Predstavljamo vam nedeljni jelovnik koji se koristi u okviru Čigota medicinskog programa, namenjenog za redukciju telesne mase
Predstavljamo vam nedeljni jelovnik koji se koristi u okviru Čigota medicinskog programa, namenjenog za redukciju telesne mase
Predstavljamo vam nedeljni jelovnik koji se koristi u okviru Čigota medicinskog programa, namenjenog za redukciju telesne mase i promenu životnog stila. Obroci su hipokalorijski sa očuvanom hranljivom vrednošću namirnica i uravnoteženim odnosom hranljivih materija. Dnevni energetski unos se uobičajeno kreće između 1000 i 1500 kcal, a u zavisnosti od metaboličkih potreba i zdravstvenog stanja korisnika se i individualno propisuje kalorijski unos u konsultaciji sa dijetetičarom – nutricionistom i lekarom. Dnevni energetski unos je raspoređen na 5 obroka – tri glavna i dve užine.
Juneće ili teleće meso u komadima od 100 gr premaže se senfom, pospe seckanim povrćem (crni luk, paprika, šargarepa), uroluje, poređa u pleh, nalije vodom da ogrezne i zapeče u rerni. Služi se uz varivo od šargarepe.
Priprema priloga: iseći šargarepu na kolutove u to dodati iseckani crni luk, papriku i paradajz oljušten, biber i zelene začine. Sve se dinsta u pari u poklopljenoj posudi.
Energetska vrednost obroka je 260 Kcal.
Komade junećeg mesa (oko 100 gr) blanširati oko 5 minuta, a u međuvremenu krupnije iseći crni i beli luk, šargarepu, koren celera i paškanata, papriku, tikvice, paradajz, spanać, karfiol, šampinjone i kupus. Naliti vodom da ogrezne i kuvati. Pred kraj zaliti sa 1 dl belog vina i 1 dl kečapa.
Služiti uz integralno pecivo.
Energetska vrednost obroka je 333 Kcal.
Iseckan crni luk i rendanu šargarepu prodinstati na malo vode i dodati mleveno meso, začiniti alevom paprikom, biberom seckanim belim lukom. Karfiol bariti u vodi 10 min. Ohladiti i ređati u pleh red karfiola, red mesa, pa opet karfiol. Staviti da se peče i kada je pola gotovo preliti masom od umućenih belanaca i kiselog mleka. Vratiti da se dopeče.
Služiti sa prelivom od jogurta.
Energetska vrednost obroka je 265 Kcal.
Pileće belo meso (150 gr) istući i formirati u obliku medaljona. Ispeći na roštilju. Posebno napraviti sos od pečuraka na sledeći način: sitno seckani crni luk (10 gr) dinstati sa malo vode, dodati seckane pečurke (20 gr) i kuvati dok ne ispari tečnost. Začiniti sa biberom, malo belog luka i dodati kečapa. Gotov sos preliti preko medaljona.
Energetska vrednost obroka je 270 Kcal.
Na kocke iseći crni luk, šargarepu, celer, paškanat i dinstati oko 15-20 minuta sa malo vode. Dodati oslić (270 gr) isečen na komade, svež paradajz, limunov sok, malo belog luka, seckan peršun, malo kečapa i belog vina. Prekriti sud aluminijumskom folijom i peći u rerni oko 40 minuta na 180 stepeni C.
Energetska vrednost obroka je 267 Kcal.
Riblje filete (200 gr) oprati i posušiti. Uviti u rolnu i zaviti aluminijumskom folijom. Kuvati u vodi 10 minuta, izvaditi iz folije i preliti kečapom. Dodati malo belog luka, sok od limuna, malo peršuna i kuvati na umerenoj temperaturi oko 10 minuta.
Energetska vrednost obroka je 269 Kcal.
Iseći kiseli kupus (200 gr) na rezanca i oprati. Sa malo vode dinstati crni luk. Dodati kupus, lovorov list, mleveni biber i još malo vode i dinstati. U pleh složiti komade ćurećeg mesa (180 gr). Začiniti biberom i bosiljkom, naliti malo vode i peći. Kada je gotovo sastaviti kupus i meso i zapeći 10 minuta.
Energetska vrednost obroka je 330 Kcal.
Potrebne su 2 kore, neslani sir, kiselo mleko, belance, baren spanać ili blitva (može i kopriva), prašak za pecivo. Nakvasiti prvu koru kiselom vodom. Izmrviti neslan posni sir, pomešati sa spanaćem ili blitvom, umućenim belancetom i malo kiselog mleka. Onda staviti drugu koru i po njoj rasporediti ovu masu, napraviti rolnu i staviti da se peče. Kad je polugotovo odozgo premazati kiselim mlekom i vratiti da se dopeče.
Služiti parče pite (80 gr) uz jogurt (200 ml).
Energetska vrednost obroka je 200 Kcal.
Penasto umutiti belance, dodati kašiku pšeničnog brašna i 2 kašike heljdinog. Zamesiti sa vodom (gustina kao za palačinke) i peći na teflonu. Filovati neslanim mladim sirom.
Služiti uz svežu salatu (150 gr) i jogurt (200 ml).
