Health Club Logo

DA LI KOKICE GOJE? SASTAV I NUTRITIVNA VREDNOST KOKICA

Kokice su stalna dilema nutricionista. Poslednjih godina, tvrde da su kokice izuzetno zdrave i da sadrže veliku količinu…


Kokice spadaju u namirnice celovitih žitarica. Dobijaju se od zrna kukuruza, sorte koja je predviđena za kokičarenje. Zrno kukuruza se na određenoj temperaturi (približno 200 stepeni celzijusa) širi i puca od jezgra prema spolja, te se dobija upravo onaj karakterističan, pomalo gljivast oblik kokica.

NUTRITIVNA VREDNOST KOKICA

Kokice kalorije
Merna količina: 100 grama
________________________________________
Kalorija po mernoj količini

Kalorije: 387 Kalorije iz masti: 40.86% preporučene dnevne vrednosti*
Masti ukupno 4.54g – 7%
Zasićene masti 0.637g – 3%
Transmasti 0g
Holesterol 0mg – 0%
Natrijum 8mg – 0%
Ugljeni hidrati 77.78g – 26%
Vlakna 14.5g – 58%
Šećeri 0.87g
Proteini 12.94g – 26%
________________________________________
*Postotak preporučenog dnevnog unosa je baziran na dijeti od 2000 kalorija. Vaše dnevne potrebe mogu biti veće ili manje zavisno od vaših kalorijskih potreba.

DA LI SU KOKICE ZDRAVE?

Kokice su stalna dilema nutricionista. Poslednjih godina, tvrde da su kokice izuzetno zdrave i da sadrže veliku količinu antioksidanata i vlakana. Najviše zdravih materija nalazi se u tvrdom delu kokice, koji većina ljudi izbegava. Kokice su jedine grickalice koje sadrže 100% celo zrno, pa jedna porcija kokica može zadovoljiti čak 70% dnevne ljudske potrebe za celovitim žitaricama. Najveći deo kokica, čak 78 % čine ugljeni hidrati, dok ostalo čine proteini, masti i vlakna. Od vitamina sadrže vitamine B grupe, od kojih se u većim količina izdvajaju tiamin, niacin i folati. Što se tiče preovladavajuće količine ugljenih hidrata u kokicama, nemojte da vas brine, jer radi se kompleksnim ugljenim hidratima, što čine najkvalitetniji izvor energije za vaš organizam. Od minerala imaju dobar izvor kalijuma, fosfora i magnezijuma. U manjim tragovima ima gvožđa, kalcijuma, natrijuma i cinka. Još jedna interesanta činjenica vezana za kokice jeste da za razliku od drugih slanih grickalica, one nemaju nikakve aditive, osim, možda u slučaju nekakvih industrijskih proizvoda kokica. Kokice pravljene kao zdrav obrok, dakle, bez dodavanja bilo kakvih preliva, putera, ulja i ogromnih količina soli su dobre, jer prirodno ne sadrže puno masti i nemaju šećera u sebi. Kao jedna celovita žitarica, doza od 30 grama kokica, može da zadovolji dnevnu bazu potreba celovitih žitarica.

Zbog velike količine vlakana i relativno niske količine kalorija kokice mogu biti dobar saveznik za one koji žele da izgube višak kilograma. Pozitivno je i to što kokice mozgu šalju signal sitosti, pa se naredni obrok dosta odlaže.

NAČIN PRIPREME JE VEOMA BITAN

Čak i ako kokice jesu zdrave koliko naučnici tvrde, to zavisi od načina pripreme. Jedini način pripreme u kojem kokice nemaju mnogo kalorija i masti je priprema na vazduhu, što se najčešće čini u mikrotalasnoj rerni ili u aparatu za kokice, bez ulja i, po mogućnosti, sa što manje soli. Ostali načini pripreme, poput pečenja na ulju ili maslacu, dodaju toliko kalorija i masnoća da kokice prestaju da budu zdrava, a postaju brza hrana. Svi dodaci, pa čak i so, umanjuju zdravo dejstvo kokica. Mnogi ne mogu da odole svim novim ukusima kokica koje se pripremaju u mikrotalasnoj, poput onih sa maslacem ili sirom. Ali razlika je ogromna. 100 grama posoljenih kokica pripremljenih na vazduhu ima 382 kalorije. Samo jedna kašika ulja povećava broj kalorija na 517, a maslac na čak 536 kalorija. Posebno treba izbegavati popularne kokice sa čokoladom ili karamel prelivom.

KUPOVINA I ČUVANJE

U svakom supermarketu mogu se kupiti kesice kukuruza kokičara, ali dostupne su i kokice za mikrotalasnu, u posebnim pakovanjima i sa ukusima, ali postoje i unapred pečene kokice u kesicama, koje su obično malo suvlje. Na štandovima i trafikama, kokice su uvek pečene na ulju ali su sveže i ukusne. Kokice nemaju određen rok trajanja, ali nakon nekoliko sati stajanja na vazduhu gube ukus i hrskavost.

Za mnoge ljubitelje bioskopa kokice su jednostavno nezaobilazna grickalica i ne mogu da zamisle, da u bioskopu odgledaju film bez njih. Mnogim posetiteljima bioskopa je to postala usađena navika i nisu ni svesni njihove konzumacije tokom filma. Možda to ne bi bilo nužno loše da su pravljenje sa manjim udelom masti i ostalim lošim dodacima, ali ovako napravljene, one su samo još jedna grickalica, kao i sve ostale koje pripadaju nezdravoj hrani. U ovom slučaju, ako posećujete bioskop vrlo često, trebate se ograničiti baš njihovim proizvodom kokica, jer nisu baš najbolji izbor za vaše zdravlje.

Kokice koje su pakovane za mikrotalasne su veoma zgodan proizvod za pripremu, ali i one imaju svojih nedostataka, čak i ako izaberete one sa najmanjim udelom masti i soli. Dijacetil i njemu srodna jedinjenja koja se koriste da bi se pospešio dodatni ukus arome putera, može da izazove bolest pluća kada se udiše u velikim količinama, kao što su fabrički radnici zaposleni u proizvodnim pogonima za proizvodnju kokica za mikrotalasne. Vrećica ovog proizvoda je premazana flourougljeničnim jedinjenjima (skr. PFC) za koje je dokazano da suzbijaju funkcije imuniteta kod dece. Većina proizvođača radi na otklanjanju ovih hemikalija pri proizvodnji i postoji nekoliko brend proizvođača koji su u određenoj količini uspeli da izbegnu sve ove veštačke, potencijalno štetne sastojke, ali zašto se pitati, kada kupujemo ovaj proizvod da li je to jedan od onih koji ne štete zdravlju ili da jednostavno uzmemo kesicu običnog kukuruza kokičara i iskokamo na vazduhu.

Priprema kokica na vazduhu

Zrna kukuruza kokičara staviti u papirnu kesicu i zatvoriti je tako da se rub presavije 2-3 puta. Rub kesice trebao bi biti okrenut prema dole u mikrovalnoj. Peći 2 minute. Pažljivo otvoriti kesicu, a potom začiniti po želji.

UTICAJ NA ZDRAVLJE

Kokice su zdrava namirnica dok nemaju nikakve dodatke. Medicinska udruženja i ustanove zdrave ljudske ishrane preporučuju kokice kao međuobrok svim uzrastima. Kokice, kao celovito zrno namirnice, bez šećera i velikog udela masti čini se savršenim i zabavnim obrokom posebno za mlađe uzraste, kojima su itekako privlačne grickalice i slatkiši. So koja se kokicama najčešće dodaje, opasna je za srčane bolesnike kao i za bubrege i mokraćne kanale. Ulje, maslac, karamel, aroma sira ili čokolade, nikako nisu namenjeni onima sa povišenim holesterolom. Takođe, sve te kalorije ne pomažu dijetama i borbi s kilogramima. Ali, ipak, sadrže dijetalna vlakna i antioksidanse, pa oni koji nemaju problema sa težinom mogu da ih priušte sebi češće.

Kokice

Nutrijent Merna jedinica Količina
Energetska vrednost kcal 387
Ukupno proteina g 12,94
Ukupno ugljenih hidrata g 77,78
Ukupno masti g 4,54
– od toga: zasićene masne kiseline g 0,637
Dijetalna vlakna g 14,5
Holesterol mg 0
Voda g 3,32
Aminokiselina triptofan g 0,085
Aminokiselina treonin g 0,452
Aminokiselina izoleucin g 0,431
Aminokiselina leucin g 1,473
Aminokiselina lizin g 0,338
Aminokiselina metionin g 0,252
Aminokiselina cistin g 0,217
Aminokiselina fenilalanin g 0,590
Aminokiselina tirozin g 0,488
Aminokiselina valin g 0,607
Aminokiselina arginin g 0,598
Aminokiselina histidin g 0,367
Aminokiselina alanin g 0,900
Asparaginska kiselina g 0,836
Glutaminska kiselina g 2,255
Glicin g 0,492
Prolin g 1,048
Serin g 0,571
Ukupno šećer g 0,87
Mononezasićene masne kiseline g 0,950
Polinezasićene masne kiseline g 2,318
Vitamin A IU 196
Vitamin B1 (Tiamin) mg 0,104
Vitamin B2 (Riboflavin) mg 0,083
Vitamin B3 (Niacin) mg 2,308
Vitamin B6 (Piridoksin) mg 0,157
Vitamin B12 (Kobalamin) mcg 0
Folati mcg 31
Vitamin B5 (Pantotenska kiselina) mg 0
Vitamin C mg 0
Vitamin D IU 0
Vitamin E IU 0
Vitamin K mcg 1,2
Kalcijum (Ca) mg 7
Gvožđe (Fe) mg 3,19
Magnezijum (Mg) mg 144
Fosfor (P) mg 358
Kalijum (K) mg 329
Natrijum (Na) g 8
Cink (Zn) mg 3,08

Napomena: Navedeni podaci u tabeli odnose se na kokice pripremljene na vazduhu, bez ikakvih dodataka ulja ili začina.

Izvor: www.tablicakalorija.com


19.04.2018.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram