30.11.11 ZELENI ČAJ




Osnovno dejstvo zelenog čaja, kao i svih drugih napitaka koji sadrže kofein je povećanje budnosti i saznajnih kapaciteta. Većina energentskih pića upravo sadrži kombinacije kofeina i šećera, tj. stimulator i gorivo koji omogućavaju povećanu budnost.

Antioksidansi u zelenom čaju su nekoliko desetina puta efikasniji od vitamina C i E, koji važe za dobre antioksidanse. Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala, i time pomažu u borbi protiv starenja. Oni takođe sprečavaju nastanak i širenje malignih ćelija (ćelija raka).

Stope razvoja kancerogenih oboljenja su manje u Japanu i drugim zemljama dalekog istoka gde ljudi redovno konzumiraju zeleni čaj. Tačan mehanizam dejstva nije poznat, ali istraživači veruju da zeleni čaj doprinosi uništavanju kancerogenih ćelija i sprečava njihov razvoj.

Studije pokazuju da ekstrakt zelenog čaja stimuliše metabolizam i pomaže sagorevanje masti. Neke studije ukazuju na delotvornost kombinacije zelenog čaja i kofeina u smanjenju i održavanju telesne mase, kod predgojaznih i umereno gojaznih osoba.

Zeleni čaj dezinfikuje usnu duplju i sprečava razvoj infekcija. Zahvaljujući prisustvu teofilina, zeleni čaj opušta bronhije pa je svoju primenu našao i kod astme, bronhitisa. Upotrebom zelenog čaja sprečava se razvoj malignih ćelija, a redovno konzumiranje je povezano sa smanjenom incidencom razvoja: raka jajnika, kolona, jednjaka, mokraćne bešike, pluća, pankreasa, prostate, kože. 
Preparati zelenog čaja se primenjuju lokalno za tretman virusnih infekcija (groznica- herpes virus, polne bradavice).


Ako imate probema sa zadahom iz usta, ranicama u usnoj duplji ili čestim infekcijama grla razmislite o tome da uvede pijenje zelenog čaja ili ispiranje grla zelenim čajem. Takođe, možete očistiti ranice u ustima vaticom natopljenom čajem.


Istraživanja su pokazala da konzumiranje zelenog čaja sprečava širenje raka dojke kod žena u premenopauzi. Žene kojima je dijagnostikovan rak dojke u ranim stadijumima bolesti i koje su pile bar 5 šolja zelenog čaja dnevno pre nego što im je postavljena dijagnoza, imale su manje šanse da se bolest ponovo javi po završetku terapije. Ipak, žene koje su bile u kasnim stadijumima raka dojke imale su male ili nikakve koristi od konzumiranja zelenog čaja.

Jedno veliko istraživanje u Japanu je pokazalo da pijenje zelenog čaja nije uticalo na smanjenje rizika za razvoj raka dojke. Istraživanja su pokazala da zeleni čaj snižava ukupan holesterol i podiže HDL („dobar“, zaštitni) holesterol. Potvrđeno je da ljudi koji konzumiraju zeleni čaj, imaju manji ukupan holesterol od onih koji nisu pili šoljicu zelenog čaja svaki dan.

Polifenoli, komponente zelenog čaja, imaju sposobnost da smanjuju apsorpciju holesterola u crevima i da stimulišu njegovo izlučivanje iz organizma. Zeleni čaj se tradicionalno koristi za regulaciju nivoa šećera u krvi. Japanski naučnici su dokazali da ekstrakt zelenog čaja pomaže u zaustavljanju virusa HIVa.




U kojim slučajevima se ne sme koristiti zeleni čaj?



Teoretski zeleni čaj može smanjiti usvajanje gvožđa, pa se ne preporučuje upotreba kod anemije. U slučaju povećanog unosa kole, guarane, kafe, matee, efedre i energetskih pića (koja uglavnom sadrže ove stimulatore) postoji mogućnost preteranog stimulisanja organizma pri čemu nastaju: ubrzan rad srca, povećanje krvnog pritiska, pojačano izlučivanje tečnosti, nesanica, gubitak apetita… Zeleni čaj se ne preporučuje u slučaju alergije na kofein, kod nesanice, epilepsije. 




Koja neželjena dejstva mogu da se jave pri primeni zelenog čaja?



Neželjena dejstva uključuju: žgaravicu, iritaciju želuca i smanjenje apetita. Kod unosa većih doza zelečonog čaja mogu se javiti usled prisustva kofeina: nesanica, ubrzan rad srca, povećan krvni pritisak, pojačano izlučivanje tečnosti… 



Sa kojim lekovima istovremeno ne treba primenjivati zeleni čaj?



Pri primeni efedrina ne treba unositi zeleni čaj, zbog mogućeg pojačanja stimulativnog dejstva na organizam. Istovremena upotreba sa oralnim kontraceptivima ili hinolonima može smanjiti izlučivanje kofeina za 40-65%, pri čemu se mogu razviti neželjena dejstva povećanog prisustva kofeina. 


Napomena



Hronično trovanje čajem nastaje kao posledica preteranog konzumiranja čaja (više od 8-10 šolljica dnevno, duži period vremena) dovodi do: nesanice, opstipacije (zatvora i lenjosti creva), otežanog varenja, gubitka apetita i sistematskog slabljenja organizma.



Priprema zelenog čaja


Prilikom pripreme savršene šoljice zelenog čaja treba imati na umu nekoliko važnih stvari:


  • *
Kvalitet vode:* 

Dobar kvalitet vode je od esencijalnog značaja za dobru šolju čaja. Generalno gledano, gradska voda jednostavno nije dovoljno dobra. 
Iako je u Srbiji voda bakteriološki ispravna, uglavnom je previše tvrda za pravljenje čaja. 
S’toga je bolje koristiti flaširanu vodu ili vodu dobijenu iz specijalnih filtera za vodu.



  • Temperatura vode: 

Ovo je kritično! 
Sa temperaturom vode se najčešće prave greške. Ako je voda previše vruća odnosno provrela, vaš čaj će postati gorak i izgubiće najveći deo svojih lekovitih svojstava! 

Zeleni čaj treba pripremati sa temperaturom vode između 75 i 80 stepeni po Celzijusu. Pošto voda vri na 100 stepeni, treba je ili ohladiti dodavanjem malo sveže hladne vode ili prekinuti zagrevanje kada je vrenje blizu (pojavljuju se sitni mehurići koji sa dna posude kreću ka površini)

. Provrelu vodu možete hladiti i preručivanjem iz jedne posude u drugu ili jednostavno sačekati minut ili dva. 
Najbolje je u početku koristiti termometar i vežbati dok se ne ovlada tehnikom i stekne dobar osećaj kada je postignuta prava temperatura vode.
  • *


Vreme pripremanja:* 

Još jedan kritičan element u procesu pripremanja zelenog čaja je vreme koje ćete ga držati u vodi! 
Dva do tri minuta je sve što je potrebno. Duže držanje čaja u vodi proizvešće prejak i gorak ukus. Takođe je jako važno ne mešati i ne mućkati čaj dok stoji u vodi jer će u suprotnom čaj biti mutan a to će uticati na ukus. 


Ostavite čaju prostora da se proširi tj. nabubri
.


Zeleni čaj je kompaktan i u vodi se širi te mu za to treba prostora. Čaj je zbog toga najbolje spremati u kineskim ili japanskim čajnicima koji su dizajnirani sa ovom činjenicom na umu. Takođe, ovi čajnici su napravljeni od pečene gline što je najbolja okolina za pripremu dobrog čaja. 

Kada sipate čaj u šolju videćete sićušne trunke čaja koje plivaju svuda po njemu i koje se na kraju istalože na dnu. To je normalna pojava, Ako želite, ispijte i to.

Zeleni čaj za mršavljenje



Svi znamo da Japanke i u sredovečnim godinama ostaju supervitke, a da se čudo pripisuje velikoj količini zdrave ribe bez koje je japanska trpeza nezamisliva. To nije sve, kažu istraživači iz Tokija i Ženeve, koji su upravo došli do epohalnog otkrića. Zeleni čaj, ritualno piće u Japanu, sadrži jedinstveni antioksidant, toliko moćan da je efikasniji od svakog sredstva za mršavljenje. 

Što je najzanimljivije, ne morate imati japanski metabolizam da biste osetili njegove prednosti. Žene širom Amerike zagušile su Internet pričama o težini koju su izgubile kad su aktuelnoj dijeti dodale zeleni čaj, tri puta dnevno. Važnije od njihovih ispovesti u ovom trenutku su, ipak, međunarodna istraživanja koja podržavaju mogućnost da zeleni čaj efikasno smanjuje težinu. 


Katekini skidaju stomak

Ta istraživanja pokazuju da zeleni čaj „gađa” salo na stomaku zbog kojeg su gojazni ljudi i najnesrećniji. U studiji, koju objavljuje „Američki žurnal za kliničku ishranu” (AJCN), naučnici iz tokijske korporacije „Kao” iznose podatak da su učesnici koji su 12 nedelja svakodnevno pili čaj obogaćen sa 690 mg jakih biljnih antioksidanta, zelenih katekina, izgubili 450 procenata više stomačnog sala od onih koji su pijuckali napitak od placeba – iako su unosili isti broj kalorija.

To nije bilo samo površinsko salo: smanjenje je zabeleženo i u dubljim, upornijim slojevima koji oblažu organe ispod mišića, ističe vođa istraživačkog tima Tomonori Nagao. 



Šta katekine čini tako ubitačnim po stomačno salo?

Ispostavilo se da se masne naslage na ovom delu tela teško skidaju zato što oslobađaju sastojke koji ne dozvoljavaju da ih organizam sagori i pretvori u energiju. Ukratko, stomačno salo čuva neka vrsta armije. Katekini su moćni zato što uporedo onesposobljavaju tu vojsku i aktiviraju mitohondriju, međućelijske sklopove koji hranu pretvaraju u gorivo.

Katekini, dakle, efikasno i trenutno od stomačnog sala prave korisnu energiju. 
A dijeta suvišna! 

Ima još dobrih vesti: zeleni čaj ne sagoreva samo salo na struku i stomaku.

Profesor Nagao iznosi podatak da su ljudi, koji su pili čaj obogaćen katekinima, gubili gotovo tri puta više masnih naslaga od članova grupe koji su bili samo na dijeti. On ukazuje i na sposobnost napitka da poveća termogenezu, to jest tempo kojim telo sagoreva nutrijente kako bi proizvodilo toplotu.

Do sličnog otkrića došli su i naučnici Univerziteta u Ženevi koji u listu „AJCN” objavljuju podatak da epigallocatechin gallate (EGCG), najzastupljeniji katekin u zelenom čaju, pojačava dnevnu termogenezu organizma do 43 procenta. 

Konkretnije, oni koji su uz tri dnevna obroka uzimali i 90 mg katekina EGCG (odgovara količini od jedne šolje proceđenog čaja), plus 50 mg kofeina (prirodni sastojak zelenog čaja), sagorevali su 10 procenata više uskladištene masti. 

EGCG i kofein zajedničkim snagama povećavaju proizvodnju i aktivnost norepinefrina, metabolizam masti – kaže dr Džefri Blumberg, direktor Laboratorija za ispitivanje antioksidanta na „Tafts” univerzitetu u Bostonu. – Ukoliko vam je nivo norepinefrina veći, utoliko vam metabolizam brže radi. neurotransmitera koji stimuliše termogenezu i 

na osnovu ovih i drugih studija, ispostavilo se da tri do pet šolja zelenog čaja, uz bilo koji programu ishrane, uzrokuje mršavljenje.

„Čarobni napitak” možete dodavati svakom obroku, koktelu ili desertu (sladoledu, na primer), bez nekog posebnog držanja dijete.

 Zdravlje će vam se osetno poboljšati i sa samo dve šolje dnevno. 

Smanjuje rizik od: 
ateroskleroze za 46%, 
infarkta za 42%, 
raka želuca za 32%.

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!