Slatka paprika, jedna je od najčešće korišćenih paprika iz porodice Capsicum annuum. Za razliku od svojih “rođaka” iz porodice capsicum, slatke paprike imaju karakterističan oblik zvona i hrskavu, gustu, mesnatu struktruru. U poređenju sa članovima čili-paprika, slatke paprike imaju drastično manju ljutinu koja se kreće od nule do veoma malih nivoa na skali za ljutinu. Paprika sadrži mnoštvo vitamina i minerala, kao i moćnih antioksidanata. Što je paprika zrelija, viši je nivo ovih korisnih nutrijenata.
ZDRAVSTVENI BENEFITI KOJE DONOSI PAPRIKA
- Slatka paprika sadrži impresivnu listu hranljivih materija za koje je otkriveno da imaju lekovita svojstva. Za razliku od ljutih paprika, slatka paprika ima manje kalorija i masti. 100 grama obezbeđuje samo 31 kaloriju.
- Slatka paprika sadrži malu količinu alkaloidnog jedinjenja kapsaicina koji blagotvorno deluje na zdravlje. Rane laboratorijske studije na eksperimentalnim sisarima ukazuju na to da kapsaicin ima antibakterijska, antikancerogena, analgetska i antidijabetička svojstva. Kada se umereno koristi, otkriveno je i da smanjuje nivo triglicerida i lošeg holesterola kod gojaznih osoba.
- Sveže paprike, crvene ili zelene, su bogat izvor vitamina C. Ovaj vitamin je u visokim dozama koncentrisan naročito u crvenim paprikama. 100 g crvene paprike obezbeđuje oko 127,7 µg ili oko 213% naših dnevnih potreba za vitaminom C. Vitamin-C je moćan antioksidans rastvorljiv u vodi. Unutar ljudskog tela potreban je za sintezu kolagena. Kolagen je glavni strukturni protein u telu koji je potreban za održavanje integriteta krvnih sudova, kože, organa i kostiju. Redovno konzumiranje hrane bogate ovim vitaminom pomaže ljudskom telu da se zaštiti od skorbuta (skorbut je bolest koja nastaje usled dugotrajnog nedostatka vitamina C (askorbinske kiseline) u organizmu, a ispoljava se promenama u koži, sluznicama, vezivnom tkivu i zglobovima); Vitamin C, takođe, razvija otpornost protiv infektivnih uzročnika (pojačava imunitet) i uklanja štetne slobodne radikale iz tela.
- Takođe sadrži veće količine vitamina A. 100 g slatke paprike ima 3131 IU ili 100% dnevnih potreba za vitaminom A. Pored toga, antioksidativni flavonoidi kao što su alfa i beta karoteni, lutein, zeaksantin i kriptoksantin takođe se nalaze u njima. Zajedno, ove antioksidativne materije u slatkim paprikama pomažu u zaštiti tela od štetnog dejstva slobodnih radikala nastalih tokom stresa i bolesti.
- Slatka paprika ima visok nivo esencijalnih minerala. Neki od glavnih minerala u njemu su gvožđe, bakar, cink, kalijum, mangan, magnezijum i selen. Mangan koji telo koristi kao ko-faktor antioksidacijskog enzima superoksid dismutaze. Selen je antioksidans u tragovima koji deluje kao ko-faktor enzimu, superoksid dismutazi.
- Slatka paprika je takođe dobar izvor vitamina B-kompleksa, kao što su niacin, piridoksin (vitamin B-6), riboflavin i tiamin (vitamin B-1). Vitamini B-kompleksa olakšavaju ćelijski metabolizam kroz različite enzimske funkcije
NUTRITIVNE VREDNOSTI SLATKE PAPRIKE
Nutrijent |
Nutritivna vrednost |
PDU% |
Energija |
31 Kcal |
1,5% |
Ugljeni hidrati |
6,03 g |
4% |
Protein |
0,99 g |
2% |
Ukupna masnoća |
0,30 g |
1% |
Holesterol |
0 mg |
0% |
Dijetna vlakna |
2,1 g |
5,5% |
Vitamini
Folati |
46 µg |
12% |
Niacin |
0.979 mg |
6% |
Piridoksin |
0,291 mg |
22% |
Riboflavin |
0,085 mg |
6,5% |
Tiamin |
0.054 mg |
4.5% |
Vitamin A |
3131 IU |
101% |
Vitamin C |
127,7 mg |
213% |
Vitamin E |
1,58 mg |
11% |
Vitamin K |
4,9 µg |
4% |
Natrijum |
4 mg |
<1% |
Kalijum |
211 mg |
4,5% |
Minerali
Kalcijum |
7 mg |
1% |
Bakar |
0,017 mg |
2% |
Gvožđe |
0,43 mg |
5% |
Magnezijum |
12 mg |
3% |
Mangan |
0,112 mg |
5% |
Fosfor |
26 mg |
4% |
Selen |
0,1 µg |
<1% |
Cink |
0,25 mg |
2% |
Fito-hranjive materije
Karoten-b |
1624 mg |
- |
Karoten-a |
20 mg |
- |
Kriptoksantin-b |
490 mg |
- |
Lutein-zeaksantin |
51 µg |
- |
Veoma je poželjno da, kad ste god u mogućnosti, papriku jedete sirovu jer se termičkom obradom u zavisnosti od dužine spremanja i visine temperature na kojoj se sprema gubi i do 50% vitamina C i čak do 75% antioksidanata koji su prisutni u paprici.
Izvor: nutrition-and-you.com