18.10.12 Da li je krompir zdrav ?

Nova istraživanja ukazuju na šokantne činjenice u vezi sa krompirom koji je sigurno jedna od osnovnih namirnica celog čovečanstva.

Profesor Meir Stampfer (Harvard School of Public Health ) objašnjava da kada jedemo krompir i kada skrob iz krompira dođe u kontakt sa pljuvačkom on se pretvara u prost šećer koji direktno ide u krvotok i na taj način naglo povećava nivo šećera u krvi što dovodi do lančane reakcije. Dolazi do porasta nivoa insulina u krvi, kao i triglicerida dok se nivo HDI (dobrog holesterola) smanjuje. Sve ovo stvara savršenu podlogu za nastanak srčanih oboljenja i dijabetesa, zaključuje profesor Stampfer.

Zašto je krompir loš?

Danas je krompir toliko genetski izmenjen, da ni ne podseća na onaj od pre 20 godina. Šta se izmenilo? Zamislimo da postoji u krompiru jedna mala niska bisera, samo što se svaki biser zove amidon, a u njemu se nalaze biljni šećeri. Genetskim inženjeringom se postiglo da, umesto jedne male niske bisera od amidona, u jedan krompir može da stane najmanje 100 takvih ogrlica, a da je veličina krompira ostala ista.

Kuvanjem i prženjem, ovi amidonski biseri pucaju i oslobađaju čiste šećere. Možemo slobodno reći da jedući ovaj krompir, mi praktično jedemo šećer. Što je raskuvaniji (krompir pire) ili prženiji (pomfrit), to je šećer u većoj količini dostupan i mi opterećujemo još više naš organizam. Krompir kuvan u ljusci je još i najbolji izbor.

(preuzeto iz: ‘’Mala škola fiziologije- Program hrono ishrane za početnike’’, dr Ana Gifing , Anti Aging diagnostic centar )

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!