sirovu jer se termičkom obradom u zavisnosti od dužine spremanja i visine temperature na kojoj se sprema gubi i do 50% vitamina C i čak do 75% antioksidanata koji su prisutni u paprici.

Izvor: nutrition-and-you.com


29.09.2019.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram