Delovi biljke stevije sadrže veoma malo kalorija. Suvi listovi stevije poseduju otprilike 40 puta više slatkoće od šećera.
Delovi biljke stevije sadrže veoma malo kalorija. Suvi listovi stevije poseduju otprilike 40 puta više slatkoće od šećera.
Stevija je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Najbolje uspeva u područjima mediteranske (suptropske) i umereno kontinentalne klime, a u hladnijim područjima se gaji kao jednogodišnja biljka. U listovima stevija sadrži materije steviozid i rebaudeozid A, kao i još šest drugih glikozida koji proizvode izuzetno slatki ukus. Listovi stevije su vrlo slatki, i do trideset puta slađi od običnog šećera – saharoze. Nasuprot tome, stevija je za razliku od šećera veoma niskokalorična. Upravo iz tih razloga stevija se sve više koristi u ishrani kao zdrava zamena za šećer. Savremena industrijska proizvodnja maksimalno je eksploatisala ovu biljku pa zaslađivače od stevije možete pronaći u prahu ili u tabletama dozirane i pripremljene za korišćenje.
Pored toga što se koristi kao zaslađivač, stevija se koristi i u druge terapeutske svrhe, pomaže pri otklanjanju mučnine, upale desni, smanjuje glad pa se koristi u dijetama, reguliše krvni pritisak i utiče na zdravlje kože.
Iako nam se stevija preporučuje kao zdrava zamena za šećer, neka istraživanja ukazuju na štetne efekte uzimanja stevije. Naime, neka istraživanja, koja su doduše kasnije opovrgnuta, pokazala su povezanost određeniih sastojaka stevije sa pojavom kancera. Takođe, mnogi korisnici širom sveta su kao negativne posledice prijavljivali bol u mišićima, vrtoglavicu i mučninu.
Ono što nikako ne ide u prilog steviji je da naša tela nisu projektovana da rukuju zaslađivačima bez kalorija, bilo da su ona prirodna ili veštačka. Jesti zaslađivače kao što je stevija može telo dovesti u stanje hipoglikemije, odnosno stanje niskog nivoa šećera, tj. glukoze u krvi, mišljenja su mnogi stručnjaci.
Posebno treba obratiti pažnju je da stevija ne podržava sintezu glikogena. Naime, ako se putem hrane ne unese određena količina glukoze, smanjuje se broj glikogena, koji telu daju potrebnu energiju. Tada dolazi do oslobađanja adrenalina i kortizola, hormona stresa, čije je često oslobađanje štetno za nadbubrežne žlezde i celokupno zdravlje, tako što slabe imunološki sistem i povećavaju mogućnost upala. Osim toga, telo ne može pretvoriti neaktivni hormon štitne žlezde T4 u aktivni hormon T3 bez odgovarajućeg broja glikogena. Nastala hipotireoza dovodi do usporenog metabolizma, a to znači niz simptoma kao što su debljanje, gubitak kose i nedostatatak energije.
Iako se već vekovima koristi u određenim narodima, stevija je relativno skoro počela sa širokom upotrebom u komercijalne svrhe i potrebno je vreme da se sagledaju dobre i loše strane njenog korišćenja. Iz tog razloga, kao i sa svim ostalim, tako i sa stevijom ne bi trebali preterivati. Na taj način ćete maksimalno iskoristiti sve zdravstvene benefite koje ova biljka pruža, istovremeno smanjujući sve moguće negativne efekte na minimum
Izvor: nutrition-and-you.com
zdravisimo.com
http://cokolade.rs
Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.
Nema izgovora!