Health Club Logo

KAKO UBLAŽITI GORUŠICU?

Istraživanja pokazuju da je gorušica veoma česta pojava u današnjoj populaciji, svaka treća osoba na svetu boluje od gastroezofagealnog refluksa (skraćeno GERB).


Istraživanja pokazuju da je gorušica veoma česta pojava u današnjoj populaciji, svaka treća osoba na svetu boluje od gastroezofagealnog refluksa (skraćeno GERB). Karakteristični simptomi su jaka želudačna kiselina, bol i peckanje u grudima i vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak. Postoje razni provokatori ovog stanja: ljuta hrana, alkohol, cigarete… a simptomi obično nastaju oko sat vremena nakon unosa hrane. Nutricionista, Đorđe Pejić, navodi osam saveta u ishrani osoba sa gorušicom, koji će ublažiti tegobe.

SAVETI ZA UBLAŽAVANJE GORUŠICE

- Ako ne patite od čestih gorušica, budite umereni sa mastima, one su najveći neprijatelj koji može povremene gorušice da pretvori u česte. Za nastanak gorušice su krivi obilni obroci, alkohol i kasno večeravanje i odlazak u krevet ubrzo posle obroka. Ako je gorušica stanje koje se ponavlja, možete smanjiti učestalost i jačinu napada ako pratite nekoliko jednostavnih saveta, ističe Pejić.

  • Smanjite količinu masne hrane i jedite složenije ugljene hidrate i belančevine.
  • Ograničite ili izbegavajte čokoladu, nanu, kafu, alkohol i sirovi crni luk. Ove namirnice mogu da opuste sfinkter i podstaknu penjanje kiseline u jednjak!
  • Izbegavajte agrume (pomorandža, limun, grejp…) i ljutu začinjenu hranu. Veći unos vode nakon tako unete hrane može da popravi stanje.
  • Redukcijom telesne mase ćete smanjiti pritisak na sfinkter, pa samim tim i umanjiti simptome gorušice.
  • Nakon obroka budite aktivni!
  • Spavanje sa podignutom glavom pomaže u izbegavanju gorušice.
  • Da biste izbegli gorušicu, radije ležite na levu, nego na desnu stranu, zato što jednjak ulazi u želudac s desne strane. Prema tome, ako ležite na desnoj strani, jednjak je ispod nivoa želudačnog otvora, što olakšava prelazak kiseline u jednjak. Dokazano je da je predispozicija za prestanak gorušice ukoliko ležite na levoj strani.
  • Vodite računa o unosu alkohola neposredno pre spavanja, jer će to izazvati gorušicu, čak i kod ljudi koji retko piju alkohol!

Izvor: stetoskop.info


17.10.2019.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram