Kesten, za razliku od ostalih orašastih plodova i semenki, ima relativno malo…
…
Kesten, za razliku od ostalih orašastih plodova i semenki, ima relativno malo kalorija i masti. Bez obzira na to, kestenje je bogat izvori minerala, vitamina i fitonutrijenata koji imaju velike koristi za zdravlje.
Još jedna jedinstvena karakteristika kestenja je da su oni prvenstveno sačinjeni od skroba (ugljeni hidrati) za razliku od drugih vrsta semenki i orašastih plodova koji su poprilično kalorični. Nutritivni sastav kestena je, prema tome, uporediv sa ostalim vrsta skrobnih namirnica kao što su slatki krompir i kukuruz. Ipak, kestenje je i dalje dobar izvor minerala, vitamina i kvalitetnih proteina.
ZDRAVSTVENE KORISTI KESTENJA
- Kesten je odličan izvor dijetnih vlakana; obezbeđuje 8,1 g (oko 21% RDI) na 100 g. Ishrana bogata vlaknima pomaže u snižavanju nivoa holesterola u krvi ograničavajući apsorpciju viška holesterola u crevima.
- Kesten se izdvaja od ostalih orašastih plodova zbog svog karakterističnog prehrambenog profila. Izuzetno je bogat vitaminom C. 100 g kestena obezbeđuje 43 mg vitamina C (72% DRI).
- Kesten je bogat folatima slično kao i zeleno lisnato povrće, što je prilično retka, ali jedinstvena osobina za orašaste plodove i semenke. 100 g kestenja obezbeđuje 62 µg folata (ili 15,5%). Folna kiselina je neophodna za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK.
- Kao i ostali orašasti plodovi, i kesten je bogat izvor mononezasićenih masnih kiselina poput oleinske kiseline (18: 1) i palmitoleinske kiseline (16: 1). Studije pokazuju da mononezasićene masti (MUF) u ishrani pomažu u smanjenju ukupnog, kao i LDL (lošeg holesterola) i povećavaju nivo HDL (dobrog holesterola) u krvi.
- Orašasti plodovi su odličan izvor minerala kao što su gvožđe, kalcijum, magnezijum, mangan, fosfor i cink, pored toga obezbeđuju dobru količinu kalijuma (518 mg / 100 g). Kalijum suzbija hipertenzivno delovanje natrijuma i snižava krvni pritisak. Gvožđe pomaže u sprečavanju mikrocitne anemije. Magnezijum i fosfor su bitni sastojci koštanog metabolizma.
- Pored toga, kestenje je bogato i mnogim važnim grupama vitamina B-kompleksa. 100 g ovih orašastih plodova obezbeđuje 11% niacina, 29% piridoksina (vitamin B-6), 100% tiamina i 12% riboflavina.
- Kestenje, baš kao i lešnici i bademi, itd. je hrana bez glutena. Iz istog razloga, oni su jedan od popularnih sastojaka u pripremi hrane bez glutena, namenjene upotrebi kod osetljivih na gluten, i onima sa alergijom na pšenicu i sa celijakijom.
- Kineski kesten (C. mollissima) je dobar izvor vitamina A; obezbeđuje 202 IU na 100 g.
NUTRITIVNI SASTAV KESTENA
Nutrijent |
Nutritivna vrednost |
PDU% |
Energija |
231 Kcal |
11% |
Ugljeni hidrati |
45,54g |
35% |
Protein |
2.42g |
4% |
Ukupna masnoća |
2,26g |
10% |
Holesterol |
0 mg |
0% |
Dijetna vlakna |
8,1 g |
21% |
Vitamini
Folati |
62 µg |
15,5% |
Niacin |
1.179 mg |
7% |
Pantotenska kiselina |
0,550 mg |
11% |
Piridoksin |
0,376 mg |
29% |
Riboflavin |
0,168 |
mg 13% |
Tiamin |
0,238 mg |
20% |
Vitamin A |
28 IU |
1% |
Vitamin C |
43 mg |
72% |
Elektroliti
Natrijum |
3 mg |
0% |
Kalijum |
518 mg |
11% |
Minerali
Kalcijum |
27 mg |
3% |
Bakar |
0,447 mg |
50% |
Gvožđe |
1,01 mg |
13% |
Magnezijum |
32 mg |
8% |
Mangan |
0,952 mg |
41% |
Fosfor |
93 mg |
19% |
Cink |
0,52 mg |
5% |
|Fito-hranjive materije
Izvor: nutrition-and-you.com