5.06.14 Bundevino ulje - lek iz prirode

Bundevino ulje se proizvodi na niskim temperaturama. Posle berbe, semenke se operu, osuše i uskladište. Tokom prerade, moraju se na nekoliko minuta lagano propržiti jer se iz sveže semenke ne može dobiti ulje. Iz zgnje?enih toplih semenki prirodnim putem, bez hemijskih dodataka, pod visokim pritiskom dobija se ulje (hladno ce?enje). Treba ista?i da se radi o hladno ce?enom ulju, ?ijim postupkom se ne menja priroda esencijalnih masnih kiselina i time zadržava visok kvalitet ulja.

Zašto je bundevino ulje tako zdravo?

Bundevino ulje je naro?ito bogato vitaminima A, E, C i K. Sveže ulje sadrži više od 60% nezasi?enih masnih kiselina. Tako?e sadrži vitamine B grupe, nezasi?ene masne kiseline, omega 6 i 9, minerale (fosfor, kalcijum, magnezijum, kalijum) te elemente u tragovima (gvož?e, cink, mangan). Sadrži i lecitin, belan?evine i salicilnu kiselinu.

Upotreba bundevinog ulja u zdravstvene svrhe

Le?enje bundevinim uljem daje najbolje rezultate kod slede?ih zdravstvenih problema:

  • reguliše problem uve?ane prostate
  • le?i infekcije mokra?og kanala kod mušaraca i žena
  • poboljšava kvantitet i kvalitet sperme
  • reguliše holesterol
  • pomaže kod kardiovaskularnih oboljenja
  • pomaže kod sindroma iritabilnih creva, kao i crevnih parazita
  • pospešuje normalan rad bubrega
  • poboljšava imunološki sistem
  • pozitivno uti?e na vid
  • pozitivno uti?e na raspoloženje
  • opekotine i razli?ita oboljenja kože
  • povoljno deluje na ten kod dece
  • povoljno uti?e na zaustavljanje opadanja kose

Bundevino ulje je lek za prostatu

Bundevino ulje je, sasvim opravdano, najpoznatije kao lek za uve?anu prostatu. Statistike kažu da 60% mušaraca izme?u 40 i 59 godina pati od benigne hiperplazije prostate ili jednostavno re?eno, uve?ane prostate. Taj broj iznosi 75% za mušarce od 60 godina. Starenjem dolazi do opadanja nivoa testosterona. Ovo izaziva hiperprodukciju hormona dihidrotestosterona koji je glavni krivac za uve?anje prostate. Nažalost, uve?ana prostata, pored niza neprijatnih simptoma, kao što su ?esto i bolno mokrenje, zna?i i pove?ani rizik dobijanja urinarnih infekcija, a sve ve?i broj stru?njaka smatra, i raka prostate.

Kako koristiti bundevino ulje u terapijske svrhe?

Kada je ve? ustanovljeno da je prostata uve?ana, ulje treba uzimati:

  • tri meseca 2 supene kašike 2 puta dnevno (ujutru uz doru?ak i uve?e uz ve?eru)
  • narednih 6 meseci do 2 godine 1 supena kašika dnevno

Vrlo je važno ne prekidati terapiju tokom prvih nedelja kada ?e neprijatni simptomi vezani za mokrenje nestati, ve? sa terapijom treba nastaviti najmanje slede?ih 6 meseci. Prestanak neprijatnih simptoma desi?e se ve? nakon par dana ili nedelja, jer bundevino ulje ima antibakterijjsko dejstvo koje ?e uspešno zaustaviti inflamatorne procese, ali to ne zna?i da je proces uve?anja prostate zaustavljen. Za to je potreban duži period, kako bi aktivni sastojak bundevinog ulja, delta 7-sterol, mogao da odradi svoj deo posla, a to je suzbijanje hormona dihidrotestosterona, ?ija hiperprodukcija upravo izaziva problem.

Napomena: Ukoliko bolujete od benigne hiperplazije prostate najbolje bi bilo da se pre po?etka koriš?enja bundevinog ulja u terapijske svrhe posavetujete sa svojim lekarom.

Upotreba bundevinog ulja u preventivne svrhe

2 supene kašike bundevinog ulja dnevno, jednu uz doru?ak i drugu uz ve?eru.

Bundevino ulje se skladišti na tamnom i hladnom mestu u dobro zatvorenenim bocama. Nakon otvaranja najbolje bi bilo ?uvati ulje u frižideru.

Bundevino ulje u kozmetici

Bundevino ulje se sve ?eš?e koristi u farmaceutskoj industriji u preparatima za negu i le?enje kože. Zahvaljuju?i svojim antiinflamatornim svojstvima, bundevino ulje pomaže u borbi sa aknama. A s obzirom na to da suzbija hormon dihidrotestosteron, mnogi ga smatraju i adutom u borbi protiv ?elavosti.

Bundevino ulje u kulinarstvu

Bundevino ulje se primenjuje i u kulinarstvu, u vidu preliva za salate, kuvana jela od povr?a, pirin?a, pe?urki, testa i mesa. Kao namaz na hleb umesto butera i margarina, a u pekarskoj industriji u spravljenju kola?a i peciva.

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!