13.11.14 Kofein u čaju

Kofein je prvi put otkriven u čaju 1927. godine i prvobitno je nazvan “tein”, kasnije je ustanovljeno da je “tein” iz čaja identičan kofeinu iz kafe pa je naziv “tein” izbačen iz upotrebe. Iako su tehnički kofein iz kafe i čaja identični, oni se ipak razlikuju i to zbog tri ključna faktora:

  1. U prosečnoj šolji čaja (koji sadrži kofein) ima manje kofeina, naročito kod zelenog i belog čaja kada se pripremaju kraće i na nižim temperaturama
  1. L- teanin, aminokiselina koja se nalazi samo u čaju, smanjuje stres i deluje opuštajuće. L-teanin deluje sinergijski sa kofeinom i umiruje organizam bez smanjenja budnosti koji izaziva kofein
  1. Zbog određenih supstanci koje se nalaze u čaju, kofein koji se unosi pijenjem čaja ima slabije ali dugotrajnije dejstvo od kofeina iz kafe

Kofein se nalazi samo u čajevima biljke Camellia sinensis (i drugoj sorti ove biljke Camellia sinensis assamica) a tu spadaju: crni, zeleni, beli i oolong čajevi. Pored čajeva koji potiču od ove biljke još jedino Yerba Mate čaj sadrži kofein.

Nivo kofeina u čaju zavisi od brojnih faktora, uključujući način i vreme pripreme. Ukoliko se čaj priprema na višoj temperaturi i ako se duže drži u vodi tokom pripreme nivo kofeina će biti veći.

Pored toga, položaj lišća na plantaži utiče na količinu kofeina u čaju. Mlado lišće , koje se nalazi najvišlje, sadrži najveću količinu kofeina ali i antiosidanata. Na kvalitet čaja utiče i teren na kome se nalazi plantaža.

Pojedini istraživači smatraju da se kofein nalazi u biljkama da bi odvratio insekte i biljojede svojim gorkim ukusom pa se tako objašnjava činjenica da mlado lišće ima najveću količinu kofeina jer je upravo tada biljci potrebna najveća zaštita.

Nivo kofeina u čaju nakon 3 minuta pripreme standardne količine čaja u 2dl vode:

Kineski beli čaj
(Bai Mudan)
1. prelivanje 2. prelivanje 3. prelivanje
kofein mg / šolja 75.18mg 30.32mg 11.98mg
% manje kofeina 59.67% 84.06%
% preostalog kofeina 40.33% 15.94%
Darjeeling beli čaj 1. prelivanje 2. prelivanje 3. prelivanje
kofein mg / šolja 56.28mg 32.32mg 13.43mg
% manje kofeina 42.57% 76.14%
% preostalog kofeina 57.43% 23.86%
Indijski zeleni čaj 1. prelivanje 2. prelivanje 3. prelivanje
kofein mg / šolja 58.93mg 21.84mg 8.40mg
% manje kofeina 62.94% 85.74%
% preostalog kofeina 37.06% 14.26%
Kenijski zeleni čaj 1. prelivanje 2. prelivanje 3. prelivanje
kofein mg / šolja 57.87mg 20.92mg 7.79mg
% manje kofeina 63.85% 86.53%
% preostalog kofeina 36.15% 13.47%
Kineski (Ti Kwan Yin) Oolong 1. prelivanje 2. prelivanje 3. prelivanje
kofein mg / šolja 37.18mg 19.88mg 7.36mg
% manje kofeina 46.54% 80.21%
% preostalog kofeina 53.46% 19.79%
Sri Lanka (OP) crni čaj 1. prelivanje 2. prelivanje 3. prelivanje
kofein mg / šolja 57.71mg 20.82mg 7.75mg
% manje kofeina 63.93% 86.57%
% preostalog kofeina 36.07% 13.43%
Assam (FTGFOP) crni čaj 1. prelivanje 2. prelivanje 3. prelivanje
kofein mg / šolja 86.30mg 25.75mg 8.50mg
% manje kofeina 70.16% 90.1%
% preostalog kofeina 29.84% 9.85%
Darjeeling Autumnal (SFTGFOP1) crni 1. prelivanje 2. prelivanje 3. prelivanje
kofein mg / šolja 53.56mg 23.23mg 9.91mg
% manje kofeina 56.63% 81.49%
% preostalog kofeina 43.37% 18.51%
  • Nivo kofeina u čaju nakon 3 minuta pripreme standardne količine čaja u 2dl vode.
  • Ovi rezultati se mogu koristiti samo orijentaciono jer kao što je već napomenuto količina kofeina u čaju zavisi od brojnih faktora (da li je mlado ili staro lišće, da li je lišće sa gornjeg dela biljke, teren na kojem raste biljka… ).

Ukoliko ste preosetljivi na kofein Vaš izbor bi trebao da bude neki od biljnih čajeva (izuzev Yerba Mate). Ono što je bitno naglasiti je da čak i dekofeinizirani čajevi u sebi sadrže određenu dozu kofeina, oko 5mg po šolji čaja.

Izdvojeni tekstovi

  • Glikemijski indeks

    Glikemijski indeks predstavlja brzinu kojom raste nivo šećera u krvi posle uzimanja iste količine određene vrste hrane. Glikemijski indeks određuje vrsta šećera (koja se nalazi u hrani), količina dijetnih vlakana u toj hrani i način pripreme hrane.

    Continue reading →

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!