29.09.19 PAPRIKA - RIZNICA VITAMINA C

Slatka paprika, jedna je od najčešće korišćenih paprika iz porodice Capsicum annuum. Za razliku od svojih “rođaka” iz porodice capsicum, slatke paprike imaju karakterističan oblik zvona i hrskavu, gustu, mesnatu struktruru. U poređenju sa članovima čili-paprika, slatke paprike imaju drastično manju ljutinu koja se kreće od nule do veoma malih nivoa na skali za ljutinu. Paprika sadrži mnoštvo vitamina i minerala, kao i moćnih antioksidanata. Što je paprika zrelija, viši je nivo ovih korisnih nutrijenata.

ZDRAVSTVENI BENEFITI KOJE DONOSI PAPRIKA

  • Slatka paprika sadrži impresivnu listu hranljivih materija za koje je otkriveno da imaju lekovita svojstva. Za razliku od ljutih paprika, slatka paprika ima manje kalorija i masti. 100 grama obezbeđuje samo 31 kaloriju.
  • Slatka paprika sadrži malu količinu alkaloidnog jedinjenja kapsaicina koji blagotvorno deluje na zdravlje. Rane laboratorijske studije na eksperimentalnim sisarima ukazuju na to da kapsaicin ima antibakterijska, antikancerogena, analgetska i antidijabetička svojstva. Kada se umereno koristi, otkriveno je i da smanjuje nivo triglicerida i lošeg holesterola kod gojaznih osoba.
  • Sveže paprike, crvene ili zelene, su bogat izvor vitamina C. Ovaj vitamin je u visokim dozama koncentrisan naročito u crvenim paprikama. 100 g crvene paprike obezbeđuje oko 127,7 µg ili oko 213% naših dnevnih potreba za vitaminom C. Vitamin-C je moćan antioksidans rastvorljiv u vodi. Unutar ljudskog tela potreban je za sintezu kolagena. Kolagen je glavni strukturni protein u telu koji je potreban za održavanje integriteta krvnih sudova, kože, organa i kostiju. Redovno konzumiranje hrane bogate ovim vitaminom pomaže ljudskom telu da se zaštiti od skorbuta (skorbut je bolest koja nastaje usled dugotrajnog nedostatka vitamina C (askorbinske kiseline) u organizmu, a ispoljava se promenama u koži, sluznicama, vezivnom tkivu i zglobovima); Vitamin C, takođe, razvija otpornost protiv infektivnih uzročnika (pojačava imunitet) i uklanja štetne slobodne radikale iz tela.
  • Takođe sadrži veće količine vitamina A. 100 g slatke paprike ima 3131 IU ili 100% dnevnih potreba za vitaminom A. Pored toga, antioksidativni flavonoidi kao što su alfa i beta karoteni, lutein, zeaksantin i kriptoksantin takođe se nalaze u njima. Zajedno, ove antioksidativne materije u slatkim paprikama pomažu u zaštiti tela od štetnog dejstva slobodnih radikala nastalih tokom stresa i bolesti.
  • Slatka paprika ima visok nivo esencijalnih minerala. Neki od glavnih minerala u njemu su gvožđe, bakar, cink, kalijum, mangan, magnezijum i selen. Mangan koji telo koristi kao ko-faktor antioksidacijskog enzima superoksid dismutaze. Selen je antioksidans u tragovima koji deluje kao ko-faktor enzimu, superoksid dismutazi.
  • Slatka paprika je takođe dobar izvor vitamina B-kompleksa, kao što su niacin, piridoksin (vitamin B-6), riboflavin i tiamin (vitamin B-1). Vitamini B-kompleksa olakšavaju ćelijski metabolizam kroz različite enzimske funkcije

NUTRITIVNE VREDNOSTI SLATKE PAPRIKE


Nutrijent Nutritivna vrednost PDU%
Energija 31 Kcal 1,5%
Ugljeni hidrati 6,03 g 4%
Protein 0,99 g 2%
Ukupna masnoća 0,30 g 1%
Holesterol 0 mg 0%
Dijetna vlakna 2,1 g 5,5%

Vitamini

Folati 46 µg 12%
Niacin 0.979 mg 6%
Piridoksin 0,291 mg 22%
Riboflavin 0,085 mg 6,5%
Tiamin 0.054 mg 4.5%
Vitamin A 3131 IU 101%
Vitamin C 127,7 mg 213%
Vitamin E 1,58 mg 11%
Vitamin K 4,9 µg 4%
Natrijum 4 mg <1%
Kalijum 211 mg 4,5%

Minerali

Kalcijum 7 mg 1%
Bakar 0,017 mg 2%
Gvožđe 0,43 mg 5%
Magnezijum 12 mg 3%
Mangan 0,112 mg 5%
Fosfor 26 mg 4%
Selen 0,1 µg <1%
Cink 0,25 mg 2%

Fito-hranjive materije

Karoten-b 1624 mg -
Karoten-a 20 mg -
Kriptoksantin-b 490 mg -
Lutein-zeaksantin 51 µg -

Veoma je poželjno da, kad ste god u mogućnosti, papriku jedete sirovu jer se termičkom obradom u zavisnosti od dužine spremanja i visine temperature na kojoj se sprema gubi i do 50% vitamina C i čak do 75% antioksidanata koji su prisutni u paprici.

Izvor: nutrition-and-you.com

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!