16.08.12 Mišićni tonus

Preciznom elektromiografijom je utvrđeno da i potpuno relaksiran mišić pokazuje izvesnu električnu aktivnost, odnosno, dobijeni elektromiogrami ukazivali su na prisustvo stalne napetosti i u potpuno pasivnim mišićima. Ta stalna napetost označena je kao mišićni tonus.

Mišićni tonus počiva na refleksnoj osnovi.

U pojedinim istraživanjima, istina, utvrđeni su izvesni kratki periodi apsolutne električne tišine u pojedinim mišićima. To pokazuje da je moguće kratkotrajno odsustvo tonusa u mišićima relaksiranim u labaratorijskim uslovima, ali samo u onima koji nisu vezani za održavanje uspravnog stava. Kod tipične posturalne muskulature, međutim, apsolutnu tišinu niko nije uspeo da dijagnostifikuje.

Trenirane osobe imaju veći tonus muskulature od prosečnih ljudi

U mišićima koji nisu vezani za održanje uspravnog stava, moguće je kratkotrajno odsustvo bilo kakve električne aktivnosti, naravno pod uslovom da je mišić odmoran i maksimalno relaksiran. Za uspostavljanje te električne tišine daleko su sposobnije trenirane osobe. Istovremeno je konstatovano da visoko trenirane osobe imaju veći tonus muskulature od prosečnih ljudi.

(preuzeto iz „Uvod u sportsku antropomotoriku“, prof.dr Dušan Perić, 1997)

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!

Saveti

Nudimo Vam niz korisnih i praktičnih saveta vezanih za trening u nadi da ćemo Vam na taj način pomoći da unapredite i poboljšate rezultate Vašeg vežbanja.