Ove sitne bobice evropskog i mediteranskog porekla skladište su brojnih fitonutrijenata kao što su polifenolni antioksidanti, vitamini i minerali
Ove sitne bobice evropskog i mediteranskog porekla skladište su brojnih fitonutrijenata kao što su polifenolni antioksidanti, vitamini i minerali
Grožđe se od davnina smatra “kraljem voća”. Ove sitne bobice evropskog i mediteranskog porekla skladište su brojnih fitonutrijenata kao što su polifenolni antioksidanti, vitamini i minerali koji zajedno veoma pozitivno deluju na zdravlje.
Zanimljivo je da su gore navedena antioksidantna jedinjenja gusto koncentrisana u opni i semenkama grožđa!
Belo i crno grožđe su gotovo identičnog sastava i imaju iste zdravstvene koristi. Oboje pomažu u sprečavanju starenja, poboljšavaju kožu, sadrže ogromne količine vlakana koja pomažu u varenju i vitamina koji pomažu u jačanju imuniteta. Takođe pomažu u stabilizaciji šećera u krvi. Svi ovi kvaliteti grožđa su zbog jednog ključnog elementa: resveratrola, a jedina razlika između belog i crnog grožđa je ta što grožđe u tamnijim nijansama ima znatno veću količinu resveratrola. Sa druge strane, jedino se u belom grožđu mogu naći moćni antioksidanti katehini. Katehini su jedan od najjačih antioksidanata sa anti inflamatornim dejstvom, koji pored prevencije nastanka malignih promena, pomažu i u čišćenju kože dajući joj sjaj i sprečavaju nastanak bakterijskih ili gljivičnih infekcija u telu.
Nutrijent | Nutritivna vrednost | %PDU |
Energija | 69 Kcal | 3.5% |
Ugljeni hidrati | 18 g | 14% |
Proteini | 0.72 g | 1% |
Ukupno masti | 0.16 g | 0.5% |
Holesterol | 0 mg | 0% |
Dijetna vlakna | 0.9 g | 2% |
Folna kiselina – B9 | 2 µg | 0.5% |
Niacin – B3 | 0.188 mg | 1% |
Pantotenska kiselina – B5 | 0.050 mg | 1% |
Pirodoksin – B6 | 0.086 mg | 7.5% |
Riboflavin – B2 | 0.070 mg | 5% |
Tiamin | 0.069 mg | 6% |
Vitamin A | 66 IU | 3% |
Vitamin C | 10.8 mg | 18% |
Vitamin E | 0.19 mg | 1% |
Vitamin K | 14.6 µg | 12% |
Natrijum | 0% | 1 mg |
Kalijum | 191 mg | 4% |
Kalcijum | 10 mg | 1% |
Bakar | 0.127 mg | 14% |
Gvožđe | 0.36 mg | 4.5% |
Iako je ustaljeno mišljenje da je crno grožđe zdravije od belog, i jedno i drugo imaju brojne koristi po naše zdravlje. I zato je najbolje da, kad god možemo, kombinujemo ove dve vrste i jedemo ih zajedno, i da pored uživanja u fantastičnom ukusu svom telu priuštimo mnoštvo hranljivih i zdravih sastojaka.
Izvor: nutrition-and-you.com
Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.
Nema izgovora!