Health Club Logo

JAJA I HOLESTEROL - DA LI NAS ISTRAŽIVANJA KOJA INDUSTRIJA FINANSIRA DRŽE U ZABLUDI?

Holesterol je supstanca koja je neophodna za dobro zdravlje jer je važna strukturna komponenta ćelijskih zidova.


Holesterol je supstanca koja je neophodna za dobro zdravlje jer je važna strukturna komponenta ćelijskih zidova. Naša jetra može da proizvede sav holesterol koji nam je potreban, ali takođe ga konzumiramo putem životinjskih proizvoda.

Kako holesterol cirkuliše organizmom, on može izazvati probleme. Lipoprotein holesterola niske gustine (LDL), koji ljudi često nazivaju “lošim” holesterolom, povećava rizik od ateroskleroze, odnosno nakupljanja masnih plakova na zidovima krvnih sudova. Ateroskleroza povećava rizik od moždanog udara, srčanog udara i bolesti perifernih arterija.

Kako su jaja bogata holesterolom, naučnici su izrazili zabrinutost da bi mogla dovesti do povišenog nivoa holesterola u krvi ako se jedu često i u većim količinama. Da bi istražili ovo, naučnici su sproveli mnoga istraživanja tokom više od 50 godina. Do danas, međutim, rezultati nisu bili ujednačeni.

ULOGA INDUSTRIJE JAJA U ISTRAŽIVANJIMA

Neki stručnjaci su zabrinuti da nas istraživanja koja finansira industrija jaja drže u zabludi i iskrivljuju sliku o stvarnim rezultatima istraživanja.

Kao što autori nedavnog pregleda objašnjavaju, „Poslednjih godina je industrija jaja, posebno radeći preko programa kojima upravljaju Sjedinjene Američke Države, finansirala istraživanja u kojima se istraživao uticaj jaja na koncentraciju holesterola u krvi.“ Osnovna svrha ovog pregleda bila je da se ustanovi da li zaključci istraživanja, koje finansira industrija, odražavaju objektivnu sliku tih istraživanja.

Istraživači su, ukupno pronašli 211 radova koji ispunjavaju njihove kriterijume za pregled, a svoje rezultate objavili su u “American Journal of Lifestyle Medicine”. Autori napominju da se finansiranje istraživanja od strane industrije značajno povećalo poslednjih godina. 1950 -ih i 1960 -ih nije bilo studija koje je finansirala industrija, ali od 2010 do 2019 godine 60% studija ima podršku industrije.

Sve ukupno, više od 85% studija pokazalo je da jaja povećavaju holesterol u krvi. Međutim, nalazi su pokazali da je verovatno da su autori radova finansiranih od strane industrije umanjili značaj ovih rezultata. U stvari, u 49% istraživanja, finansiranih od strane industrije, doneti su zaključci koji nisu u skladu sa rezultatima tih istraživanja, za razliku od radova koje nije finansirala industrija.

UTICAJ NA JAVNOST

Nalazi, gore nevedene studije pregleda dosadašnjih istraživanja, su posebno zabrinjavajući jer ova istraživanja imaju moć da utiču na javno mnenje. Na primer, 2015. godine, američki Savetodavni odbor za smernice za ishranu napisao je da „dostupni dokazi ne pokazuju značajan uticaj konzumiranja hrane bogate holesterolom i holesterola u serumu“. Međutim, nakon pregleda dostupnih dokaza, u završnim preporukama su pozvali da se jede “što manje holesterola u ishrani”.

Tokom godina, naučnici su obavili brojne analize kako bi procenili uticaj konzumiranja jaja na nivo LDL holesterola u krvi. Kao jedan primer, nedavna analiza koja je objedinila rezultate 28 studija zaključila je da jedenje jaja značajno povećava i ukupnu koncentraciju holesterola i koncentraciju LDL holesterola u organizmu. Davanje pravih saveta javnosti je od najveće važnosti. “U proteklim decenijama, industrija jaja je igrala malo ili nikakvu ulogu u istraživanju holesterola, a zaključci studija jasno su pokazali da jaja podižu holesterol”, objašnjava dr Barnard. “Poslednjih godina industrija jaja je nastojala neutralizovati lošu sliku jaja kao namirnice koja podiže holesterol, finansirajući više studija i utičući na interpretaciju rezultata.”

ZAKLJUČAK

Bez obzira što veliki broj istraživanja nedvosmisleno pokazuje povezanost konzumacije jaja sa povišenim holesterolom, to ne znači da bi se trebali odreći ove i te kako zdrave namirnice, bogate veoma vrednim nutrijentima. Ali, isto tako, ne bi trebalo ni zanemariti ovu važnu činjenicu! Umerena konzumacija jaja, u dobro isplaniranoj, raznovrsnoj ishrani je rešenje, nikako preterivanje, pogotovo ako imate predispozicije za zdravstvene probleme povezane sa povišenim holesterolom u krvi.

Izvor: medicalnewstoday.com


19.12.2019.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram