23.03.18 COLD BREW COFFEE - HLADNO PRIPREMLJENA KAFA

Da ne bude zabune, hladno pripremljena kafa nije isto što i ledena kafa kod koje se klasnično pripremljenom espressu dodaje led, sladoled, mleko…

Kako se pravi hladno pripremljena kafa (cold brew coffee)?

Zrna espresso kafe se grubo/krupno melju, stave se u posudu za hladnu pripremu kafe(možete koristiti i filter vrećice u koje se stavi kafa), mada možete koristiti i običnu posudu koju imate ili staklenu teglu. Kafa se zatim prelije hladnom vodom, poklopi i stavi da odstoji u frižideru 12-24h. Možda je najbolje da kafu držite 12-16h je tokom ovog perioda kafa daje ekstrakt bogatog ukusa. Iznad 20 sati kafa može da počne da dobija gorak ukus zbog jakog ekstrakta kafe.

Odnos kafe i vode zavisi od vašeg ukusa i najbolje je da sami tokom vremena ustanovite koji odnos kafe i vode vam najviše odgovara. Preporučuje se da taj odnos bude 1:6 ili 1:7 u korist vode. Znači, na 150g kafe otprilike ide 1l hladne vode. Nakon što je odstojala u vodi kafa se prvo procedi kroz cediljku a zatim i kroz filter papir.

Nakon što se procedili kafu ostavite je da odstoji još par sati.

Hladno pripremljena kafa se može čuvati u frižideru i biti spremna za upotrebu i nedelju dana nakon pripreme.

Prednosti hladno pripremljene kafe

Hladno pripremljena kafa zadržava ista svojstva kao i topla kafa ali zbog načina pripreme hladno pripremljena kafa je manje kisela od kafe pripremljene na uobičajen način bez obzira da li se radi o espressu ili “turskoj” kafi. Zbog manje kiselosti hladno pripremljena kafa je bolji izbor za osobe koje pate od gorušice i osobe sa osetljivim stomakom.

Zbog manje kiselosti hladno pripremljena kafa ima puniji ukus i nema potrebe za dodacima poput mleka, šećera i zaslađivača koji često šoljicu kafe pretvore u kalorijsku “bombu”.

Takođe, u letnjim danima hladno pripremljena kafa može da bude odlično osveženje.

Da li hladno pripremljena kafa sadrži kofein?

Hladno pripremljena kafa sadrži isto kofeina kao i kafa pripremljena na uobičajen način, naravno količina kofeina zavisi od količine kafe tj od odnosa kafe i vode prilikom pripreme napitka.

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!