Health Club Logo

DA LI SU ŠUMEĆE TABLETE BOLJI IZBOR OD OBIČNIH

Osim što su jednostavne za upotrebu, voćnog ukusa i lepe za piće, jesu li šumeće vitaminske tablete zaista delotvorne kao što piše na deklaracijama?


Osim što su jednostavne za upotrebu, voćnog ukusa i lepe za piće, jesu li šumeće vitaminske tablete zaista delotvorne kao što piše na deklaracijama? Ili baš i nemaju takav uticaj na zdravlje, a sumnja se i da mogu biti štetne. Mišljenja su podeljena.

Učinkovitost unosa dnevnih doza vitamina u obliku dodataka onolika je kolika je njihova apsorpcija, a zagovornici šumećih vitaminskih napitaka tvrde da je njihova iskoristivost stopostotna.

RAZLOZI ZA – STOPOSTOTNA ISKORISTLJIVOST, LAKŠE DOZIRANJE I KONZUMIRANJE

Svaki komadić vitamina i minerala u prahu potpuno se iskorištava jer su u takvom obliku da se nakon konzumiranja brzo probavljaju. Za razliku od njih, većina sintetičkih vitamina u kapsulama razgradiva je od 50 do 70 posto, što znači da su samo napola delotvorni, a ostatak neiskorišćen prolazi kroz telo.

Vitaminske šumeće tablete napravljene su tako da budu prijatnog ukusa, uglavnom voćnog, a njihovo penušanje uzrokovano je ugljenikovim dioksidom u sastavu.

Uloga ugljenikovog dioksida, međutim, mnogo je važnija od pukog stvaranja mehurića – on poboljšava propustljivost hranjivih materija pa se one brže apsorbuju kroz crevnu sluznicu. To je naročito važno za starije osobe i one slabijeg probavnog sistema.

Prednost je i to što je apsorpcija poboljšana kada je pH ravnoteža u želucu pravilna. Šumeće tablete prave puferiisane tvorevine koje, kada se pomešaju s vodom, imaju idealan pH razmer kiseline i baze, tako da se sve hranjive materije lako i u potpunosti upijaju.

U korist šumećih vitaminskih napitaka ide i njihovo doziranje, za koje se smatra da je sigurnije od tableta i dodataka u tekućem obliku. Sastojci šumećih formi ravnomerno se raspoređuju u rastvoru i ne može doći do lokalnih koncentracija pa su stoga stabilniji od tableta. To garantuje da će organizam dobiti pouzdanu dozu svaki put kada popijete čašu u kojoj je otopljen šumeći napitak.

Pobornici šumećih tableta kao prednost navode i to da su mnogo lakše i jednostavnije za konzumaciju, posebno ljudima koji imaju problema sa pijenjem tableta i kapsula. Mnogo su praktičnije za upotrebu starijim osobama, koje iz raznih razloga ili zbog bolesti svakodnevno moraju uzimati više tableta. Prašak se može lako mešati u istoj količini vode koja će biti potrebna za gutanje tablete. Jednostavnije je nego uzimati vitamine u krutom obliku, a pritom su i prijatnog voćnog ukusa.

RAZLOG PROTIVOŠTEĆUJU ZUBE

Istraživanje sprovedeno pre nekoliko godina na univerzitetu u Helsinkiju o delovanju osam vrsta šumećih vitamina pokazalo je da svi oni mogu imati korozivni učinak na zube. Dokazano je da sokovi puni šećera, kisela i gazirana pića kao što su coca-cola ili zaslađena limunada mogu uzrokovati karijes, a pokazuje se da slične efekte na zube imaju i “zdravi”, ali gazirani vitaminski preparati.

Za potrebe istraživanja zubi su bili uronjeni u vitaminskim šumećim napicima stotinu sati i svi su, uključujući i napitke koji su sadržavali kalcijum (mineral važan za jake i zdrave zube), izazvali demineralizaciju. Ispiranjem minerala koji se nalaze u zubima oni postaju slabiji, porozniji i skloni oštećenjima. Iako se kod pijenja šumećih vitaminskih tableta zubi ne izlažu toliko dugo nezdravim sastojcima koliko su bili izloženi za potrebe istraživanja, naučnici tvrde da ako se pije samo jedna otopljena tableta na dan, velika je verovatnost da će tokom vremena oštetiti zube.

Efekti na zube pokazali su se najgorima kod šumećih tableta vitamina C, koje su najjače uništavale dentin, unutrašnji sloj zuba koji se nalazi ispod gleđi.

Limunska kiselina glavni je sastojak mnogih gaziranih vitaminskih pripravaka, a istraživači sa Stomatološkog fakulteta u Baltimoru takođe su utvrdili da izaziva zubne erozije. Iako su one manje u odnosu na pića koja sadrže šećer, to je oštećenje još uvek dosta značajno.

Naime, budući da je kritični pH zubne gleđi 5,5, svaki rastvor koji ima niži nivo pH može dovesti do oštećenja zuba. Opasnost od oštećenja je veća i zato što ljudi vitaminske šumeće tablete najčešće uzimaju ujutro nakon doručka, nakon čega odmah peru zube, a tada su zubi i najosetljiviji. Naime, nakon uzimanja napitka s tako niskim pH gleđ je omekšana punih sat vremena i četkanjem se može skinuti njen deo. S četkanjem treba pričekati barem jedan sat.

Kako bi se to sprečilo, dobro je pojesti mlečne proizvode kao što su sir ili mleko jer imaju alkalni pH koji pomaže neutralizovati kiseline, sadrže i minerale pa će s jedne strane smanjiti nivo kiselina, ali i ubrzati remineralizaciju zuba. Crni čaj takođe ima neutralni pH i ako se pije s mlekom, posluži će kao dobar zaštitnik zuba i ispirati kiselinu iz usta.

Možete žvakati žvakaću gumu bez šećera jer će ona povećati lučenje pljuvačke, koja je blago alkalna, tako da takođe ima neutralni učinak. Ako stvarno smatrate da šumeći vitaminski napici koriste vašem zdravlju, nema razloga da ih se potpuno odreknete, osim ako zubi ne pokazuju znakove erozije. Ili ih pijte na slamku.

NE ZANEMARITE

Konačno, vitaminske šumeće napitke, baš kao i sve ostale dodatke, treba kupovati na proverenim mestima, a ne u supermarketima po niskim cenama. Oni nisu podložni redovnim testovima pa u njima ne mora biti ništa od vrednih vitamina ili minerala, zbog kojih ih zapravo i kupujete.

Izvor: zivim.hr


17.08.2018.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram