Istraživanja pokazuju da je gorušica veoma česta pojava u današnjoj populaciji, svaka treća osoba na svetu boluje od gastroezofagealnog refluksa (skraćeno GERB).
Istraživanja pokazuju da je gorušica veoma česta pojava u današnjoj populaciji, svaka treća osoba na svetu boluje od gastroezofagealnog refluksa (skraćeno GERB).
Istraživanja pokazuju da je gorušica veoma česta pojava u današnjoj populaciji, svaka treća osoba na svetu boluje od gastroezofagealnog refluksa (skraćeno GERB). Karakteristični simptomi su jaka želudačna kiselina, bol i peckanje u grudima i vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak. Postoje razni provokatori ovog stanja: ljuta hrana, alkohol, cigarete… a simptomi obično nastaju oko sat vremena nakon unosa hrane. Nutricionista, Đorđe Pejić, navodi osam saveta u ishrani osoba sa gorušicom, koji će ublažiti tegobe.
- Ako ne patite od čestih gorušica, budite umereni sa mastima, one su najveći neprijatelj koji može povremene gorušice da pretvori u česte. Za nastanak gorušice su krivi obilni obroci, alkohol i kasno večeravanje i odlazak u krevet ubrzo posle obroka. Ako je gorušica stanje koje se ponavlja, možete smanjiti učestalost i jačinu napada ako pratite nekoliko jednostavnih saveta, ističe Pejić.
Izvor: stetoskop.info
Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.
Nema izgovora!