20.07.14 Kisela i bazna hrana - podela i značaj

Kiselost i alkalnost organizma zavisi od hrane koju jedemo

Nakon što je završen probavni proces, hrana, zavisno od svog nutritivnog profila, stvara uslove kiselosti ili alkalnosti(baznosti) u telu. Pojednostavljeno rečeno, alkalnost organizma zavisi od toga šta jedemo.

Kiselo i alkalno(bazno) stanje meri se PH skalom od 0 do 14, gde je 7 neutralna zona. Od 0 do 7 je kiselo, a od 7 do 14 je alkalno. Naše ćelije, da bi mogle uspešno funkcionisati, treba da imaju lagano alkalan pH, malo iznad 7. Kod zdravog pojedinca pH krvi nalazi se između 7,40 i 7,45.

Krv se neprestano sama reguliše kako ne bi upala u metaboličku kiselost. Međutim, neka hrana zakiseljuje krv i onemogućuje normalno funkcionisanje ćelija. Na taj način dolazi do pada imuniteta kao i do poremećaja metabolizma.

Idealna ishrana podrazumeva unos 60-80% baznih namirnica i samo 20-40% kiselih.

ALKALNO KISELO
POVRĆE POVRĆE
Beli luk Masline
Blitva Sočivo
Boranija VOĆE
Brokoli Borovnica
Bundeva Brusnica
Celer Glazirano voće
Crni luk Ribizla
Cvekla Šljive
Grašak Suve šljive
Grašak ŽITARICE I TESTA
Ječam Hleb
Jestivo cveće Ječam
Karfiol Konoplja
Keleraba Kukuruz
Kelj Kukuruzni štirak
Klice Makaroni
Krastavac Mekinje(ovas, pšenica)
Kupus Ovas
Morske alge Ovsena kaša
Paprika Pirinač(svi)
Paradajz Pšenica
Pečurke Pšenične klice
Plavi patlidžan Raž
Potočarka Rezanci
Repa Špageti
Rotkvice PASULJ I MAHUNARKE
Šargarepa Bademovo mleko
Slatki krompir Grašak
Spanać sirov Leblebije
Spirulina Mleko od riže
Velebilje Pasulj
Zelena salata Sočivo
VOĆE Soja
Ananas Sojino mleko
Avokado MLEČNI PROIZVODI
Banana Puter
Bobice Sir
Breskva Sladoled
Dinje ORAŠASTI PLODOVI I MAHUNARKE
Grejpfrut Indijski orah
Grožđe Kikiriki
Jabuka Mahunarke
Jagode Orah
Kajsija Puter od kikirikija
Kokos, svež MESO I MESNI PROIZVODI
Kruška Bakalar
Kupine Ćuretina
Limeta Dagnje
Limun Govedina
Lubenice Jagnjetina
Maline Jastog
Mandarina Kobasica
Nektarina Losos
Paradajz Ostriga
Pomorandža Ostriga
Ribizle Riba
Rubarbara Šaran
Smokve, osušene Sardine
Suvo grožđe Školjke kapice
Trešnje Slanina
Tropsko voće Srnetina
Ulme Štuka
Umeboši šljive Svinjetina
Višnje Teletina
ZAČINI Tunjevina
Cimet Ćuretina
Đumbir Zec
Kari MASTI I ULJA
Ljuta paprika Laneno ulje
Morska so Maslinovo ulje
Senf Mast
Svo bilje Puter
OSTALO Suncokretovo ulje
Alkalna voda Ulje od semena konoplje
Badem Ulje repice
Bundevino seme Ulje šafranike
Jabukovo sirće ZASLAĐIVAČI
Jaja (tvrdo kuvana) Kukuruzni sirup
Jogurt Rogač
Klice Šećer
Lecitin Veštački zaslađivači
Melasa ALKOHOL
Mineralna voda Likeri
Pčelinji polen Pivo
Probiotik Kulture Sva alkoholna pića
Proso Vino
Protein surutke u prahu OSTALO
Seme lana Aspirin
Seme suncokreta Biber
Sokovi od povrća (bez dodataka) Bezalkoholna pića
Sveži voćni sokovi Gazirana pića
Zeleni sokovi Droga
Duvan
Kafa
Kakao
Kečap
Konzervans
Koka kola
Lekovi, Medicinski
Senf
Sirće

Na internetu i u raznim knjigama o ishrani može se naći veliki broj tabela sa podelom hrane na kiselu i baznu. Pa tako postoje namirnice koje se u jednim tabelama nalaze pod hranom koja alkalizuje organizam dok je ista ta namirnica u nekoj drugoj tabeli definisana kao namirnica koja zakiseljava organizam. To se dešava jer još uvek nema zvanične podele hrane na kiselu i baznu od strane neke zvanične medicinske organizacije.

Ovu su namirnice koje se često u jednim tabelama nalaze na strani hrane koja je definisana kao bazna dok se drugim tabelama nalaze na strani sa hranom koja zakiseljava organizam:

Brazilski orah, Heljda , Indijski orah, Piletina, Kukuruz, Jaja, Seme lana, Zeleni čaj, Biljni čajevi, Med, Kombuha, Lima pasulj, Javorov sirup, Mleko, Orasi, Organsko Mleko (nepasterizovano), Krompir, Seme bundeve, Kiseli kupus, Proizvodi od soje, Tikva, Seme suncokreta, Paradajz, Jogurt…

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!