28.10.12 Da li gojaznost može da dođe do tačke sa koje nema povratka?

Zašto kilogrami uvek nađu put da se vrate u naše telo? Što je duže neko gojazan veći je rizik da će to stanje postati nepovratno, tvrde istraživači sa Univerziteta u Mičigenu i Nacionalnog Saveta za Nauku i Tehnologiju iz Argetine.

Novo istraživanje objavljeno u Journal of Clinical Investigation a koje je sprovedeno na miševima otkriva da što duže životinje imaju prekomernu težinu manja je verovatnoća da će se tog viška osloboditi. Takođe dugotrajna gojaznost na kraju menja “prirodnu težinu” koja sad postaje veća nego pre. Bez obzira na to da li se miševi nakon toga stave na režim ishrane kojim su prethodno uspevali da smanje težinu oni se uvek vrate na svoju novu “prirodnu” težinu. Mehanizam koji dovodi do promene “prirodne težine” još uvek nije u potpunosti razjašnjen i zahteva dalja istraživanja.

Značaj prevencije gojaznosti u ranom periodu života

Rezultati ovog istraživanja ukazuju na značaj prevencije gojaznosti kod dece, jer posledice gojaznosti u ranom periodu života mogu izazvati doživotne posledice.

Tokom ovog istraživanja istraživači su jednoj grupi miševa u ranom periodu njihovog života ograničavali unos hrane kako bi održali njihovu prirodnu težinu dok je drugoj grupi miševa davano više hrane nego što je potrebno. U kasnijem periodu života prva grupa miševa nije imala problem da održi prirodnu težinu čak i kad im je bio promenjen režim ishrane, dok miševi iz druge grupe, koji su imali problem sa prekomernom težinom u ranom periodu života, kasnije nisu bili u stanju da se vrate na svoju prirodnu težinu bez obzira na to što im je davano manje hrane i što su imali pojačanu fizičku aktivnost.

Masne ćelije se stvaraju tokom detinjstva

Umnožavanje masnih ćelija traje do kraja puberteta kada se ono zaustavlja i taj broj stvorenih masnih ćelija uglavnom ostaje isti do kraja života. Deca koja jedu više hrane nego što je potrebno proizvode i veću količinu masti a veća količina masti dovodi do ubrzanog stvaranja masnih ćelija a kao što smo rekli kada se masne ćelije jednom umnože, njihov broj ostane uvek isti i kasnije u životu, pa tako veći broj masnih ćelija, kasnije tokom života, skladišti i veliku količinu masti.

Gojaznost je vodeći zdravstveni problem ljudi širom sveta

U svetu preko 500 miliona odraslih i oko 43 miliona dece mlađe od 5 godina spada u kategoriju gojaznih osoba, a gojaznost je u samom vrhu bolesti sa smrtnim ishodom. Gojazne osobe imaju veće šanse za razvoj hipertenzije, dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti .

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!