Energetska vrednost obroka je 270 Kcal.
Sojine odreske kratko obariti, ocediti i pomešati sa sosom koji se priprema na sledeći način: na vodi izdinstati crni luk, dodati svež paradajz iseckan na kockice, malo kečapa razmućenog u vodi, biber i origano. Sve to kuvati na umerenoj temperaturi 10 minuta.
Služiti uz integralno pecivo (50 gr), svežu salatu (150 gr) i jogurt (200 ml).
Energetska vrednost obroka je 220 Kcal.
Mladi, neslani posni sir izgnječiti i pomešati sa malo jogurta, dodati malo bibera, seckani peršun i beli luk. Puniti papriku (šilju ili baburu) i zapeći u rerni.
Služiti uz integralno pecivo (30 gr) i kukuruz šećerac (10 gr).
Energetska vrednost obroka je 265 Kcal.
Skuvati i ocediti integralne testenine i preliti sa sosom od pečuraka napravljenim na sledeći način: dinstati sitno seckan crni luk sa malo vode, dodati seckane pečurke i kuvati dok ne ispari tečnost. Začiniti sa biberom, malo belog luka i dodati kečap.
Energetska vrednost obroka je 268 Kcal.
Iseckati na kockice po 20 gr crnog luka, šargarepe, celera, tikvica, pečuraka i dinstati na vodi. Dodati integralni pirinač (50 gr) i naliti vodom u odnosu 1:3 Poklopiti i kuvati na umerenoj temperaturi dok tečnost ne ispari. Posuti sitno seckanim peršunom pre služenja.
Energetska vrednost obroka je 254 Kcal.
U zagrejanu vodu dodati 30 gr kukuruznog brašna i kuvati do željene gustine. Služiti uz posni, mladi sir i kiselo mleko.
Energetska vrednost obroka je 267 Kcal.
Potrebno je: dve tanke kore, rendane jabuke (100 gr), višnje (100 gr), malo cimeta, limunova kora. Prvu koru poprskati kiselom vodom, rasporediti jabuke, posuti cimetom i limunovom korom. Odozgo staviti drugu koru i po njoj ostatak od pripremljene mase rendanih jabuka, višanja, cimeta i limunove kore. Poprskati sa malo kisele vode, urolati i ispeći.
Služiti uz slatko mleko (200 ml).
Energetska vrednost obroka je 250 Kcal.
Recept za «ČIGOTA» hleb: mešavinu od 800 gr brašna tip 850, 100 gr ražanog i 100 gr ječmenog brašna zamesiti sa 50 gr kvasca, mlekom i vodom i napraviti testo srednje tvrdoće i ostaviti da fermentiše 2 sata. Testo razmesiti i oblikovati prema potrebi u pogače, pogačice ili kifle. Posuti makom, kimom ili susamom. Peći na 200 C0.
Za obrok se preporučuje 50 gr «ČIGOTA» hleba, 50 gr posnog neslanog mladog sira i jogurt dijet (200 ml).
Energetska vrednost obroka je 280 Kcal.
Potrebno je: 3 čaše vode, 1 čaša ulja, 100 gr smeđeg šećera, 3 kafene kašike džema, 1 kesica cimeta, 1 kesica sode bikarbone, po 150 gr voća (rendane jabuke i višnje), 600 gr pšeničnog brašna (tip 400). Priprema: pomešati sve navedene sastojke, ostaviti da odstoji 20 minuta i ispeći. Odozgo može da se stavi kao preliv sezonsko voće naseckano u želatinu. Ovo je mera za 30 komada. Za obrok se preporučuje 50 gr «ČIGOTA» kolača i slatko mleko (200 ml).
Energetska vrednost jednog komada je 152 Kcal, a energetska vrednost obroka 230 Kcal.
Potrebno: ceo belanac jajeta (30 gr), 1 kašika rendanog povrća (celer, šargarepa, kiseli krastavčići – 15 gr), 50 gr «ČIGOTA» hleba i jogurt dijet (200 ml).
Energetska vrednost obroka je 200 Kcal.
Priprema: za proju prosejati kukuruzno brašno, zamesiti sa običnom mlakom ili kiselom vodom, dodati malo praška za pecivo. Pre pečenja iseći na komade.
Za obrok se preporučuje: proja (50 gr), posni neslani mladi sir (50 gr) i jogurt dijet (200 ml).
Energetska vrednost obroka je 270 Kcal.
Priprema: pšenično zrno (30 gr) rehidrirati i kuvati u vodi u odnosu (1:3) dok zrna ne omekšaju. Ohladiti i u obroku koristiti i tečnost u kojoj su kuvana zrna, jer sadrži korisne nutritivne sastojke. Služiti uz toplo mleko (200 ml).
Energetska vrednost obroka je 175 Kcal.
Potrebno: 50 gr posnog neslanog mladog sira, 1 kašičica susama. Priprema: izmrviti sir, oblikovati u kuglice i uvaljati u pečeni susam.
Služiti uz 50 gr «ČIGOTA» hleba i jogurt dijet (200 ml).
Energetska vrednost obroka je 280 Kcal.
Izvor: cigota.rs
Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.
Nema izgovora!